CURRENT LOCALE nl-be

  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
vastzetten tweede laag dampopen folie 24 сак

Dampopen folie aanbrengen

Terug naar overzicht

Bent u van plan om dakbedekking op uw dakbeschot te bevestigen? Maak dan altijd gebruik van dampopen folie voordat u aan de slag gaat met het plaatsen van de dakbedekking. In deze blog met onderstaande instructievideo vertellen we u alles over het plaatsen van de Wovar dampopen folie op een houten kapschuur.

Bekijk hieronder onze Wovar video over het plaatsen van dampopen folie. In deze video leggen we u aan de hand van ons stappenplan uit hoe u dit zelf kunt doen. Hiernaast leest u onze handige blog over dampopen folie aanbrengen.

Wat is dampopen folie en waarvoor gebruik ik het?

Dampopen folie is een extreem waterkerende en sterke folie, bij Wovar voorzien van een CE en KOMO keurmerk, die u dient te gebruiken bij het plaatsen van dakbedekking op de buitenkant van een dakbeschot of gevel. Naast daken is de folie ook uitstekend te gebruiken op wanden. Het grote voordeel van dampopen folie aanbrengen is dat het ervoor zorgt dat vocht en condens niet de kans krijgt om het dakbeschot in te trekken. Zo voorkomt u dat het dak vochtig wordt en uiteindelijk gaat rotten. Het geeft vocht en condens daarnaast juist wél de mogelijkheid om uit het dakbeschot naar buiten te trekken. De folie heeft daardoor ook twee verschillende kanten, deze worden verder toegelicht in stap 1 van deze blog.

Wilt u meer weten over welke folie u aan de binnenkant van een dakbeschot moet plaatsen en de verschillende bouwfolies? Lees dan onze blog ‘Welke bouwfolie moet je kiezen?’ om hier achter te komen.

Hoeveel folie heb ik nodig?

Voordat u begint met het leggen van de dampopen dakfolie is het van belang dat u weet hoeveel folie u nodig heeft. Meet daarom altijd het gehele dak op, om erachter te komen hoeveel meter u in totaal nodig heeft. U kunt beter te veel folie bestellen dan te weinig. Mocht u er tijdens het leggen namelijk achter komen dat u niet genoeg heeft, dan loopt u het risico dat het volledige dak niet bedekt kan worden. Dit is iets wat uiteraard voorkomen moet worden. Better be safe than sorry! De waterdichte dampopen folie is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Meet het dak op met een rolmaat om te weten welke lengte en hoeveel rollen u moet bestellen.

Wat heb ik nodig bij dampopen folie plaatsen?

  1. Dampopen folie
  2. Tape voor dampopen folie
  3. Tacker
  4. RVS nietjes
  5. Mes
  6. Rolmaat
  7. Trap
  8. Eventueel een extra paar handen!

Stap 1: Rol de waterkerende dampopen folie op maat en snij het af

Allereerst verwijdert u de verpakking van de rol dampopen folie om het eenvoudig uit te rollen. Zoals hierboven bij de benodigdheden vermeld, is het handig om een trap en eventueel een extra paar handen te gebruiken. Een trap (in onze video liggend op het dakbeschot) kan voor extra stevigheid zorgen bij het beklimmen van het dak. Hiermee voorkomt u nare blessures en ongelukken. In onze video is te zien dat één persoon de rol aan de ene kant vasthoudt en de ander de folie uitrolt over het dakbeschot. We raden het aan om dit altijd met meer dan één persoon te doen. Welke kant van de dampopen folie moet buiten? De witte kant moet altijd op het dakbeschot liggen en de beige kant altijd aan de buiten-/bovenkant. Als de folie is afgerold dan is het van belang om deze op de juiste maat af te snijden met een mes langs de zijkant van het dakbeschot. Het maakt niet uit als de folie een klein beetje over de zijkant van het dak uitsteekt, aangezien er uiteindelijk windveren overheen geplaatst worden.


Let op! Leg altijd de eerste strook van de folie onderaan het dak en werk naar boven toe, zo zorgt u voor een optimale afwatering.

Stap 2 : Bevestig de dampopen dakfolie met de tacker en nietjes

Na het op de juiste maat snijden van de folie is het van belang dat u het stevig bevestigt aan het dakbeschot. Wij maken hiervoor gebruik van een tacker en RVS nietjes. Kies bij het werken in de buitenlucht altijd voor RVS nietjes, aangezien deze bestand zijn tegen corrosie die kan ontstaan door eventuele vocht en condens. De tacker die wij in onze video gebruiken is een normale tacker, maar u mag ook altijd kiezen voor een hamertacker. Dit heeft verder geen invloed op het eindresultaat. Zet om de 25 centimeter een nietje in de folie, zo weet u zeker dat de folie goed en stevig op het dakbeschot vast blijft zitten. Gebruik tevens genoeg kracht bij het vastzetten van de nietjes met de tacker. Dit voorkomt loszittende nietjes.

Stap 3: Bevestig de tweede strook folie

Als de eerste strook is gelegd en deze goed bevestigd is aan het dakbeschot, dan kunnen we verder met het leggen van de tweede strook. Bij het leggen van de tweede strook is het belangrijk dat u rekening houdt met een overlap van zo’n 15 centimeter. Waarom dient u dit te doen? Als de beide stroken dampopen dakfolie aan elkaar vast gelegd worden dan bestaat er altijd een kleine kans dat er vocht tussen de naad door het dakbeschot intrekt. Hierdoor verliest het folie zijn functie. Leg daarom de tweede strook 15 centimeter over de eerste heen en bevestig deze vervolgens met de RVS nietjes zoals besproken in stap 2 van deze blog. Hiermee zorgen we weer voor een optimale afwatering.

Stap 4: Dicht de naden met de tape voor dampopen folie

Na het leggen en bevestigen van de tweede strook waterkerende dampopen folie gaan we verder met het afdichten van de naden. Met alleen het vastzetten van de folie met nietjes heeft u altijd nog de kans dat er condens door de naden heen gaat. Om een optimale afdichting van de naden en een hoge vochtdichtheid te garanderen maakt u daarom gebruik van de speciale tape voor dampopen folie aanbrengen. Deze tape heeft een hoge kleefkracht en is daarom uitermate geschikt voor het afdichten van de naden die ontstaan bij het bevestigen van de folie. Rol de tape af op lengte en snij het vervolgens af met een mes.

Stap 5: Herhaal alle voorgaande stappen

Nu dat u weet hoe de eerste stroken gelegd moeten worden is het een kwestie van het herhalen van alle voorgaande stappen totdat het gehele dak is bedekt met de folie. Dak bedekt? Dan is het dak nu gereed om er dakbedekking op te plaatsen! Wilt u weten hoe u dit moet doen? Bekijk dan onze Wovar video over het plaatsen van modulaire dakpanplaten en lees ook de bijbehorende blog.
 

Producten die passen bij deze blog: