• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Wist-je-datjes

Hieronder vindt u informatie die u kan helpen bij uw keuze uit onze schroeven en bouten. Ook andere FAQ vindt u hier.

1. Verschil verzinkt en rvs

Verschil verzinkt en RVS

Wat is sterker rvs of verzinkt?

Verzinkte schroeven zijn sterker dan rvs of inox. Omdat verzinkte schroeven kunnen oxideren, zijn ze minder geschikt voor gebruik buiten. Voor gebruik buiten hebben wij de rvs-410-schroeven op de markt gebracht. Die zijn én sterk én oxideren niet bij normaal gebruik. Om houten terrassen aan te leggen gebruikt men meestal vijzen van 5 x 50 mm in rvs 410 voor terrasplanken van 20 tot 28 mm dikte. Voor tuinplanken bij omheiningen kiest men de variant van 4 x 50 mm. 

Wat is oxideren?

Voorbeelden van oxideren zijn roesten en verbrandingsreacties. Een verzinkte schroef wordt beschermd tegen oxideren door de zinklaag. Als de zinklaag beschadigd wordt, gaat de vijs oxideren. Vroeger definieerde men een oxidatie als een reactie op zuurstof. Tegenwoordig is het zo dat een bepaalde stof elektronen afgeeft op een andere stof. Wetenschappers noemen dat oxidatiecorrosie.

Welke verschillende verzinkingsmethoden zijn er?

Er zijn verschillende verzinkingsmethoden. De meestvoorkomende verzinkingsmethoden zijn sherardiseren, thermisch verzinken en galvaniseren of elektrolytisch verzinken. Verzinken zorgt ervoor dat materialen worden beschermd tegen corrosie. Hoe dikker de zinklaag, hoe beter de bescherming.

Sherardiseren
Sherardiseren is een verzinkingmethode waarbij voorwerpen bij een temperatuur van circa 400ºC in afgesloten trommels in zinkstof worden gegloeid. Deze methode wordt vooral toegepast bij het verzinken van kleine massa-artikelen zoals nagels, schroeven en moeren.

Thermisch verzinken
De meest gebruikte verzinkingmethode is thermisch verzinken. Daarbij wordt het voorwerp ondergedompeld in zinksmelt. Het zink reageert met het ijzer zodat een goede hechtende en corrosiebestendige deklaag ontstaat.

Galvaniseren of elektrolytisch verzinken
Bij galvaniseren of elektrolytisch verzinken wordt het voorwerp in een zoutoplossing van metaal gedompeld. Als gevolg van een aangesloten stroombron slaat het metaal uit de oplossing neer op het voorwerp. Zo ontstaat een gladde, maar dunne laag, met een dikte van 3 tot 30 micrometer.

2. Wanneer welke type schroef gebruiken?

Wovar vlonderschroef

Welke schroeven zijn geschikt voor het plaatsen van een schutting?

Voor de plaatsing van een schutting of omheining worden onze Wovar-rvs-tuinschroeven 410 aangeraden. Deze vijzen zijn, in tegenstelling tot andere in rvs, net zo sterk als verzinkte schroeven. Dat zorgt ervoor dat de schroeven bijna nooit afbreken bij het indraaien. Bij de montage van schuttingplanken raden wij aan de dikte van uw schuttingplank te vermenigvuldigen met 2. Wanneer u dus gebruikmaakt van een plank van 1,8 cm dikte kunt het beste kiezen voor onze Wovar-tuinschroeven rvs 410 4 x 40 mm.

Welke schroeven worden aangeraden voor de plaatsing van een overkapping?

Bij de plaatsing van een overkapping moeten schroeven worden gebruikt met een groot draagvlak en een hoog klembereik. Daarvoor raden wij onze Wovar-tellerkopschroeven aan. U kunt hier ook onze houtdraadbouten voor gebruiken. Bolkopschroeven worden ook wel flenskopschroeven, houtconstructieschroeven, lenskopschroeven of schotelkopschroeven genoemd. Bolkopschroeven zijn door de brede kop (21mm) sterker en hebben een Torx-aandrijving. De montage van een overkapping gaat sneller en eenvoudiger als u zulke vijzen gebruikt.

Welke schroeven gebruiken voor regelwerk?

De plaatsing van regelwerk of een frame kan op veel verschillende manieren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van latten van zachte houtsoorten. De schroeven die geschikt zijn om het regelwerk aan elkaar te bevestigen zijn onze verzinkte staanplaatschroeven met Torx-aandrijving van Wovar. Die zijn ijzersterk en geschikt voor constructies met een hoge draagkracht. Gebruik voor de plaatsing van regelwerk schroeven met een dikte van 5 mm. De lengte van de schroeven hangt af van de balkdikte die u gebruikt. Een gouden regel in de doe-het-zelfwereld is dat de schroef minimaal voor de helft in het te bevestigen houten moet worden gevezen.

De meest gebruikte schroeven bij regelwerk zijn onze verzinkte staanplaatschroeven Torx 5 x 70 mm. De lengte van 70 mm zorgt voor een sterke verankering.

Welke schroeven gebruiken voor hardhout?

Bij hardhout wordt aangeraden om vijzen van roestvrij staal te gebruiken. In hardhout zitten looizuren die na verloop van tijd verzinkte schroeven aantasten. Daardoor kunnen verzinkte schroeven gaan breken. Bij rvs-schroeven gebeurt dat niet. Het breken van schroeven tijdens het indraaien is een van de grootste ergernissen in de doe-het-zelfwereld. Wovar tuinschroeven rvs 410 zijn veel sterker dan A2-schroeven in rvs en breken niet tijdens het inschroeven in hardhout. Veel klussers en timmermannen vinden het zelfs niet nodig om bij gebruik van rvs-410-schroeven voor te boren. Wovar raadt voorboren wel aan. Voorboren in hardhout doet u altijd met een hardhoutboor die dunner is dan de schroeven zelf. Bij schroeven met een dikte van 5,0 mm boort u voor met een hardhoutboor van 3,5 mm. Bij vijzen van 4,0 mm dik wordt aangeraden om een hardhoutboortje van 3,0 mm te gebruiken.

Welke schroeven gebruiken voor steigerhout?

U wilt een steigerhouten meubel maken? Kies voor onze verzinkte tuinschroeven! Die zijn speciaal gehard en beschikken over een enorme draagkracht. De schroeven worden aangedreven met een Torx-insnijding. Dat zorgt ervoor dat uw machine niet slipt tijdens het indraaien. De onderkant van de kop van onze tuinschroeven heeft freesribben. De freesribben laten de kop van de schroef mooi in het steigerhout verzinken. De tuinschroeven beschikken over deeldraad. Daardoor worden hout-op-houtconstructies strak tegen elkaar aan getrokken. Gebruik voor de montage Wovar-Torx-bits. Die beschadigen de zinklaag van de schroef niet, waardoor de schroeven niet kunnen oxideren.

Welke maat terrasvijzen moet ik gebruiken?

Onze Wovar-terrasschroeven rvs 410 zijn uitermate geschikt voor de montage van terrassen. Ze worden ook wel terrasvijzen genoemd. Om zeker te weten dat u de juiste maat van schroeven gebruikt, raden wij aan de dikte van uw terrasplanken te vermenigvuldigen met 2. Dus bij planken van 2,5 cm dik raden wij onze Wovar-terrasschroeven van 5 x 50 aan.

Wovar TV - Terrasschroeven

Welke schroeven gebruiken voor mdf?

Onze verzinkte spaanplaatschroeven met Torx-aandrijving worden veel gebruikt voor het vastschroeven van mdf-platen. De spaanplaatschroeven van Wovar hebben een vlijmscherpe snijpunt. Die snijpunt zorgt ervoor dat het plaatmateriaal niet splijt. De deeldraad van de schroef laat hout-op-houtconstructies stevig tegen elkaar aan trekken. Gebruik voor de montage van de tuinschroeven onze hoogwaardige Wovar-bits. Die maken de kans op beschadiging van de zinklaag zo klein mogelijk. Daardoor behouden de schroeven een lange levensduur.

Welke schroeven gebruiken voor spaanplaat?

Voor spaanplaten raden wij aan om verzinkte staanplaatschroeven met Torx-aandrijving van Wovar te gebruiken. Die zijn gehard en daardoor extra sterk. De speciale snijpunt zorgt ervoor dat zelfs het dunste plaatmateriaal niet splijt. 

Welke schroeven gebruiken voor golfplaten?

Voor de bevestiging van golfplaten heeft Wovar speciale golfplaatvijzen. Deze schroeven voor golfplaten zijn gemaakt van roestvrij staal. Dat maakt de schroeven zeer geschikt voor vochtige ruimtes en zorgt ervoor dat ze niet oxideren. De brede schelpsluiting beschermt het montagegat goed tegen regenwater. De golfplaatschroeven beschikken over een handige Torx-20-aandrijving. Deze extra diepe Torx-indruk past perfect op onze TX20-bits. Kijk bij onze golfplaatschroeven voor meer tips en advies over de plaatsing van golfplaten.

Welke schroefkoppen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten schroefkoppen. Wovar maakt onder andere gebruik van de platkop, bolkop en de tellerkop. De platkop zorgt ervoor dat de schroef mooi in het hout verzinkt nadat ze in het hout is gemonteerd. Dat komt door de toelopende kop van de platkopschroef. Hou rekening met het feit dat bij gebruik van dun plaatmateriaal hout kan splijten. Wanneer een schroef in het hout verzinkt, valt ze minder op. Dat zorgt voor een mooiere afwerking.

De tellerkopschroeven hebben een brede tellerkop van 21 mm. Dat zorgt voor een groot draagvlak en klembereik. De tellerkopschroeven worden ook wel houtschroeven, schotelkopschroeven of flenskopschroeven genoemd. De tellerkopschroef is de vervanger van de houtdraadbout. Het grote verschil tussen een tellerkopschroef en een houtdraadbout is dat tellerkopschroeven een Torx-aandrijving hebben. Een houtdraadbout moet door zijn zeskantige kop aangedraaid worden met een steeksleutel of doppenset. Dat neemt meer tijd in beslag dan wanneer schroeven met een Torx-aandrijving kunnen worden ingedraaid. Gebruik voor onze M8-houtdraadbouten onze perfect passende dopsleutel 13 mm.

Welke schroefaansluiting kan ik het beste gebruiken?

Wovar staat voor kwaliteit en werkt voornamelijk met schroeven die worden gemonteerd met Torx-aandrijving. Daardoor heeft uw gereedschap veel grip op de vijs, zodat uw machine niet doorslipt. De Torx-kop heeft de vorm van een ster en wordt door veel bouwvakkers aangeraden. Het is niet voor niets de meest gebruikte schroefaansluiting in de professionele sector.

Soorten schroefaandrijving Wovar

Wat is Pozidrive?

Pozidrive is een kruiskopaandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dat zorgt voor een soort stervormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskopaandrijving. Onze spaanplaatschroeven met Pozidrive-aandrijving zijn ideaal voor thuisgebruik. Professionals zoals bouwvakkers en timmermannen raden echter schroeven aan die voorzien zijn van Torx-aandrijving. Torx-aandrijving zorgt voor extra grip zodat uw machine niet slipt en een optimale krachtoverbrenging tijdens het indraaien van schroeven. Wovar heeft zich laten inspireren door professionals en raadt daarom spaanplaatschroeven met een Torx-aandrijving aan. Wovar levert alleen een gratis bit bij Wovar-Torx-spaanplaatschroeven.

Welk bitje moet ik gebruiken?

Wovar levert voornamelijk schroeven met een Torx-kop. Een Torx-kop heeft 6 aandrijfpunten. Dat zorgt ervoor dat er veel kracht op de schroef kan worden gezet. Wovar levert een gratis Torx-bit bij Wovar-spaanplaatschroeven, -tuinschroeven en terrasvijzen. Bij deze schroeven hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de keuze van de juiste bitmaat. Bij schroeven waarbij Wovar geen gratis bits levert, wordt duidelijk aangegeven welke bits erbij horen. Zo worden onze tellerkopschroeven en kozijnpluggen gemonteerd met Torx-40-bits, en Wovar-kozijnschroeven met Torx-30-bits.

Onze schroeven met een Pozidrive worden aangedreven met een PZ-bit. Bij elke Pozidrive-schroef staat aangegeven welke bit u moet gebruiken om de schroef te monteren. Pozidrive-schroeven met een dikte van 4 en 5 mm worden aangedreven met een PZ-2-bit. Onze Pozidrive-schroeven 6 mm dik worden aangedreven met een PZ-3-aandrijving.

Wat betekent het dat schroeven gehard zijn?

Onze Wovar rvs-410-schroeven zijn gemaakt van gehard koolstofstaal. Dat zorgt ervoor dat ze twee keer zo sterk zijn als gewone rvs-schroeven. De schroeven worden gehard door een speciale warmtebehandeling. Het staal wordt eerst verhit en vervolgens snel gekoeld. Het afbreken van schroeven tijdens het indraaien leidt vaak tot grote ergernis. Wovar voorkomt dat met onze schroeven van rvs-410-kwaliteit.

Wat houdt een snijpunt in?

Een snijpunt zorgt ervoor dat het hout minder snel splijt bij het indraaien van de schroef. Met een snijpunt komt de schroef eerder in het hout. Dat versnelt het indraaien. Een snijpunt wordt ook wel een freespunt genoemd. Bij schroeven met een snijpunt wordt de schroefdraad aan het einde van de schroef onderbroken door een groef. Dat zorgt ervoor dat de schroef eerder in het hout snijdt.

Wat is het verschil tussen een voldraadschroef en een deeldraadschroef?

De naam zegt het al. Een voldraadschroef heeft schroefdraad van de punt tot aan de kop. Die is het meest geschikt om metaal of kunststof op hout te monteren. Een deeldraadschroef heeft een schacht tussen de kop van de schroef en de schroefdraad. Deze schroef is geschikt voor hout-op-houtconstructies. De deeldraad zorgt ervoor dat de houten materialen strak tegen elkaar aan worden getrokken. Als tijdens montage van hout-op-houtconstructies gebruik wordt gemaakt van een voldraadschroef kan er ruimte ontstaan tussen de houten materialen. Door voor te boren bij voldraadschroeven voorkomt u dat.

Voldraadschroeven zorgen voor een stevige bevestiging van metalen materialen op hout. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, ophangbeugels of verbindingshoekjes.

3. Alles over boren

Alles over boren wovar

Wanneer moet ik voorboren en wanneer niet?

Bij hardhout altijd voorboren is ons advies. Bij zachthout als lariks, grenen en vuren alleen voorboren bij schroeven langer dan 7 cm met een kop dikker dan 6 mm. Verder wordt voorboren aangeraden als u werkt met hardhout of wanneer u een hout-op-houtconstructie monteert en gebruikmaakt van een voldraadschroef. Wanneer u gebruik maakt van een 5 mm dikke schroef, gebruik dan een 3,5 mm boormaat. Maakt u gebruik van een 4 mm dikke schroef, kies dan voor een boor van 3 mm dik. Onze topkwaliteit titaniumboren zijn daarvoor uitermate geschikt en breken bijna niet. De titaniumboren zijn gemaakt van hoge sterkte staal (HSS). Daarnaast is de titaniumboor volledig geslepen en voorzien van een TiN-coating. Door de TiN-coating heeft deze boor een hittebestendigheid tot 600 graden Celsius!

Tip! Werkt u bijvoorbeeld met gladgeschaafde terrasplanken? Dan kunt u ervoor kiezen om een verzinkboortje te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de terrasschroeven net iets in het hout verdwijnen. Zo krijgt u een mooie afwerking.

Wat is het verschil tussen boren met een normale aansluiting en SDS-boren?

Het voordeel van boren met een SDS-aansluiting is dat uw boor nooit slipt tijdens het boren en zichzelf vastklikken. Het verschil tussen normale boren en SDS-boren is dat SDS-boren een stuk eenvoudiger te gebruiken zijn. Dit voordeel komt door de aansluiting. Een normale boor klemt zich vast door de spankop van de boormachine. Een SDS-boor heeft een uitsparing aan 2 kanten. Dat zorgt ervoor dat de boor maar op één manier in de boormachine geplaatst kan worden.

Vaak moet u bij een gewone SDS-aansluiting zoeken hoe de boor precies in de boormachine geplaatst moet worden. De uitsparingen zorgen dat de boor niet losraakt terwijl er geboord wordt. De SDS-plus-boren lijken erg veel op normale SDS-boren. Het verschil is dat SDS-plus-boren naast de uitsparingen beschikken over een extra gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat u niet hoeft te zoeken tijdens de plaatsing van de boor in uw machine.

Waarop moet ik letten bij het gebruik van een SDS- en SDS-plus-boor?

Bij SDS-plus-boren wordt vaak gebruik gemaakt van een breekhamer of boorhamer. Het is belangrijk dat u de machine het werk laat doen. Duw daarom niet te hard tijdens het boren. Zo voorkomt u dat de boor breekt. SDS-plus-boren zitten goed bevestigd in uw machine. Daardoor zijn ze moeilijker te verwijderen dan boren met een normale aansluiting. Als een SDS-plus-boor breekt, wordt het verwijderen van de boor erg lastig.

4. Hengen

Bekijk onze speciale pagina met allerlei tips en uitleg soorten metalen hengen en duimen. Lees alles over verzinkte, RVS en zwarte hengen met verzet, met bocht, recht en in de uitvoeringen met sierlijke punt, halve maan en rechte punt.

5. Kleurkopschroeven voor Trespa® platen

Welke schroeven voor trespa® platen?

U wilt trespa platen monteren? Wovar levert schroeven speciaal voor het monteren van trespa platen. Deze trespa schroeven levert Wovar in 2 kleuren. Namelijk wit (ral 9010) en zwart(ral 9005). De trespa schroeven van Wovar zijn gemaakt van RVS A2 staal. De schroeven voor trespa platen roesten hierdoor niet. Voor het monteren van trespa platen heeft wovar een eenvoudig stappenplan gemaakt. Vindt hier alles over het monteren van trespa platen.

Wovar bezorginfo

Wovar verzend bestelling met PostNL. Deze zeer betrouwbare vervoerder komt s'avonds rond 21:30u uw bestelling bij ons magazijn ophalen. S'nachts worden de pakketten gesorteerd in het sorteercentrum zodat ze de volgende dag uitgereden kunnen worden. Als uw bestelling verzonden wordt ontvangt u een handige track and trace code zodat u kunt zien wanneer uw bestelling wordt bezorgd.

Wovar levert onderandere in de volgende steden:

Hieronder vindt u informatie die u kan helpen bij uw keuze uit onze schroeven en bouten. Ook andere FAQ vindt u hier.

1. Verschil verzinkt en rvs

Verschil verzinkt en RVS

Wat is sterker rvs of verzinkt?

Verzinkte schroeven zijn sterker dan rvs of inox. Omdat verzinkte schroeven kunnen oxideren, zijn ze minder geschikt voor gebruik buiten. Voor gebruik buiten hebben wij de rvs-410-schroeven op de markt gebracht. Die zijn én sterk én oxideren niet bij normaal gebruik. Om houten terrassen aan te leggen gebruikt men meestal vijzen van 5 x 50 mm in rvs 410 voor terrasplanken van 20 tot 28 mm dikte. Voor tuinplanken bij omheiningen kiest men de variant van 4 x 50 mm. 

Wat is oxideren?

Voorbeelden van oxideren zijn roesten en verbrandingsreacties. Een verzinkte schroef wordt beschermd tegen oxideren door de zinklaag. Als de zinklaag beschadigd wordt, gaat de vijs oxideren. Vroeger definieerde men een oxidatie als een reactie op zuurstof. Tegenwoordig is het zo dat een bepaalde stof elektronen afgeeft op een andere stof. Wetenschappers noemen dat oxidatiecorrosie.

Welke verschillende verzinkingsmethoden zijn er?

Er zijn verschillende verzinkingsmethoden. De meestvoorkomende verzinkingsmethoden zijn sherardiseren, thermisch verzinken en galvaniseren of elektrolytisch verzinken. Verzinken zorgt ervoor dat materialen worden beschermd tegen corrosie. Hoe dikker de zinklaag, hoe beter de bescherming.

Sherardiseren
Sherardiseren is een verzinkingmethode waarbij voorwerpen bij een temperatuur van circa 400ºC in afgesloten trommels in zinkstof worden gegloeid. Deze methode wordt vooral toegepast bij het verzinken van kleine massa-artikelen zoals nagels, schroeven en moeren.

Thermisch verzinken
De meest gebruikte verzinkingmethode is thermisch verzinken. Daarbij wordt het voorwerp ondergedompeld in zinksmelt. Het zink reageert met het ijzer zodat een goede hechtende en corrosiebestendige deklaag ontstaat.

Galvaniseren of elektrolytisch verzinken
Bij galvaniseren of elektrolytisch verzinken wordt het voorwerp in een zoutoplossing van metaal gedompeld. Als gevolg van een aangesloten stroombron slaat het metaal uit de oplossing neer op het voorwerp. Zo ontstaat een gladde, maar dunne laag, met een dikte van 3 tot 30 micrometer.

2. Wanneer welke type schroef gebruiken?

Wovar vlonderschroef

Welke schroeven zijn geschikt voor het plaatsen van een schutting?

Voor de plaatsing van een schutting of omheining worden onze Wovar-rvs-tuinschroeven 410 aangeraden. Deze vijzen zijn, in tegenstelling tot andere in rvs, net zo sterk als verzinkte schroeven. Dat zorgt ervoor dat de schroeven bijna nooit afbreken bij het indraaien. Bij de montage van schuttingplanken raden wij aan de dikte van uw schuttingplank te vermenigvuldigen met 2. Wanneer u dus gebruikmaakt van een plank van 1,8 cm dikte kunt het beste kiezen voor onze Wovar-tuinschroeven rvs 410 4 x 40 mm.

Welke schroeven worden aangeraden voor de plaatsing van een overkapping?

Bij de plaatsing van een overkapping moeten schroeven worden gebruikt met een groot draagvlak en een hoog klembereik. Daarvoor raden wij onze Wovar-tellerkopschroeven aan. U kunt hier ook onze houtdraadbouten voor gebruiken. Bolkopschroeven worden ook wel flenskopschroeven, houtconstructieschroeven, lenskopschroeven of schotelkopschroeven genoemd. Bolkopschroeven zijn door de brede kop (21mm) sterker en hebben een Torx-aandrijving. De montage van een overkapping gaat sneller en eenvoudiger als u zulke vijzen gebruikt.

Welke schroeven gebruiken voor regelwerk?

De plaatsing van regelwerk of een frame kan op veel verschillende manieren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van latten van zachte houtsoorten. De schroeven die geschikt zijn om het regelwerk aan elkaar te bevestigen zijn onze verzinkte staanplaatschroeven met Torx-aandrijving van Wovar. Die zijn ijzersterk en geschikt voor constructies met een hoge draagkracht. Gebruik voor de plaatsing van regelwerk schroeven met een dikte van 5 mm. De lengte van de schroeven hangt af van de balkdikte die u gebruikt. Een gouden regel in de doe-het-zelfwereld is dat de schroef minimaal voor de helft in het te bevestigen houten moet worden gevezen.

De meest gebruikte schroeven bij regelwerk zijn onze verzinkte staanplaatschroeven Torx 5 x 70 mm. De lengte van 70 mm zorgt voor een sterke verankering.

Welke schroeven gebruiken voor hardhout?

Bij hardhout wordt aangeraden om vijzen van roestvrij staal te gebruiken. In hardhout zitten looizuren die na verloop van tijd verzinkte schroeven aantasten. Daardoor kunnen verzinkte schroeven gaan breken. Bij rvs-schroeven gebeurt dat niet. Het breken van schroeven tijdens het indraaien is een van de grootste ergernissen in de doe-het-zelfwereld. Wovar tuinschroeven rvs 410 zijn veel sterker dan A2-schroeven in rvs en breken niet tijdens het inschroeven in hardhout. Veel klussers en timmermannen vinden het zelfs niet nodig om bij gebruik van rvs-410-schroeven voor te boren. Wovar raadt voorboren wel aan. Voorboren in hardhout doet u altijd met een hardhoutboor die dunner is dan de schroeven zelf. Bij schroeven met een dikte van 5,0 mm boort u voor met een hardhoutboor van 3,5 mm. Bij vijzen van 4,0 mm dik wordt aangeraden om een hardhoutboortje van 3,0 mm te gebruiken.

Welke schroeven gebruiken voor steigerhout?

U wilt een steigerhouten meubel maken? Kies voor onze verzinkte tuinschroeven! Die zijn speciaal gehard en beschikken over een enorme draagkracht. De schroeven worden aangedreven met een Torx-insnijding. Dat zorgt ervoor dat uw machine niet slipt tijdens het indraaien. De onderkant van de kop van onze tuinschroeven heeft freesribben. De freesribben laten de kop van de schroef mooi in het steigerhout verzinken. De tuinschroeven beschikken over deeldraad. Daardoor worden hout-op-houtconstructies strak tegen elkaar aan getrokken. Gebruik voor de montage Wovar-Torx-bits. Die beschadigen de zinklaag van de schroef niet, waardoor de schroeven niet kunnen oxideren.

Welke maat terrasvijzen moet ik gebruiken?

Onze Wovar-terrasschroeven rvs 410 zijn uitermate geschikt voor de montage van terrassen. Ze worden ook wel terrasvijzen genoemd. Om zeker te weten dat u de juiste maat van schroeven gebruikt, raden wij aan de dikte van uw terrasplanken te vermenigvuldigen met 2. Dus bij planken van 2,5 cm dik raden wij onze Wovar-terrasschroeven van 5 x 50 aan.

Wovar TV - Terrasschroeven

Welke schroeven gebruiken voor mdf?

Onze verzinkte spaanplaatschroeven met Torx-aandrijving worden veel gebruikt voor het vastschroeven van mdf-platen. De spaanplaatschroeven van Wovar hebben een vlijmscherpe snijpunt. Die snijpunt zorgt ervoor dat het plaatmateriaal niet splijt. De deeldraad van de schroef laat hout-op-houtconstructies stevig tegen elkaar aan trekken. Gebruik voor de montage van de tuinschroeven onze hoogwaardige Wovar-bits. Die maken de kans op beschadiging van de zinklaag zo klein mogelijk. Daardoor behouden de schroeven een lange levensduur.

Welke schroeven gebruiken voor spaanplaat?

Voor spaanplaten raden wij aan om verzinkte staanplaatschroeven met Torx-aandrijving van Wovar te gebruiken. Die zijn gehard en daardoor extra sterk. De speciale snijpunt zorgt ervoor dat zelfs het dunste plaatmateriaal niet splijt. 

Welke schroeven gebruiken voor golfplaten?

Voor de bevestiging van golfplaten heeft Wovar speciale golfplaatvijzen. Deze schroeven voor golfplaten zijn gemaakt van roestvrij staal. Dat maakt de schroeven zeer geschikt voor vochtige ruimtes en zorgt ervoor dat ze niet oxideren. De brede schelpsluiting beschermt het montagegat goed tegen regenwater. De golfplaatschroeven beschikken over een handige Torx-20-aandrijving. Deze extra diepe Torx-indruk past perfect op onze TX20-bits. Kijk bij onze golfplaatschroeven voor meer tips en advies over de plaatsing van golfplaten.

Welke schroefkoppen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten schroefkoppen. Wovar maakt onder andere gebruik van de platkop, bolkop en de tellerkop. De platkop zorgt ervoor dat de schroef mooi in het hout verzinkt nadat ze in het hout is gemonteerd. Dat komt door de toelopende kop van de platkopschroef. Hou rekening met het feit dat bij gebruik van dun plaatmateriaal hout kan splijten. Wanneer een schroef in het hout verzinkt, valt ze minder op. Dat zorgt voor een mooiere afwerking.

De tellerkopschroeven hebben een brede tellerkop van 21 mm. Dat zorgt voor een groot draagvlak en klembereik. De tellerkopschroeven worden ook wel houtschroeven, schotelkopschroeven of flenskopschroeven genoemd. De tellerkopschroef is de vervanger van de houtdraadbout. Het grote verschil tussen een tellerkopschroef en een houtdraadbout is dat tellerkopschroeven een Torx-aandrijving hebben. Een houtdraadbout moet door zijn zeskantige kop aangedraaid worden met een steeksleutel of doppenset. Dat neemt meer tijd in beslag dan wanneer schroeven met een Torx-aandrijving kunnen worden ingedraaid. Gebruik voor onze M8-houtdraadbouten onze perfect passende dopsleutel 13 mm.

Welke schroefaansluiting kan ik het beste gebruiken?

Wovar staat voor kwaliteit en werkt voornamelijk met schroeven die worden gemonteerd met Torx-aandrijving. Daardoor heeft uw gereedschap veel grip op de vijs, zodat uw machine niet doorslipt. De Torx-kop heeft de vorm van een ster en wordt door veel bouwvakkers aangeraden. Het is niet voor niets de meest gebruikte schroefaansluiting in de professionele sector.

Soorten schroefaandrijving Wovar

Wat is Pozidrive?

Pozidrive is een kruiskopaandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dat zorgt voor een soort stervormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskopaandrijving. Onze spaanplaatschroeven met Pozidrive-aandrijving zijn ideaal voor thuisgebruik. Professionals zoals bouwvakkers en timmermannen raden echter schroeven aan die voorzien zijn van Torx-aandrijving. Torx-aandrijving zorgt voor extra grip zodat uw machine niet slipt en een optimale krachtoverbrenging tijdens het indraaien van schroeven. Wovar heeft zich laten inspireren door professionals en raadt daarom spaanplaatschroeven met een Torx-aandrijving aan. Wovar levert alleen een gratis bit bij Wovar-Torx-spaanplaatschroeven.

Welk bitje moet ik gebruiken?

Wovar levert voornamelijk schroeven met een Torx-kop. Een Torx-kop heeft 6 aandrijfpunten. Dat zorgt ervoor dat er veel kracht op de schroef kan worden gezet. Wovar levert een gratis Torx-bit bij Wovar-spaanplaatschroeven, -tuinschroeven en terrasvijzen. Bij deze schroeven hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de keuze van de juiste bitmaat. Bij schroeven waarbij Wovar geen gratis bits levert, wordt duidelijk aangegeven welke bits erbij horen. Zo worden onze tellerkopschroeven en kozijnpluggen gemonteerd met Torx-40-bits, en Wovar-kozijnschroeven met Torx-30-bits.

Onze schroeven met een Pozidrive worden aangedreven met een PZ-bit. Bij elke Pozidrive-schroef staat aangegeven welke bit u moet gebruiken om de schroef te monteren. Pozidrive-schroeven met een dikte van 4 en 5 mm worden aangedreven met een PZ-2-bit. Onze Pozidrive-schroeven 6 mm dik worden aangedreven met een PZ-3-aandrijving.

Wat betekent het dat schroeven gehard zijn?

Onze Wovar rvs-410-schroeven zijn gemaakt van gehard koolstofstaal. Dat zorgt ervoor dat ze twee keer zo sterk zijn als gewone rvs-schroeven. De schroeven worden gehard door een speciale warmtebehandeling. Het staal wordt eerst verhit en vervolgens snel gekoeld. Het afbreken van schroeven tijdens het indraaien leidt vaak tot grote ergernis. Wovar voorkomt dat met onze schroeven van rvs-410-kwaliteit.

Wat houdt een snijpunt in?

Een snijpunt zorgt ervoor dat het hout minder snel splijt bij het indraaien van de schroef. Met een snijpunt komt de schroef eerder in het hout. Dat versnelt het indraaien. Een snijpunt wordt ook wel een freespunt genoemd. Bij schroeven met een snijpunt wordt de schroefdraad aan het einde van de schroef onderbroken door een groef. Dat zorgt ervoor dat de schroef eerder in het hout snijdt.

Wat is het verschil tussen een voldraadschroef en een deeldraadschroef?

De naam zegt het al. Een voldraadschroef heeft schroefdraad van de punt tot aan de kop. Die is het meest geschikt om metaal of kunststof op hout te monteren. Een deeldraadschroef heeft een schacht tussen de kop van de schroef en de schroefdraad. Deze schroef is geschikt voor hout-op-houtconstructies. De deeldraad zorgt ervoor dat de houten materialen strak tegen elkaar aan worden getrokken. Als tijdens montage van hout-op-houtconstructies gebruik wordt gemaakt van een voldraadschroef kan er ruimte ontstaan tussen de houten materialen. Door voor te boren bij voldraadschroeven voorkomt u dat.

Voldraadschroeven zorgen voor een stevige bevestiging van metalen materialen op hout. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, ophangbeugels of verbindingshoekjes.

3. Alles over boren

Alles over boren wovar

Wanneer moet ik voorboren en wanneer niet?

Bij hardhout altijd voorboren is ons advies. Bij zachthout als lariks, grenen en vuren alleen voorboren bij schroeven langer dan 7 cm met een kop dikker dan 6 mm. Verder wordt voorboren aangeraden als u werkt met hardhout of wanneer u een hout-op-houtconstructie monteert en gebruikmaakt van een voldraadschroef. Wanneer u gebruik maakt van een 5 mm dikke schroef, gebruik dan een 3,5 mm boormaat. Maakt u gebruik van een 4 mm dikke schroef, kies dan voor een boor van 3 mm dik. Onze topkwaliteit titaniumboren zijn daarvoor uitermate geschikt en breken bijna niet. De titaniumboren zijn gemaakt van hoge sterkte staal (HSS). Daarnaast is de titaniumboor volledig geslepen en voorzien van een TiN-coating. Door de TiN-coating heeft deze boor een hittebestendigheid tot 600 graden Celsius!

Tip! Werkt u bijvoorbeeld met gladgeschaafde terrasplanken? Dan kunt u ervoor kiezen om een verzinkboortje te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de terrasschroeven net iets in het hout verdwijnen. Zo krijgt u een mooie afwerking.

Wat is het verschil tussen boren met een normale aansluiting en SDS-boren?

Het voordeel van boren met een SDS-aansluiting is dat uw boor nooit slipt tijdens het boren en zichzelf vastklikken. Het verschil tussen normale boren en SDS-boren is dat SDS-boren een stuk eenvoudiger te gebruiken zijn. Dit voordeel komt door de aansluiting. Een normale boor klemt zich vast door de spankop van de boormachine. Een SDS-boor heeft een uitsparing aan 2 kanten. Dat zorgt ervoor dat de boor maar op één manier in de boormachine geplaatst kan worden.

Vaak moet u bij een gewone SDS-aansluiting zoeken hoe de boor precies in de boormachine geplaatst moet worden. De uitsparingen zorgen dat de boor niet losraakt terwijl er geboord wordt. De SDS-plus-boren lijken erg veel op normale SDS-boren. Het verschil is dat SDS-plus-boren naast de uitsparingen beschikken over een extra gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat u niet hoeft te zoeken tijdens de plaatsing van de boor in uw machine.

Waarop moet ik letten bij het gebruik van een SDS- en SDS-plus-boor?

Bij SDS-plus-boren wordt vaak gebruik gemaakt van een breekhamer of boorhamer. Het is belangrijk dat u de machine het werk laat doen. Duw daarom niet te hard tijdens het boren. Zo voorkomt u dat de boor breekt. SDS-plus-boren zitten goed bevestigd in uw machine. Daardoor zijn ze moeilijker te verwijderen dan boren met een normale aansluiting. Als een SDS-plus-boor breekt, wordt het verwijderen van de boor erg lastig.

4. Hengen

Bekijk onze speciale pagina met allerlei tips en uitleg soorten metalen hengen en duimen. Lees alles over verzinkte, RVS en zwarte hengen met verzet, met bocht, recht en in de uitvoeringen met sierlijke punt, halve maan en rechte punt.

5. Kleurkopschroeven voor Trespa® platen

Welke schroeven voor trespa® platen?

U wilt trespa platen monteren? Wovar levert schroeven speciaal voor het monteren van trespa platen. Deze trespa schroeven levert Wovar in 2 kleuren. Namelijk wit (ral 9010) en zwart(ral 9005). De trespa schroeven van Wovar zijn gemaakt van RVS A2 staal. De schroeven voor trespa platen roesten hierdoor niet. Voor het monteren van trespa platen heeft wovar een eenvoudig stappenplan gemaakt. Vindt hier alles over het monteren van trespa platen.

Wovar bezorginfo

Wovar verzend bestelling met PostNL. Deze zeer betrouwbare vervoerder komt s'avonds rond 21:30u uw bestelling bij ons magazijn ophalen. S'nachts worden de pakketten gesorteerd in het sorteercentrum zodat ze de volgende dag uitgereden kunnen worden. Als uw bestelling verzonden wordt ontvangt u een handige track and trace code zodat u kunt zien wanneer uw bestelling wordt bezorgd.

Wovar levert onderandere in de volgende steden: