CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro

Wist-je-datjes

Hieronder vindt u informatie die u kan helpen bij het maken van een keuze uit onze schroeven en bouten. Ook andere FAQ vindt u hier.

1. Verschil verzinkt en RVS

Wovar Screws

Wat is sterker RVS of Verzinkt?

Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS. Omdat verzinkte schroeven kunnen oxideren, zijn ze minder geschikt voor gebruik buiten. Voor gebruik buiten hebben wij de RVS 410 schroeven op de markt gebracht. Deze zijn én sterk én oxideren niet bij normaal gebruik. Voor houten vlonders aanleggen gebruikt men doorgaans de 5x50 mm RVS 410 voor terrasplanken van 20 tot 28 mm dikte. Voor tuinplanken bij schuttingen bouwen kiest men de 4x50 mm RVS 410. 

Wat is oxideren?

Voorbeelden van oxideren zijn roesten en verbrandingsreacties. Een verzinkte schroef wordt beschermt tegen oxideren door de verzinklaag. Als de verzinklaag beschadigd wordt, gaat de schroef oxideren. Vroeger definieerde men een oxidatie als een reactie op zuurstof. Tegenwoordig is het zo dat een bepaalde stof elektronen afgeeft op een andere stof. Wetenschappers noemen oxidatie corrosie.

Welke verschillende verzinkingsmethoden zijn er?

Er zijn verschillende verzinkingsmethoden. De meestvoorkomende verzinkingsmethoden zijn sherardiseren, thermisch verzinken en galvaniseren of elektrolytisch verzinken. Verzinken zorgt ervoor dat materialen beschermd worden tegen corrosie. Hoe dikker de zinklaag hoe beter de bescherming.

Sherardiseren
Sherardiseren is een verzinkingmethode waarbij voorwerpen bij een temperatuur van circa 400ºC in afgesloten trommels in zinkstof worden gegloeid. Deze methode wordt vooral toegepast bij het verzinken van kleine massa-artikelen zoals nagels, schroeven en moeren.

Thermisch verzinken
De meest gebruikte verzinkingmethode is thermisch verzinken. Hierbij wordt het voorwerp ondergedompeld in zinksmelt. Het zink reageert met het ijzer zodat een goede hechtende en corrosiebestendige deklaag ontstaat.

Galvaniseren of elektrolytisch verzinken
Bij galvaniseren of elektrolytisch verzinken wordt het voorwerp in een zoutoplossing van metaal gedompeld. Als gevolg van een aangesloten stroombron slaat het metaal uit de oplossing neer op het voorwerp. Zo ontstaat een gladde, maar dunne laag, met een dikte van 3 tot 30 micrometer.

2. Wanneer welke type schroef gebruiken

Wovar Screws

Welke schroeven zijn geschikt voor het plaatsen van een schutting?

Voor het plaatsen van een schutting worden onze Wovar tuinschroeven rvs410 aangeraden. Deze tuinschroeven zijn, in tegenstelling tot andere RVS schroeven, net zo sterk als verzinkte schroeven. Dit zorgt ervoor dat de schroeven bijna nooit afbreken bij het indraaien. Bij het monteren van schuttingplanken raden wij aan de dikte van uw schuttingplank te vermenigvuldigen met 2. Wanneer u dus gebruik maakt van een 1.8 cm dikke schuttingplank kunt het beste kiezen voor onze Wovar tuinschroeven rvs410 4x40 mm.

Bekijk hieronder onze video over het bevestigen van schuttingplanken met onze schuttingschroeven. Of lees onze blog over het monteren van schuttingplanken met schuttingschroeven

Video: Schuttingplanken monteren met schuttingschroeven

Welke schroeven worden aangeraden voor het plaatsen van een overkapping?

Bij het plaatsen van een overkapping moeten schroeven worden gebruikt met een groot draagvlak en een hoog klembereik. Hiervoor raden wij onze Wovar tellerkopschroeven aan. Ook is het mogelijk hier onze houtdraadbouten voor te gebruiken. Tellerkopschroeven worden ook wel flenskopschroeven, houtconstructieschroeven, lenskopschtoeven of schotelkopschroeven genoemd. Tellerkopschroeven zijn door de brede tellerkop (21mm) sterker en hebben een torx aandrijving. Het monteren van een overkapping gaat sneller en eenvoudiger als u tellerkopschroeven gebruikt.

Welke schroeven gebruiken voor regelwerk?

Het plaatsen van regelwerk kan op veel verschillende manieren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van regels van zachte houtsoorten. De schroeven die geschikt zijn om het regelwerk aan elkaar te bevestigen zijn onze Wovar spaanplaatschroeven verzinkt met torx aandrijving. Deze zijn ijzersterk en geschikt voor constructies met een hoge draagkracht. Gebruik voor het plaatssen van regelwerk schroeven met een dikte van 5 mm. De lengte van de schroeven hangt af van de balkdikte die u gebruikt. Een gouden regel in de kluswereld is dat de schoef minimaal voor de helft in het te bevestigen houten moet worden geschroefd. 

De meest gebruikte schroeven die gebruikt worden bij regelwerk zijn onze spaanplaatschroeven verzinkt torx 5x70mm. De lengte van 70 mm zorgt voor een sterke verankering.

Welke schroeven gebruiken voor hardhout?

Bij hardhout wordt aangeraden schroeven van roestvast staal te gebruiken. In hardhout zitten looizuren die na verloop van tijd verzinkte schroeven aantasten. Hierdoor kunnen verzinkte schroeven gaan breken. Bij rvs schroeven gebeurd dit niet. Het breken van schroeven tijdens het indraaien is één van de grootste ergernissen in de kluswereld. Wovar tuinschroeven rvs 410 zijn veel sterker dan rvs A2 schroeven en breken niet tijdens het inschroeven in hardhout. Veel klussers en timmermannen vinden het zelfs niet nodig om bij gebruik van rvs 410 schroeven voor te boren. Wovar raadt voorboren wel aan. Voorboren in hardhout doet u altijd met een hardhoutboor die dunner is dan de schroeven zelf. Bij schroeven met een dikte van 5.0 mm boort u voor met een hardhoutboor 3.5 mm. Schroeven van 4.0 mm dik wordt aangeraden een 3.0 mm dik hardhout boortje te gebruiken.

Welke schroeven gebruiken voor steigerhout?

U wilt een steigerhouten meubel maken? Kies voor onze verzinkte tuinschroeven! Deze zijn speciaal gehard en beschikken over een enorme draagkracht. De schroeven worden aangedreven met een torx insnijding. Dit zorgt ervoor dat uw machine niet slipt tijdens het indraaien. De onderkant van de kop van onze tuinschroeven beschikken over freesribben. De freesribben laten de kop van de schroef prachtig in het steigerhout verzinken. De tuinschroeven beschikken over deeldraad. Hierdoor worden hout op hout constructies strak tegen elkaar aan getrokken. Gebruik voor het monteren Wovar torx bits. Deze beschadigen de zinklaag van de schroef niet waardoor de schroeven niet kunnen oxideren.

Welke maat vlonderschroeven moet ik gebruiken?

Onze Wovar vlonderschroeven RVS410 zijn uitermate geschikt voor het monteren van vlonders of terrassen. Ze worden ook wel terrasschroeven genoemd, en in België terrasvijzen. Om zeker te weten dat u de juiste maat vlonderschroeven gebruikt, raden wij aan de dikte van uw vlonderplanken te vermenigvuldigen met 2. Dus bij vlonderplanken van 2.5 cm dik raden wij onze Wovar vlonderschroeven 5 x 50 aan.

Wovar TV - Vlonderschroeven

Welke schroeven gebruiken voor MDF?

Onze verzinkte spaanplaatschroeven met torx aandrijving worden veel gebuikt voor het vastschroeven van MDF-platen. De spaanplaatschroeven van Wovar beschikken over een vlijmscherpe snijpunt. Deze snijpunt zorgt ervoor dat het plaatmateriaal niet splijt. Het deeldraad van de schroef laat hout op hout constructies stevig tegen elkaar aan trekken. Gebruik voor het monteren van de tuinschroeven onze hoogwaardige Wovar bits. Deze maken de kans op het beschadigen van de zinklaag zo klein mogelijk. Hierdoor behouden de schroeven een lange levensduur.

Welke schroeven gebruiken voor spaanplaat?

Voor spaanplaten raden wij aan Wovar spaanplaatschroeven verzinkt met torx aandrijving te gebruiken. De spaanplaten van Wovar zijn gehard en daardoor extra sterk. De speciale snijpunt zorgt ervoor dat zelfs het dunste plaatmateriaal niet splijt. 

Welke schroeven gebruiken voor golfplaten?

Voor het bevestigen van golfplaten heeft wovar speciale golfplaatschroeven. Deze schroeven voor golfplaten zijn gemaakt van roestvast staal. Dit maakt de schroeven zeer geschikt voor vochtige ruimtes en zorgt er voor dat de schroeven niet oxideren. De brede schelpsluiting beschermd het montagegat goed tegen regenwater. De golfplaatschroeven beschikken over een handige torx 20 aandrijving. Deze extra diepe torx indruk heeft een perfecte passing op onze TX20 bits. Kijk bij onze golfplaatschroeven voor meer tips en advies over het plaatsen van golfplaten.

Welke schroefkoppen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten schroefkoppen. Wovar maakt onder andere gebruik van de platkop, bolkop en de tellerkop. De platkop zorgt ervoor dat de schroef mooi in het hout verzinkt nadat deze in het hout is gemonteerd. Dit komt door de taps toelopende kop van de platkopschroef. Houdt rekening met het feit dat bij gebruik van dun plaatmateriaal kan hout gaan splijten. Wanneer een schroef in het hout verzinkt valt deze minder op. Dit zorgt voor een mooiere afwerking.

De tellerkopschroeven beschikken een brede tellerkop van 21 mm. Dit zorgt voor een groot draagvlak en klembereik. De tellerkopschroeven worden ook wel houtschroeven, schotelkopschroevn of flenskopschroeven genoemd. De tellerkopschroef is de vervanger van de houtdraadbout. Het grote verschil tussen een tellerkopschroef en een houtdraadbout is dat tellerkopschroeven een trox aandrijving hebben. Een houtdraadbout moet door zijn zeskantige kop aangedraaid worden met een steeksleutel of doppenset. Dit neemt meer tijd in beslag dan wanneer schroeven met een torx aandrijving ingedraaid kunnen worden. Gebruik voor onze houtdraadbouten M8 onze perfect passende dopsleutel 13mm.

Welke schroefaansluiting kan ik het beste gebruiken?

Wovar staat voor kwaliteit en werkt voornamelijk met schroeven die worden gemonteerd met torx aandrijving. Door torx aandrijving heeft uw gereedschap veel grip op de schroef zodat uw machine niet doorslipt. De torx kop heeft de vorm van een ster en wordt door veel bouwvakkers aangeraden. Het is niet voor niets de meest gebruikte schroefaansluiting in de professionele sector.

Wovar bitaansluiting

Wat is pozidrive?

Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort stervormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskop aandrijving. Onze spaanplaatschroeven met pozidrive aandrijving zijn ideaal voor thuisgebruik. Professionals zoals bouwvakkers en timmermannen raden echter schroeven aan die voorzien zijn van Torx aandrijving. Torx aandrijving zorgt voor extra grip zodat uw machine niet slipt en een optimale krachtoverbrenging heeft tijdens het indraaien van schroeven. Wovar heeft zich laten inspireren door professionals en werkt raadt daarom spaanplaatschroeven met een torx aandrijving aan. Wovar levert alleen een gratis bit bij spaanplaatschroeven torx verzinkt, tuinschroeven verzinkt en Vlonderschroeven rvs 410.

Welk bitje moet ik gebruiken?

Wovar bitjes

Wovar lever voornamelijk schroeven met een torx kop. Een torx kop heeft 6 aandrijfpunten. Dit zorgt ervoor dat er veel kracht op de schroef gezet kan worden. Wovar levert een gratis torx bit bij Wovar spaanplaatschroeven, tuinschroeven en vlonderschroeven. Bij deze schroeven hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de keuze van de juiste bitmaat. Schroeven waarbij Wovar geen gratis bits levert wordt duidelijk aangegeven welke bits bij de schroeven horen. Zo worden onze tellerkopschroeven en kozijnpluggen gemonteerd met torx 40 bits, en Wovar kozijnschroeven met torx 30 bits.

Onze schroeven met een pozidrive aandrijven worden aangedreven met een PZ-bit. Bij iedere Pozidrive schroef staat aangegeven welke bit u moet gebruiken om de schroef te monteren. Pozidrive schroeven met een dikte van 4 en 5 mm worden aangedreven met een PZ-2 bit. Onze Pozidrive schroeven 6mm dik worden aangedreven met een PZ-3 aandrijving.

Wat betekent het dat schroeven gehard zijn?

Onze Wovar RVS410 schroeven zijn gemaakt van gehard koolstofstaal. Dit zorgt ervoor dat ze twee maal zo sterk zijn als gewone RVS schroeven. De schroeven worden gehard door een speciale warmtebehandeling. Het staal wordt eerst verhit en vervolgens snel gekoeld. Het afbreken van schroeven tijdens het indraaien leidt vaak tot grote ergernis. Wovar voorkomt dit met onze schroeven van RVS410 kwaliteit.

Wat houdt een snijpunt in?

Een snijpunt zorgt voor het minder snel splijten van het hout bij het indraaien van de schroef. Met een snijpunt komt de schroef eerder in het hout. Dit versnelt het indraaien van de schroeven. Een snijpunt wordt ook wel een freespunt genoemd. Bij schroeven met een snijpunt wordt het schroefdraad aan het eind van de schroef onderbroken door een groef. Dit zorgt ervoor dat de schroef eerder in het hout snijdt.

Wat is het verschil tussen een voldraadschroef en een deeldraadschroef?

De naam zegt het al. Een voldraadschroef heeft schroefdraad van de punt tot aan de kop. Deze is het meest geschikt om metaal of kunstof op hout te monteren. Een deeldraadschroef heeft een schacht tussen de kop van de schroef en het schroefdraad. Deze schroef is geschikt voor hout op hout constructies. Het deeldraad zorgt ervoor dat de houten materialen strak tegen elkaar aan worden getrokken. Als tijdens montage van hout op hout constructies gebruik wordt gemaakt van een voldraadschroef kan er ruimte ontstaan tussen de houten materialen. Door voor te boren bij voldraadschroeven voorkomt u dit.

Voldraadschroeven zorgen voor een stevige bevestiging van metalen materialen op hout. Denk bijvoorbeeld aan scharnieren, ophangbeugels of verbindingshoekjes.

3. Alles over boren

Wovar boren

Wanneer moet ik voorboren en wanneer niet?

Bij hardhout altijd voorboren is ons advies. Bij zachthout als lariks, grenen en vuren alleen voorboren bij schroeven langer dan 7 cm met een kop dikker dan 6 mm. Verder wordt voorboren aangeraden als u werkt met hardhout of wanneer u een hout op hout constructie monteert en gebruik maakt van een voldraadschroef. Wanneer u gebruik maakt van een 5mm dikke schroef gebruik dan een 3,5 mm boormaat. Maakt u gebruik van een 4mm dikke schroef kies dan voor een boor van 3 mm dik. Onze top kwaliteit titanium boren zijn hiervoor uitermate geschikt en breken bijna niet. De titanium boren zijn gemaakt van hoge sterkte staal (HSS). Daarnaast is de titanium boor volledig geslepen en voorzien van een TiN coating. Door de TiN coating heeft deze boor een hittebestendigheid tot 600 graden Celsius!

Tip! Werkt u bijvoorbeeld met glad geschaafde vlonderplanken? Dan kunt u ervoor kiezen om een verzinkboortje te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de vlonderschroeven net iets in het hout verdwijnt. Dit zorgt voor een mooie afwerking.

Wat is het verschil tussen boren met een normale aansluiting en SDS boren?

Het voordeel van boren met een SDS aansluiting is dat uw boor nooit slipt tijdens het boren en zichzelf vastklikken. Het verschil tussen normale boren en sds boren is dat SDS-boren een stuk eenvoudiger te gebruiken zijn. Dit voordeel komt door de aansluiting. Een normale boor klemt zich vast door de spankop van de boormachine. Een SDS-boor heeft een uitsparing aan 2 kanten. Dit zorgt ervoor dat de boor maar op één manier in de boormachine geplaatst kan worden.

Vaak moet u bij een gewone SDS aansluiting zoeken hoe de boor precies in de boormachine geplaatst moet worden. De uitsparingen zorgen dat de boor niet los raakt terwijl er geboord wordt. De SDS-plus boren lijken erg veel op normale SDS-boren. Het verschil is dat SDS-plus boren beschikken, naast de uitsparingen, over een extra gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat u niet hoeft te zoeken tijdens het plaatsen van de boor in uw machine.

Waar moet ik opletten bij het gebruik van een SDS en SDS-plus boor?

Bij het gebruik van SDS-plus boren wordt vaak gebruik gemaakt van een breekhamer of boorhamer. Het is belangrijk dat u de machine het werk laat doen. Duw daarom niet te hard tijdens het boren. Zo voorkomt u dat de boor breekt. SDS-plus boren zitten goed bevestigd in uw machine. Hierdoor zijn de lastiger te verwijderen dan boren met een normale aansluiting. Als een SDS-plus boor breek wordt het verwijderen van de boor erg lastig.

4. Welke schroeven voor eikenhout en garapa hardhout? Schroeven voor looizuur hout

U zoekt schroeven voor eikenhout? Wovar levert schroeven voor eikenhout, Garapa, Kapur en meer looizuurhoudende hardhoutsoorten. De schroeven voor eikenhout van Wovar beschikken over een organische coating die ervoor zorgt dat de schroef niet wordt aangetast. Hiermee voorkomt u zwarte vlekken in uw houten planken.

Video: Alles over schroeven voor eikenhout

4.1 Zijn schroeven voor eiken en Garapa hout te gebruiken met roestvast staal?

Dit wordt afgeraden vanwege de kans op galvanische corrosie. Galvanische corrosie wordt ook wel contactcorrosie of bimetallische corrosie genoemd. Galvanische corrosie wordt veroorzaakt door elektrische spanning tussen twee verschillende metalen die met elkaar in contact zijn. Hoe groter het potentiaalverschil tussen de metalen, des te sneller is de aantasting van het materiaal. Contactcorrosie treedt op als twee aan elkaar bevestigde metalen worden blootgesteld aan een neutraal elektrolyt. Dit is een zout opgelost in water meestal in de vorm van regenwater of nat geworden vuil. Hierdoor wordt er een elektrisch spanningsverschil opgewekt waardoor er een verschil in elektrisch potentiaal van de twee metalen ten opzichte van de elektrolyt ontstaat. Voor het minst edele metaal in de spanningsreeks leidt dit tot een potentiaalverhoging (anode) waardoor versnelde corrosie optreedt, terwijl het andere “edelere” metaal dankzij de potentiaalverlaging (kathode) juist minder zal corroderen. Dit alles is alleen mogelijk in aanwezigheid van zuurstof, opgelost in de elektrolyt. Er is dus een verschil in corrosiesnelheid tussen de diverse metalen. Dit verschil is weergegeven in de zogenaamde spanningsreeks der metalen.

De metalen die snel corroderen noemen we onedele metalen (ijzer, zink, magnesium en aluminium) , de metalen die heel langzaam corroderen noemen we halfedele metalen (koper) en de metalen die helemaal niet corroderen noemen we de edele metalen (goud, zilver en platina) De organische AR-coating op onze schroeven werkt in principe als een isolator rondom de stalen schroef; maar er kan bij de toepassing van een metaal-op-metaal-verbinding niet uitgesloten worden dat de coating dermate beschadigt raakt waardoor er toch contact tussen de twee soorten metaal zou kunnen ontstaan. Daarom wordt als voorbeeld het gebruik van stalen schroeven met een coating in RVS scharnieren afgeraden. Maar ook een verzinkte schroef (zink) mag dus niet gecombineerd worden met een RVS (nikkel) scharnier. Er moet bij iedere installatie galvanische corrosie voorkomen worden door gebruik te maken van op elkaar afgestemde hang-, sluit- of bevestigingsmaterialen. Een combinatie van een onedel metaal (staal of zink) met een edel metaal als RVS (nikkel) kan leiden tot een versnelt corrosieproces. Mocht het gebruik van gelijke metaalsoorten geen optie zijn, isoleer dan de metalen op het punt waar ze contact maken. Dit kun je doen door gebruiken te maken van PVC, teflon, nylon onderlegringen, strips of busjes. Maar ook de organische coating op onze Dynaplus schroeven kan ook als isolator dienen, mits deze niet wordt beschadigd. Let bij RVS schroeven ook op het gebruik van de juiste bit, een stalen bitje laat sporen van staal achter in de RVS schroef waardoor contactcorrosie kan ontstaat. Gebruik dan ook altijd een RVS bitje bij RVS schroeven. Bij onze gecoate schroeven is het gebruik van een RVS bitje niet nodig.

4.2 Waar moet ik opletten bij het toepassen van gecoate schroeven?

Bevestigingsmaterialen toegepast aan de buitenzijde van bouwwerken (buitenatmosfeer), in bijvoorbeeld kozijnen, gevels en/of in constructies hebben te maken met atmosferische corrosie; de corrosie in een atmosfeer waarin beregening en/ of condensatie plaatsvindt aan aflopende oppervlakken, waarop geen staand water aanwezig is. Atmosferische corrosie van de zinklaag van bevestigingsmaterialen wordt bepaald door 3 factoren: 

  1. 1. De TOW (Time of Wetness),  

  1. 2. Het Chloride gehalte in de atmosfeer 

  1. 3. Het SO2 gehalte in de atmosfeer (zwavel). 

Kortweg gezegd tasten Chloride en SO2 de gevormde en beschermende zinkpatinalaag aan en het water maakt deze aantasting mogelijk. Er moet bij bevestigingsmaterialen duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen atmosferische corrosie die de esthetica beïnvloedt en corrosie die een constructieve invloed heeft. In de spouw spelen esthetische argumenten geen enkele rol; daarbuiten wel. Over het algemeen gaat de bouwwereld er (onterecht) in alle levensduur berekeningen van uit hoe lang het duurt voordat de zink- en verf (ofwel coating-) lagen verdwenen zijn. Het staal is dan echter nog in zijn volledige constructieve sterkte aanwezig en de duurzame veiligheid is dus nog geheel niet aangetast. Daar zit nog een enorme veiligheid in: het duurt nog ruim 2 á 3 decennia (afhankelijk van de staaldikte) voordat het resterende staal zodanig is doorgeroest dat ook de constructieve sterkte begint af te nemen; dat is de ingebouwde veiligheid. 

De eerder genoemde invloed van Chloriden op uitsluitend verzinkt staal kan tegengegaan worden door een organische coating over het verzinkte staalproduct aan te brengen. Dit is zeker in de kuststrook van Nederland dan ook te adviseren. De organische coatinglaag werkt in feite als afscherming van het zink voor alle milieu effecten. Een dergelijke methode wordt ook wel een duplex systeem genoemd. Onze Dynaplus AR-coating C4 is een voorbeeld van een dergelijk Duplex systeem met een organische coating. Hier wordt een zinklaag van minimaal 5 μm gecombineerd met meerdere deklagen van organische coating met een totale dikte van minimaal 15 μm wat zorgt voor een zeer duurzame oplossingen in de buitenatmosfeer.  

4.3 Zijn gecoate schroeven geschikt voor stalomgevingen?

De AR-coating op onze buitenschroeven heeft een zeer goede chemische bestendigheid en zijn in de praktijk goed bestendig gebleken tegen ammoniakzuren die aanwezig zijn in stalomgevingen. Echter kunnen wij over de duurzaamheid van de gecoate schroeven in dit bijzonder agressieve klimaat niets garanderen. 

4.4 Kan ik gecoate schroeven gebruiken voor hardhouten brugdekdelen?

Het is niet aan te raden om de gecoate buitenschroeven toe te passen in hardhouten brugdekdelen waar met auto’s of andere vervoersmiddelen overheen gereden worden. Als de schroefkoppen niet goed verzonken liggen in de houten brugdekdelen is de kans op beschadigen van de coating op de schroefkop hierdoor te groot. Daarnaast worden houten bruggen in Nederland en België ’s winters in veel gevallen gestrooid met zout waardoor de schroeven niet lang bestand zullen blijven tegen corrosie.  

4.5 Zijn gecoate schroeven ook geschikt voor gemodificeerd hout zoals Accoya hout?

Voor het bevestigen van duurzaam gemodificeerd Accoya hout wordt door Accoya RVS of gecoat bevestigingsmateriaal geadviseerd. Er wordt in richtlijn van de fabrikant aanbevolen om, daar waar mogelijk, roestvast staal te gebruiken dat voldoet aan de kwaliteit A2 of A4 volgens EN 10088-1 of AISI type 304 of 316. Indien het gebruik van roestvast staal niet mogelijk is, wordt aangeraden om hang-, sluit- en bevestigingsmaterialen te gebruiken die geschikt zijn voor klimaatscheidende- of buitentoepassingen.  

Wanneer er gecoate schroeven gebruikt worden, wordt voorboren geadviseerd om zo schade aan de coating te voorkomen. Accoya® en ook Weekamp deuren hebben in het verleden zelf testen uitgevoerd met onze AR-coating schroeven. Beide instanties zijn erg positief over de testresultaten maar toch blijven deze partijen terughoudend over het advies in de praktijk, aangezien er nogal wat randvoorwaarden bij de toepassing van gecoate schroeven komen kijken. Helaas kunnen wij dus geen harde garanties afgeven voor de duurzaamheid van de toepassing van onze schroeven in Accoya hout. 

4.6 Zijn gecoate schroeven geschikt voor toepassing aan de kustlijn?

Direct aan de kustlijn is het gebied aan de Nederlandse en Belgische kust tot ongeveer vijf kilometer landinwaarts. Deze kustzone heeft een C3 corrosieklasse. In een dergelijk agressief klimaat is het afgeven van garanties op de roestwerendheid in de toepassing onmogelijk. We kunnen daarom de roestbestendigheid van onze gecoate schroeven toegepast in dit klimaat niet garanderen. Ook bij het gebruik van RVS A2 of RVS A4 schroeven is in dergelijke agressieve omstandigheden niets te garanderen over de prestaties in duurzaamheid of roestbestendigheid.

Voor meer vragen over schroeven en bouten neem gerust contact met ons op!

Kleine ijzerwaren

Naast schroeven em  ijzerwaren voor zware constructies levert Wovar ook over een breed assortiment kleine ijzerwaren voor huis tuin en keukengebruik. Denk hierbij aan karabijnhaken, musketonhaken, staaldraad en staaldraadklemmen. Alle kleine ijzerwaren geldt Wovar kwaliteit, voor een scherpe prijs. Op werkdagen besteld =volgende dag in huis.

Wovar bezorginfo

Wovar verzendt bestellingen met PostNL. Deze zeer betrouwbare vervoerder komt 's avonds rond 22:15 uur uw bestelling bij ons magazijn ophalen. 's Nachts worden de pakketten gesorteerd in het sorteercentrum zodat ze de volgende dag uitgereden kunnen worden. Als uw bestelling verzonden wordt, ontvangt u een handige track and trace code zodat u kunt zien wanneer uw bestelling wordt bezorgd.