• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
 • 100 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
 • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
A-Merk voor schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 59 euro
A-Merk voor schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Populaire producten

Veelgestelde vragen

Worteldoek gebruikt u om meerdere redenen. De belangrijkste reden voor het gebruik van anti-worteldoek is voornamelijk het voorkomen van groei van onkruid in uw tuin. Een andere reden om worteldoek te gebruiken, is als een soort van fundering bij het aanleggen van grind, boomschors of stenen. Worteldoek zorgt dan voor extra stevigheid en biedt de mogelijkheid achteraf de grind- of steenlaag weer gemakkelijk weg te kunnen halen.

Ook wanneer u bestrating gaat leggen, geeft worteldoek extra stevigheid en stabiliteit. Waar worteldoek daarnaast veel voor gebruikt wordt, is onder een vlonder. Zo voorkomt u onkruidgroei onder uw vlonder.

Worteldoek, ook wel gronddoek genoemd, is een doek wat u in uw tuin of onder uw bestrating of vlonder legt om onkruidgroei te voorkomen. Het is gemaakt van geweven kunststof. Worteldoek van Wovar bevat voor 50% gerecycled kunststof en is 110grm2 dik, top kwaliteit dus. Worteldoek zorgt ervoor dat water en lucht door het doek heen kunnen, maar onkruid geen kans heeft te groeien. Dit komt doordat het worteldoek UV-bestendig is, waardoor er geen licht door het gronddoek heengaat. Zonder licht heeft onkruid geen enkele kans om op te komen. 

Vaak wordt de vraag gesteld: 'Hoe leg ik worteldoek?' Het antwoord hierop is eenvoudig en leggen we in een aantal stappen kort uit. 

 • Maak de ondergrond glad en egaal;
 • Plaats het worteldoek strak over de grond heen. Tip: gebruik zoveel mogelijk worteldoek van 1 geheel, dit geeft het beste resultaat in onkruidbestrijding. Gaat u overlappen? Houd dan minimaal 10 cm overlap aan;
 • Zet het worteldoek vast, dit kan op meerdere manieren. Met gronddoekpennen bijvoorbeeld, deze steekt u door het anti-worteldoek in de grond. Daarnaast kunt u het gronddoek ingraven in het zand of instoppen onder uw kantopsluiting. Zorg dat er aan de rand geen open stukken zijn waar onkruid alsnog doorheen kan;
 • Werk de randen af met eventuele kantopsluiting, borderranden of betonbanden.
 • Leg grind, steen, boomschors, bestrating of andere vulling op het worteldoek.

Wilt u het worteldoek vastleggen, maar twijfelt u over de diepte waarop de randen ingegraven dienen te worden? Wij adviseren gleuven te graven van zo'n 25 tot 35 cm diep, waar u de randen van het anti-worteldoek inlegt. Snijd eventueel overtollig worteldoek af met een stanleymes en vul de gleuven weer bij. Wilt u zeker zijn dat het worteldoek goed vastzit? Gebruik dan gronddoekpennen. Deze prikt u door het worteldoek heen de grond in, waarna het mogelijk is het gronddoek stevig en strak vast te zetten. 

Het vastzetten van worteldoek kan op meerdere manieren: ingraven, vastzetten onder een kantopsluiting (cortenstaal borderrand bijvoorbeeld) of door middel van handige grondpennen. 

De kosten van worteldoek lopen per aanbieder flink uiteen, waarbij er ook veel rommel op de markt bestaat. Het is daarom belangrijk een goede combinatie te vinden in prijs/kwaliteit. Wovar biedt voor een scherpe prijs uitstekend 110 grams worteldoek. De prijzen verschillen per breedtemaat van worteldoek en het hangt er vanaf of u deze per meter of per rol van 100 meter aanschaft. 

Worteldoek per meter vindt u bij Wovar al vanaf € 1,95 per meter. Worteldoek op een gehele rol van 100 meter is verkrijgbaar vanaf €79,95.

Wilt u planten in uw tuin of een plantenbak plaatsen in combinatie met worteldoek? Dat kan zeer eenvoudig. Leg allereerst over de gehele oppervlakte op de juiste manier het worteldoek. Heeft u dit gedaan? Bepaal dan op welke plekken u de planten wilt plaatsen.

Knip vervolgens met een schaar of snijd met een stanleymes of afbreekmes de plekken voor de planten uit. Let op: zorg ervoor dat dit gat niet te groot wordt. Houd het klein, maar zorg dat de plant er met de kluit goed doorheen kan. Plaats de plant vervolgens in de grond en zorg ervoor dat u deze goed in de aarde zet.

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klussenbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

 1. Extra korting voor grootverbruikers;
 2. Direct contact met opgeleide specialist;
 3. Spoedleveringen mogelijk;
Zakelijk account

Worteldoek

Anti-worteldoek, ook wel gronddoek of worteldoek in het kort, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. Gronddoek is de term die voornamelijk door hoveniers en professionals wordt gebruikt. Met een worteldoek voorkomt u groei van onkruid en wortels bij beplanting. Zo kunt u een grindpad aanleggen, zonder dat hier allerlei verschillende planten tussen groeien. Worteldoek is zo effectief doordat het in de meeste gevallen UV-bestendig is, wat betekend dat het geen licht doorlaat. Door het taaie doek en de UV-bestendige werking is de kans dat iets onder het doek groeit zo klein. Worteldoek leggen is dé manier om uw grindpad, bestrating of houtsnippers te beschermen tegen alle soorten onkruid. 

Worteldoek is bij Wovar beschikbaar in verschillende breedtes en bestelt u eenvoudig per meter of op een gehele rol van 100 meter. Of u nou alleen in een plantenbak worteldoek wilt leggen of u moet een flink stuk tuin voorzien van anti-worteldoek? Bij ons bent u aan het juiste adres.

Hoe plaats je worteldoek?

Worteldoek plaatsen is heel eenvoudig. Toch is het handig om van tevoren even te bepalen hoe u te werk gaat. In de onderstaande video vindt u een volledige uitleg en ziet u precies hoe worteldoek kan worden aangebracht.

Worteldoek voor bestrating

Naast dat worteldoek u beschermt tegen onkruid, biedt het bij het aanleggen van uw bestrating ook nog eens een flinke ondersteuning. Doordat het worteldoek strak onder de bestrating ligt, zorgt het ervoor dat de drukverdeling beter is en stenen dus individueel niet kunnen verzakken. Ook is worteldoek bij het aanleggen van uw vlonder een goed idee, zo voorkomt u het groeien van onkruid en andere planten onder uw vlonder. Om worteldoeken eenvoudig vast te zetten aan de grond levert Wovar ook gronddoekpennen. Doordat deze grondpennen gepunt zijn drukt u deze eenvoudig door het worteldoek heen de grond in.  

Het voordeel aan anti-worteldoek is dat het, ondanks dat het geen licht doorlaat, wel waterdoorlatend is. Hierdoor zal het doek dus niet volstomen met water. Gronddoek is daarom ook uitermate geschikt om te gebruiken tussen uw planten. Snijd een gedeelte uit het worteldoel op de plek waar de planten komen en voorkom dat er zo onkruid komt in de rest van uw tuin. Zorg bij het neerleggen van het worteldoek dat u dit in overlappende stroken legt. De overlap tussen de stukken anti-worteldoek zorgen ervoor dat u geen spleet krijgt, waar alsnog onkruid groeit. Wij raden aan een overlap van 20 cm aan te houden. 

Worteldoek op maat bestellen

Wilt u goedkoop anti-worteldoek op maat kopen? Of liever A-kwaliteit? In beide gevallen zit u goed! Wovar levert hoogwaardig anti-worteldoek per meter bij u thuis, tegen een lage prijs. U kunt bij Wovar bovendien kiezen uit diverse breedtematen. Zo hebben we de volgende breedtematen in ons assortiment: 105, 125, 165, 210, 330 en 420 cm. Een handig rekenvoorbeeld bij het aanschafen van worteldoek per 100 cm via onze webshop: wilt u bijvoorbeeld 10 meter bestellen van de breedte 210 cm, bestel dan in uw winkelwagentje 10 stuks. Naast dat de worteldoeken per 100 cm te bestellen zijn, is het ook mogelijk worteldoek op rol te bestellen. Dit betekent een extra scherpe prijs voor 100 meter. 

Let op: met betrekking tot worteldoek bestaat er veel troep op de markt. Wij leveren A-kwaliteit 110grm2 UV-bestendig worteldoek. Ons gronddoek voor onder vlonders en onder grind is bovendien gemaakt van 50% gerycled kunststof. U wilt geen volle rol bestellen van 100 meter? Dat snappen wij. Via onze webshop kunt u daarom eenvoudig online uw worteldoek op maat per meter kopen. Daarnaast is het dus ook mogelijk worteldoek op hele rol te bestellen.

Naast worteldoek lever wovar ook afdekzeil in verschillende kleuren zoals afdekzeil wit. Maar ook bouwfolie koopt u bij Wovar! Wilt u het worteldoek afwerken door middel van een kantopsluiting? Bekijk dan ons aanbod borderranden.

Maak een zakelijk account aan om te profiteren van een zakelijke korting.