CURRENT LOCALE nl-be

 • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 59 euro

Filters

Dakpanplaten

17 Aantal producten
A-MERK VOOR AL UW SCHROEVEN, BOUTEN EN ANDERE IJZERWAREN
GOEDKOPER DAN BOUWMARKTEN
BETROUWBARE LEVERING UIT EIGEN VOORRAAD
A-MERK VOOR AL UW SCHROEVEN, BOUTEN EN ANDERE IJZERWAREN
GOEDKOPER DAN BOUWMARKTEN
BETROUWBARE LEVERING UIT EIGEN VOORRAAD

Dakpanplaten

Op zoek naar dakplaten om uw schuur, overkapping, blokhut of veranda zelf te voorzien van een waterdicht dak? Maak dan een keuze uit ons aanbod metalen dakpanplaten. Kies uit verschillende kleuren. Bestel daarnaast eenvoudig bijbehorende randprofielen, nokvorsten en dakpanplaatschroeven mee. De dakpanplaten bestaan uit een stalen plaat met daarop 'dakpannen'. Ze zijn voorzien van een prachtige coating, wat er glanzend uitziet. Dit geeft meteen een prachtige look voor bijvoorbeeld uw overkapping, veranda of schuurtje. 

Dakpanplaten zijn ijzersterke verzinkte stalen platen en ze zijn verkrijgbaar in het antraciet grijs of rood. De platen zijn voorzien van een prachtige coating, waardoor de dakplaten minder snel vies worden. Het voordeel van stalen dakpanplaten is dat deze standaard maten hebben, waardoor ze veel sneller leverbaar zijn dan wanneer u maatwerk bestelt. De stalen dakpanplaten kunnen oneindig overlapt worden, dus inkorten is bijna niet nodig. Houd er bij montage rekening mee dat er minimaal 8 graden afschot nodig is, om het water goed weg te laten lopen.

Doordat de dakpanplaten gemakkelijk over elkaar heen zijn te leggen, is het gemakkelijk deze op het dak te monteren. Zo hoeft u ze zelf (bijna) niet in te korten en komt u altijd uit met het aantal platen. Het plaatsen van de verzinkte stalen dakpanplaten kan op twee verschillende manier: met panlatten of op dakbeschot. We leggen beide situaties uit.  

Video: modulaire dakpanplaten bevestigen

In onderstaande video vertelt Lars in detail hoe u een dakconstructie maakt van tengellatten, panlatten, modulaire dakpanplaten, nokvorsten en windveren.

Stalen dakpanplaten online bestellen

Hoe u te werk gaat met het gebruik van tengel- en panlatten, leggen we in het onderstaand stappenplan duidelijk uit. Lees hiernaast onze gedetailleerde blog over modulaire dakpanplaten leggen en bekijk de bijbehorende video. Let op: het dak moet altijd minimaal 8 graden aflopen vanwege het waterafloop. 

 • Allereerst plaats je de Wovar dampopenfolie rechtstreeks op je kapconstructie om water goed af te voeren naar de dakgoot. Deze folie laat alle damp van binnenuit door, maar is verder volledig waterdicht, waardoor de condens die zich aan de platen vormt en het vocht uit de ruimte afgevoerd worden naar de goot. De folie voorkomt daardoor indirect ook schimmel en houtrot in je dakconstructie.
 • Plaats tengellatjes als houder voor uw dakpanlatten verticaal op het dak: bepaal aan de hand van de dakpanprofielplaat wat de tussenruimte wordt. 
 • Monteer horizontaal de dakpanlatten op de dunnere tengellatten. Let op, de tussenruimte tussen de eerste en tweede is 27 cm zodat beide onder de eerste pan komt. Houd voor de andere panlatten een tussenafstand van 35 cm aan.
 • Gebruik voor het bevestigen van zowel de tengel- als de panlatten onze 4 mm dikke RVS 410 tuinschroeven. Wij raden voor onze panlatten de RVS 4 x 30 aan.
 • Monteer vervolgens de windveren zodat de dakpanplaten hier later overheen komen. 
 • Leg na het plaatsen van de dakpanlatten de eerste dakpanprofielplaat op de plek, deze plaatst u rechtsonder, dakpanplaten legt u altijd van onder naar boven en van rechts naar links.
 • Het is mogelijk de dakpanplaten zoveel mogelijk te overlappen. Dit betekent dat u ze dus normaliter niet in hoeft te korten.
 • Werk het dak af met nokveer en nokafsluiting. 

Het is ontzettend belangrijk om veel aandacht te besteden aan de eerste dakpanplaat die rechtsonder geplaatst wordt. Doordat u vanuit de eerste plaat verder werkt naar de rest van het dak, zal een fout in de eerste plaat over het gehele dak terug te zien zijn. Leg de eerste plaat daarom goed neer en lijn deze uit, zodat u er zeker van bent dat de rest van het dak ook goed gelegd wordt.

Montage op houten dakbeschot

Heeft u een dakbeschot geplaatst? Dan is het gemakkelijk de profielplaten hier direct op te plaatsen. De dakpanplaten kunnen hierop vastgeschroefd worden. Houd hiervoor dezelfde voorwaarden aan als hieronder benoemd, dus gebruik een dampopen folie onder de platen en maak ze vast met dakpanplaatschroeven in de golf van de plaat.

Werk hier ook het geheel af met nokveer en nokafsluiting. 

Schroeven voor dakpanplaten

We raden aan speciale dakpanplaatschroeven te gebruiken bij het monteren van onze dakpanplaten. Deze waterdichte schroeven hebben een zelfborende punt, waardoor ze eenvoudig door de stalen dakpanplaten heen gaan. Daarnaast zijn ze voorzien van een speciale hoogwaardige EPDM-dichtingsring, deze zorgt ervoor dat de platen waterdicht blijven na montage. De schroeven zijn voorzien van een zeskantige kop, dit betekent dat u ze aandraait met een dopsleutel 10 mm. Of wanneer u deze niet tot uw beschikking heeft, een ring- of steeksleutel 10. 

Heeft u veel plekken waar de dakpannen elkaar overlappen? Ook dan zijn dezelfde schroeven nog geschikt voor gebruik.

Op welke plek komen de schroeven?

Vaak krijgen we de vraag wat de beste plek is om de schroeven te plaatsen bij bevestiging van de dakpanprofielplaten. We adviseren de dakpanplaatschroeven te plaatsen in het dal van de golf van de plaat, net onder de horizontale rand waar de 'dakpannen' zijn samengeperst. Zorg ervoor dat de bovenste en de onderste rij volledig is voorzien van schroeven. Op de rijen er tussenin is het mogelijk kruislings (dus om en om) de schroeven te plaatsen. Kies voor extra veiligheid eventueel nog om aan de windkant van de plaat te volledige rij te voorzien van dakpanplaatschroeven. Houdt er rekening mee dat u minstens 8 schroeven per m2 gebruikt zodat deze dakpanplaat goed vast zit. 

Het vastdraaien van de dakpanprofielplaatschroeven vergt aandacht. Om ervoor te zorgen dat de schroeven waterdicht blijven, is het belangrijk ze niet te strak, maar ook niet te los te draaien. Wanneer ze te los zitten, zit de ring niet dicht genoeg op de plaat. Bij te vaste montage wordt ook de EPDM-ring beïnvloed, waardoor deze wat omhoog gaat staan. Laat de ring dus goed aansluiten op het dak door de schroef met de juiste hoeveelheid kracht vast te draaien. 

Dampopen folie plaatsen onder dakpanprofielplaten

Om in de toekomst lekkage te voorkomen, raden we aan om onder de dakpanplaten dampopen folie te gebruiken. Deze laten vocht niet door vanaf de bovenkant, maar zorgen er wel voor dat condensvorming van de onderkant door het folie heen kan. Deze zogenoemde dampopen folie voor gesloten dak en gevel vindt u onder ons aanbod dampopen folie

Plaats de dampopen folie met nietjes in het hout van uw dakconstructie. Plaats om de 25 cm een nietje en werk deze vervolgens af met bijbehorend folietape.

Dakpanplaten inkorten of bijsnijden? 

Komt de dakpanplaat net niet helemaal uit en wilt u deze bijsnijden? Bijvoorbeeld bij een hoek of schoorsteen? Gebruik dan een knabbeltang, zodat u zeker weet dat het goed gaat. Gebruik nooit een slijptol of ijzerzaag, deze kunnen zorgen voor losse ijzerdelen die sneller gaan roesten. Ook ontstaat bij slijpen het risico dat er branddeeltjes op de mooie dakpanelen terechtkomen, wat natuurlijk zonde is en ook snel voor extra roestvorming kan zorgen. Dit voorkomt u door te werken met een knabbeltang. 

Belasting van de dakplaten staal

Bij montage begrijpen we dat het soms niet te voorkomen is om over de dakpanplaten te lopen of hier op te leunen. Houd er hierbij rekening mee dat u dat op de juiste plekken doet. Doe dit daarom op de plekken waar de platen zijn gemonteerd aan de panlatten, hierbij is de meeste ondersteuning van onder. Wilt u over de platen heenlopen? Zorg er dan voor dat u op de plekken waar het het dal van de plaat zit, heenloopt. Dit zijn dus de plekken waar de schroeven zitten.

Stalen dakpanplaten online bestellen 

U bestelt complete dakpanprofielplaten voor een scherpe prijs bij Wovar. Houd rekening met extra verzendkosten van € 40,- binnen Nederland, omdat de dakpanplaten op pallet verstuurd worden. Voor verzending naar België betaalt u € 60,- verzendkosten. Hoe meer dakpanplaten u dus bestelt, hoe goedkoper de verzendkosten per stuk zijn. 

Heeft u een bouw- of klusbedrijf? Meldt u zich dan aan als zakelijke klant door het aanmaken van een zakelijk account. Hiermee profiteert u onder andere van een standaard korting en heeft u een handig besteloverzicht.