CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Afstand tussen vlonderplanken 05 жні

Afstand tussen vlonderplanken

Terug naar overzicht

Bent u van plan zelf een vlonder te maken? Dan doet u er verstandig aan overal de juiste tussenruimte te hanteren. Vlonderplanken tussenruimte zorgt niet alleen voor een prachtige vlonder, maar heeft ook functioneel gezien nut. In deze blog behandelen wij het belang van de vlonderplanken tussenruimte en de afstand tussen vlonderplanken per houtsoort. Op deze manier kunt u goed voorbereid aan de slag met uw eigen vlonder maken. 

Tussenruimte vlonderplanken

Voordat we de juiste afstand tussen ieder type vlonderplank met u gaan doornemen, kijken we eerst even naar het belang van deze tussenruimte. Tussenruimte bij vlonderplanken levert zowel functioneel als esthetisch een bijdrage aan uw vlonder. Tussen iedere vlonderplank dezelfde tussenruimte, zorgt voor een prachtig symmetrisch geheel. Zo oogt uw vlonder en niet alleen van dichtbij, maar ook van veraf enorm strak. Functioneel gezien heeft tussenruimte ook een belangrijke taak. Vlonderplanken zijn eigenlijk altijd gemaakt van hout. Omdat hout een natuurlijk product is, is hout ook onderhevig aan werking. Dat wil zeggen dat hout bij lage temperaturen krimpt en bij hoge temperaturen uitzet. Daarnaast zal hout uitzetten wanneer het vochtig wordt, waarna het bij het opdrogen weer krimpt. Om deze werking op te vangen, zorgt u voor tussenruimte bij uw vlonderplanken. Deze ruimte zorgt namelijk voor een goede ventilatie, waarmee de levensduur van uw vlonder aanzienlijk wordt verlengd. 

Vlonderplanken leggen afstand

De juiste afstand bij ieder type hout kunt u zelf afmeten, maar dit kost natuurlijk veel tijd. Om u bij deze klus te assisteren, heeft Wovar afstandhouders gemaakt. Deze afstandhouder plaatst u met een vlak naar keuze tussen uw vlonderplanken, waarna deze altijd op de juiste afstand van elkaar liggen. 

Voor ipe, bankirai, camaru, thermisch essen en thermisch frake hardhout hanteert u de volgende afstand:

  • Hardhout planken 14.5 cm: 6 millimeter tussenruimte.
  • Hardhout planken 19 cm klasse: 10 millimeter tussenruimte.

Voor garapa, kapur en siberisch lariks hanteert u de volgende afstand:

  • Hardhout planken 14.5 cm: 6 millimeter tussenruimte.
  • Hardhout planken 19 cm: 10 millimeter tussenruimte.

Voor lariks, douglas, geïmpregneerd grenen en vurenhout hanteert u de volgende afstand:

  • Hardhout planken 14.5 cm: 8 millimeter tussenruimte.
  • Hardhout planken 19/19.5 cm: 10 millimeter tussenruimte.

Vlonder maken

Om de vlonder helemaal af te maken, zorgt u ook ervoor dat alle schroeven in één lijn ingedraaid worden. De schroefkop kunt u verzinken in de planken met behulp van verzinkboortjes. U kunt zelf alle schroeven en schroefgaten afmeten, maar dat kan natuurlijk ook sneller. Met behulp van onze vlonderliner kunt u gemakkelijk schroefgaten boren. Ook dit hulpmiddel vindt u bij onze afstandhouders. Wovar heeft diverse vlonderschroeven RVS en gecoate vlonderschroeven voor al uw vlonderplanken. Voor een onzichtbare montage van uw planken, combineert u de vlonderschroeven met vlonder clips

Producten die passen bij deze blog