CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro

Populaire producten

Pluggen

Bent u op zoek naar hoogwaardige pluggen? Wovar levert pluggen geschikt voor vrijwel iedere toepassing. Zo hangt u eenvoudig een spiegel op met onze nylon pluggen aan een stenen muur. Wilt u iets aan een gipswand monteren? Dan kiest u voor onze gipsplaat pluggen.

Populair zijn onze holle wand pluggen, universele pluggen, slagpluggen, gipsplaat pluggen en nylon pluggen. Wovar levert pluggen uit eigen voorraad en vrijwel altijd de volgende dag bij u thuis. Bedrijven zoals hoveniers, klusbedrijven, bouwbedrijven en aannemers krijgen extra voordeel zoals korting met een zakelijk account.

Voor iedere toepassing levert Wovar een passende plug! Hieronder benoemen we onze verschillende soorten pluggen en geven we aan wanneer u welke plug kiest. Naast het kiezen van de juiste pluggen is het ook belangrijk dat u de juiste schroeven combineert met de gekozen plug. In onze blog welke plugmaat bij welke schroeven geven wij duidelijk weer welke schroefmaten bij welke plugmaten horen. 

Nylon pluggen

In de tabel hieronder leest u welke schroefmaat bij welke plugmaat hoort voor onze nylon pluggen. Daarnaast wordt ook de maximale trekkracht weergegeven, hoe dik u dient voor te boren en hoe diep u boort. 

undefined

Welke plug moet ik kiezen?

Om tot de juiste pluggen te komen is het belangrijk dat u er achter komt of u te maken hebt met een holle wand of een massieve wand / plafond. Denk bij een holle wand aan gipsplaatwanden. Bij een massieve wand heeft u te maken met steen, beton of gipsblokken. Bij holle wanden gebruikt u holle wand pluggen. En bij massieve wanden kunt u gebruik maken van slagpluggen of nylon pluggen.

Wilt u altijd voorzien zijn van de juiste pluggen? Neem dan onze universele pluggen. Deze zijn geschikt voor zowel massieve wanden als holle wanden. Dit komt doordat de plug veranderd in een prop bij het indraaien van de schroef. 

Holle wand pluggen

Bij een holle wand kunt u onze holle wand pluggen gebruiken. Een holle wand plug herkent u aan zijn unieke vorm. Bij een holle wand plug, die ook wel parapluplug wordt genoemd, zet het achterste gedeelte uit als de schroef wordt ingedraaid. Op de afbeelding hieronder wordt weer gegeven hoe dat in zijn werk gaat.

holle wand pluggen

Hoe monteer ik een nylon holle wand plug?

Allereerst boort u een gat in de holle wand. Boor de holle wand pluggen voor met een boor die 2 mm dikker is dan de dikte van de plug. Bij hollewandpluggen 8 x 40 mm gebruikt u dus een 10 mm dikke boor. Druk de flappen van de holle wand plug samen en steek deze door het voorgeboorde gat. Draai nu de schroef in de plug. De schroef zorgt ervoor dat de plug wordt vast geklemd. Indien u kiest voor holle wand pluggen zonder schroeven dient u zelf de schroeven bij te bestellen. Bij 8 mm dikke holle wand pluggen kiest u voor 3.5 mm dikke voldraadschroeven.

Hoe monteer ik een metalen holle wand plug?

Het monteren van metalen holle wand pluggen gaat eigenlijk op dezelfde manier als de holle wand pluggen van nylon. Echter heb je bij metalen hollewandpluggen de keuze om het op 2 manieren te doen. Namelijk met, of zonder, tang voor hollewandpluggen. 

Metalen hollewandpluggen monteren met tang

Het monteren van metalen hollewandpluggen met tang gaat als volgt: eerst boort u een gat. Vervolgens draait u de schroef iets uit de plug waardoor u de kop van de schroef in de gleuf van de tang kunt schuiven. Draai vervolgens de plug iets aan zodat deze licht klemt op de tang. Druk de plug door het gat en knijp de tang aan. De achterkant van de plug wordt nu naar de holle wand getrokken. Hierdoor zet de plug als een soort paraplu uit waardoor deze klemt aan de gipskartonwand. Hierdoor worden deze pluggen ook wel gipsplaatpluggen genoemd. 

Metalen hollewandpluggen monteren zonder tang

Het monteren van een metalen hollewandplug zonder tang is eigenlijk hetzelfde als een 'normale' plug monteren. U boort als eerst een gat en drukt de plug door het gat. Sla de plug voorzichtig klem in de gipswant met een hamer. Vervolgens draait u de schroef uit de plug en plaatst u het op te hangen materiaal. Als u de schroef weer in de plug draait en deze iets aandraait, zal de achterkant van de plug als een paraplu uitzetten. Hierdoor klemt de plug zich stevig vast aan de holle gipswand.

Video: Metalen hollewandplug

Slagpluggen en kozijnpluggen

U hebt slagpluggen of kozijnpluggen nodig wanneer u in een stenen of betonnen wand, een houten balk of plaatmateriaal wilt bevestigen. Het voordeel van deze pluggen is dat u het materiaal op de gewenste plek van de wand houd en in één keer een gat boort. Vervolgens drukt u de slagplug of kozijnplug in het gat en slaat deze erin met een hamer. Op deze manier kunt u vrij snel materialen verankeren aan een stenen wand. Het materiaal zit nu stevig vast aan de wand of het plafond. Bekijk onderstaande video voor extra uitleg over het monteren van een balk aan de muur. Hiervoor zijn kozijnpluggen gebruikt. Deze hebben dezelfde werking als slagpluggen, alleen zijn deze langer en dikker. Hierdoor beschikken ze over meer draagvermogen hebben.

Gipsplaat pluggen

Deze gipsplaat pluggen zijn uitsluitend geschikt voor gipsplaat wanden en kunt u rechtstreeks in de wand boren. Dankzij de zelfborende punt is voorboren namelijk niet nodig. Voor het mooiste eindresultaat wordt klein voorboren wel aangeraden. U zorgt er dan voor dat de kraag van de schroef mooi gelijk valt met de gipsplaat. Indien u niet wilt voorboren, dient u de gipsplaat plug net zo lang in te draaien tot de kop mooi gelijk vlak is met de gipswand.

Een groot verschil ten opzichte van andere pluggen is dat de vorm deze gipsplaat pluggen niet veranderd bij het indraaien van de schroef. Daar waar andere pluggen juist uitzetten, zich aantrekken of veranderen in een prop, blijft deze gipsplaat plug hetzelfde. Een nadeel van deze gipsplaat pluggen is dat deze en groot gat achterlaten nadat u de plug weer wilt verwijderen. Een groot voordeel is dat deze pluggen zeer sterk zijn en veel draagkracht hebben.

Universele pluggen

Universele plug

De plug is universeel doordat deze als het ware veranderd in een soort prop bij het indraaien van de schroef. Het heeft wel iets weg van de metalen hollewandplug die u in de video ziet.