CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro

Filters

Pianoscharnieren

11 Aantal producten
A-MERK VOOR AL UW SCHROEVEN, BOUTEN EN ANDERE IJZERWAREN
GOEDKOPER DAN BOUWMARKTEN
BETROUWBARE LEVERING UIT EIGEN VOORRAAD

Pianoscharnieren

Op zoek naar pianoscharnieren voor een uitgelijnde en strakke bevestiging? Pianoscharnieren worden veel gebruikt voor dubbele deuren, luiken of meubels. Ze hebben hun naam natuurlijk te danken aan het feit dat ze in piano's gemonteerd zijn en daar de klep boven de toetsen dragen. Pianoscharnieren onderscheiden zich op meerdere aspecten van gewone scharnieren. Zo verschillen ze flink in formaat in vergelijking met andere scharnieren.

Pianoscharnieren zijn smaller en worden vaak in langere lengtes verkocht. Veel voorkomende breedtematen van pianoscharnieren zijn 25, 32, 40 en 50 mm. Houd bij het bestellen rekening met de breedte. De lengte van de pianoscharnieren kan achteraf altijd makkelijk worden ingekort met een ijzerzaag. Ze zijn tevens verkrijgbaar in verschillende materialen. Bij Wovar vindt u pianoscharnieren in het verzinkt staal, RVS en aluminium. 

Wovar levert pianoscharnieren in Nederland en België altijd binnen 24 uur, mits deze voorradig zijn. Op zoek naar een andere soort scharnier? Bekijk dan ons gehele aanbod scharnieren. Hier vindt u onder andere zwarte scharnieren, kogelscharnieren en paumelle scharnieren.  

Pianoscharnier inkorten

Zoals aangegeven is het dus gemakkelijk de pianoscharnier naar uw eigen gewenste lengte te zagen. Dit kan eenvoudig met een ijzerzaag. Heeft u geen bankschroef waar de pianoscharnier in kan? Bevestig de pianoscharnier dan alvast op het eerste gedeelte van het te bevestigen materiaal. Zo heeft u houvast aan het scharnier en zaagt u deze eenvoudig door. 

Het bevestigen van een pianoscharnier

Pianoscharnieren zijn eenvoudig te bevestigen, doordat ze beschikken over vele montagegaten. Ze worden veelal bevestigd met spaanplaatschroeven of andere schroeven met een platte kop. U kiest de dikte van schroeven uit aan de hand van de dikte van de bevestigingsgaten van de scharnieren. Pianoscharnieren van staal kunnen zelfs eenvoudig gelast worden. Bevestigt u de pianoscharnieren met schroeven? Houd er dan rekening mee dit te doen vanuit het midden. Hiermee houdt u speling op de bladen en gaat u het golven van de bladen tegen. Begin vanuit het midden met het bevestigen van de schroeven en ga vanuit hier verder naar buiten. 

Schroeven pianoscharnier plaatsen

Tip: is de kop van de schroef die u gebruikt te groot waardoor de ruimte tussen de twee delen van het pianoscharnier te klein is als deze openstaat? Plaats de schroeven dan om en om aan de twee kanten van het pianoscharnier. Zo komen de koppen van de schroeven niet tegen elkaar aan en sluit het scharnier beter aan.

Plaatsing op zachthout of hardhout

Plaatst u de pianoscharnieren op hout? Houd er dan rekening mee dat er verschil zit in montage op zachthout of montage op hardhout. Plaatst u ze op hardhout? Dan is het belangrijk het hout even voor te boren. Dit kan eenvoudig met een van onze hardhoutboren. De dikte van de hardhoutboor die u gebruikt, hangt natuurlijk af van de dikte van de schroef. Zorg ervoor dat de boor ongeveer 1.5 dunner is dan de schroef. Wanneer u de pianoscharnieren bevestigt op zachthout, hoeft u deze niet voor te boren en plaatst u de schroeven direct in het hout.

Voordelen van een pianoscharnier 

Aan het gebruik van pianoscharnieren zit een aantal flinke voordelen. Doordat de scharnieren een geheel zijn, is het gemakkelijk deze uit te lijnen. De scharnierende gedeeltes zitten al aan elkaar vast, dus het is gemakkelijk de twee onderdelen recht aan elkaar te bevestigen. Daarnaast zijn pianoscharnieren inbraak-proof, doordat ze zo lang zijn. De lange scharnieren laten geen gat over in bijvoorbeeld een deur of luik, waardoor het niet mogelijk is via de zijkant langs de deur of het luik te kunnen.