• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
 • 100 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
 • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
A-Merk voor schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 59 euro
A-Merk voor schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Populaire producten

Veelgestelde vragen

Zoals de naam het al zegt: vlonderschroeven zijn speciale schroeven voor het maken van uw vlonder. Vlonderschroeven van Wovar zijn geschikt voor het monteren van alle soorten vlonders. Ze zijn gemaakt van RVS410 staal, wat de sterkste RVS staalsoort is dat er is. Dit maakt ze ijzersterk en corrossiebestendig tegelijk. Voor vlonders van hardhoutsoorten met looizuur raden wij aan gecoate vlonderschroeven te gebruiken.

Waarom u altijd dient te kiezen voor vlonderschroeven bij het vastschroeven van vlonderplanken komt door de verschillende kenmerken die deze schroeven hebben. Dankzij de vlijmscherpe snijpunt is het in naaldhout namelijk niet nodig voor te boren, en voorkom je splijtende planken. Bij hardhout wordt voorboren wel aangeraden.

Het materiaal is gemaakt van RVS410 staal. Deze staalsoort is extreem sterk en vangt eenvoudig de werking van vlonderplanken op bij temperatuurverschillen. RVS410 kan slechts licht oxideren. Door de wikkel wordt er ruimte gemaakt voor de schacht van de schroef. Dit neemt de spanning van de schroef weg waardoor breken vrijwel niet voorkomt. De kleine kop die voorzien is van freesribben verzinkt prachtig in het hout waardoor u de schroef haast niet ziet na het indraaien.

De houtsoort bepaalt het type vlonderschroef dat u gaat gebruiken. In veel hardhoutsoorten zitten looizuren. Voor bevestiging in hardhout met looizuren raden wij aan gecoate vlonderschroeven te gebruiken. Deze beschermen namelijk tegen de looizuren die in het hardhout zitten. Gebruikt u toch een standaard verzinkte of RVS 410 vlonderschroef? Dan zult u zien dat de looizuren de schroef flink aantasten en u deze naar verloop van tijd niet meer kunt gebruiken. Kies dus voor een vlonderschroef met coating indien u een hardhoutsoort met looizuur gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Eiken, Garapa of Red Cedar. Let op: we raden aan in hardhout altijd even voor te boren, om het splijten van de plank te voorkomen.

Gebruikt u zachthouten, ook wel naaldhouten, planken? Dan gebruikt u onze sterke vlonderschroeven RVS410. 

Het bepalen van de lengte van uw vlonderschroef is eenvoudig en hangt natuurlijk af van de dikte van de plank die u gebruikt. We raden aan een vlonderschroef te kiezen die 2 x de dikte van de plank lang is. Voorbeeld: bevestigt u vlonderplanken van 25 mm dik? Kies dan voor vlonderschroeven van 50 mm lang. Op deze manier zal de vlonderschroef ver genoeg in de liggers komen, voor een sterke verbinding. De som voor ideale lengte voor vlonderschroeven is dus: dikte plank x 2.

Vlonderschroeven zijn doorgaans voorzien van freesribben, waardoor deze al mooi in het hout verzinken. Wilt u de schroef verder in het hout verzinken of maakt u gebruik van glad geschaafde planken? Gebruik dan een verzinkboortje. Deze zorgt ervoor dat de kop van een schroef perfect in het het hout valt en zo mooi verzinkt. 

Bij het aanleggen van een vlonder met houten planken is het belangrijk de juiste tussenafstand te houden, omdat hout altijd gaat werken. Dit betekent dat het uit kan zetten. Gebruik hiervoor afstandhouders, deze zorgen ervoor dat u op iedere plek de juiste tussenafstand houd bij vlonderplanken.

Per houtsoort verschilt het wat de juiste tussenafstand is, zo heeft naaldhout (zachthout) een bredere tussenmaat nodig dan hardhout. Houd bij hardhouten vlonderplanken minimaal 5 mm tussenruimte en bij zachthouten planken zelfs minimaal 10 mm. Houdt u zich hier zeker aan, zeker wanneer het gaat om droge planken, deze zetten later namelijk nog wat meer uit. 

Het gebruik van vlonderschroeven kent vele voordelen: 

 • Vlonderschroeven beschikken over een scherpe snijpunt, waardoor ze eenvoudig het hout indraaien. Dit zorgt er tevens voor dat het hout niet gaat splijten. Maakt u gebruik van hardhout? Boor dan even voor. 
 • Ze beschikken over zowel frees- als schachtribben. De freesribben zitten onder de kop, waardoor een vlonderschroef zichzelf mooi in het hout verzinkt. De schachtribben zitten boven het schroefdraad en zorgen ervoor dat de schroef nóg sneller het hout indraait. Ze verminderen tevens de weerstand van de schroef, zodat hout minder snel knapt. 
 • De schroeven voor vlonderplanken zijn beschikbaar in vele verschillende soorten en maten, zodat u altijd de juiste vlonderschroef vindt voor het hout dat u gebruikt. 

Het bevestigen van vlonderschroeven doet u het beste met een accuboormachine en een bijpassend bitje. We raden aan een goed bijpassend bitje te gebruiken, zodat u de vlonderschroef bij montage niet beschadigd. De meest voorkomende indruk bij een doorsnee vlonderschroef is Torx 25. Zet het TX25 bitje eenvoudig op de accuboormachine en u zult merken dat de schroeven eenvoudig het hout ingaan. Tip: gebruik een magnetische bithouder voor nog betere comfort. 

Zoals aangegeven raden we bij gebruik met hardhout aan om de vlonderplank voor te boren op de plekken waar de vlonderschroeven komen. Door het voor te boren zorgt u ervoor dat de schroef recht door de vlonderplank heengaat en het hout niet splijt. Een veel voorkomende vraag is: op welke dikte moet ik de vlonderplank voorboren? Dit hangt af van de dikte vlonderschroef die u gebruikt. Maakt u gebruik van een 4.0 mm dikke vlonderschroef? Boor dan voor met een 2.5 mm hardhoutboor. Indien u een 5.0 mm dikke vlonderschroef gebruikt, de meest voorkomende, dan adviseren we voor te boren met een hardhoutboor 3.5 mm. 

Wilt u voorboren in zachthout? Dat kan, maar is niet noodzakelijk. Gebruik dan dezelfde maten hardhoutboor.

Zoals aangegeven raden we aan om vlonderplanken altijd voor te boren. Zo is er minder kans op breuk en gaat het vastschroeven een stuk gemakkelijker. Zet de vlonderschroeven in 1 beweging vast en draai ze niet te diep in, daarmee voorkomt u het afbreken van de kop. Op plekken waar de vlonder vaak en snel droog kan worden raden we aan om 3 schroeven per kruising te monteren. 

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klussenbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

 1. Extra korting voor grootverbruikers;
 2. Direct contact met opgeleide specialist;
 3. Spoedleveringen mogelijk;
Zakelijk account

Vlonderschroeven

Gebruik bij het plaatsen van uw vlonder deze Wovar vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit. Een vlonder is van zichzelf een investering opzich. Bezuinig daarom nooit op montageschroeven. De schroeven waarmee u uw vlonder monteert krijgen het zwaar te verduren. Hout werkt naarmate het weer verandert. Verzinkte schroeven zijn sterk genoeg om uw vlonder te monteren maar oxideren naar verloop van tijd. Normale rvs schroeven van A2 of C1 kwaliteit oxideren niet maar zijn veel zachter dan verzinkte schroeven. U zult merken dat deze schroeven continu afbreken of de werking van het hout niet aankunnen. Wovar is uw online schroevenwinkel voor RVS hardhoutschroeven. Deze schroeven zijn geschikt voor hardhout vlonderplanken en montage van andere hardhouten planken. Zie naast onze vlonderschroeven rvs410 ook onze verzinkte tuinschroeven met torx aandrijving! Bestel voor 22:00u voor bezorging de volgende dag. Klussen in het weekend, wij leveren vlonderschroeven ook op zaterdag.

Kenmerken Wovar vlonderschroeven

De hoogwaardige Wovar vlonderschroeven zijn van rvs 410 kwaliteit. Deze schroeven oxideren niet en zijn net zo sterk als verzinkte schroeven. De speciale warmtebehandeling maakt de terrasvijzen extra hard. De vlonderschroeven van Wovar worden ook wel terrasschroeven en terrasvijzen in België genoemd. De schroeven beschikken over een extra diepe torx 25 aandrijving. Deze zorgt ervoor dat uw gereedschap niet slipt tijdens het indraaien van de schroef. Uiteraard levert Wovar dit bitje gratis bij elke doos terrasschroeven. De platverzonken kop is aan de onderkant voorzien van freesribben. Hierdoor trekt de schroef hard in het hout dat zorgt voor een mooie afwerking. Monteert u vlak geschaafde vlonderplanken? Gebruik dan de Wovar verzinkboortjes van bijvoorbeeld 4 mm voor een prachtige verzinking van onze terrasschroeven. 

De juiste lengte vlonderschroeven

Doordat de vonderschroeven beschikken over deeldraad worden uw vlonderplanken strak tegen uw onderbalken getrokken. De handige snijpunt zorgt ervoor dat u bij zachte houtsoorten niet hoeft voor te boren. Monteert u hardhouten vlonderplanken? Dan wel even voorboren. Gebruik hiervoor onze 3.5 mm hardhout boortjes. De juiste lengte vlonderschroeven kiest u door de dikte van uw vlonderplank te vermenigvuldigen met 2. U plaatst vlonderplanken met een dikte van 25 mm? Kies dan voor onze (25 x 2 = 50 mm) 5 x 50 mm vlonderschroeven.

 

Afstandhouder vlonderplanken

Om uw vlonderplanken op een mooie manier te monteren, zijn de schroeven natuurlijk erg belangrijk. Naast de schroeven, is de afstand tussen de vlonderplanken ook bepalend voor het beeld bij uw vlonder. Scheve planken en verschillende tussenruimtes verpesten een anders mooie vlonder. Zorg voor gelijke tussenruimtes met de Wovar afstandhouders. De afstandhouder is multifunctioneel, dus geschikt voor tussenruimtes van 5, 7, 8 en 10 millimeter. Daarnaast is bij de vormgeving extra aandacht besteedt aan het gebruiksgemak. Hierdoor zal de afstandhouder niet zomaar tussen de vlonderplanken vallen. 

De afstand die u het beste kunt hanteren, verschilt per houtsoort. Wij hebben de meest gebruikelijke afstanden voor populaire houtsoorten op een rij gezet;

 • 5 millimeter: Ipé hout, Padouk hout en thermisch gemodificeerd hout.
 • 7 millimeter: Mukulungu hout, Garapa hout, Bankirai hout en Camaru hout.
 • 8 millimeter: Brede hardhoutdelen vanaf 19 centimeter
 • 10 millimeter: Larikshout, Red Class, geïmpregneerd hout en alle andere naaldhoutsoorten. 

Online vlonderschroeven kopen

U wilt een professionale houten vlonder bouwen? Wovar is het merk met de juiste mix van hoogwaardige kwaliteit en aantrekkelijke prijzen van RVS vlonderschroeven. Profiteer van onze staffelkorting en bestel minimaal 5 dozen vlonderschroeven. Bedrijven krijgen extra korting doormiddel van een persoonlijke kortingscode. Zakelijke klant worden? Maak hier een gratis account aan en ontdek onze vriendelijke prijzen voor A-kwaliteit vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit in 5 x 40 mm 5 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 70 mm en 5 x 80 mm. Deze terrasschroeven hebben een Torx kop voor extra grip, snijpunt en vangen werking van hout uitstekend op. Bestel ook andere vlonderbenodigdheden zoals verstelbare terrasdragers en anti worteldoek bij Wovar mee.

Voor hardhoutsoorten zoals eikenhout, Garapa hardhout, Kapur en Red Cedar kiest u altijd voor onze RVS schroeven voor Eiken en Garapa hardhout. Deze zijn speciaal beschermt tegen extreme looizuren. De keuze van de juiste terrasschroeven, ook wel terrasvijzen, zorgt voor een lange levensduur van uw vlonder.

Woont u aan de kust of gaat u een vlonder maken bij een zwembad? Kijk dan bij onze RVS A4 schroeven. Deze zijn extra bestand tegen hoge zout- en chloorgehaltes. 

Wilt u hout verankeren in steen? Kijk dan bij onze slagpluggen of kozijnpluggen. Gaat u een overkapping bouwen? Dan kunt u gebruik maken van onze tellerkopschroeven

Om hout aan een stenen muur te bevestigen, kunt u gebruik maken van onze slagpluggen of kozijnpluggen. Daarnaast levert Wovar een groot aantal handige kleine ijzerwaren, waaronder karabijnhaken en musketonhaken..