CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
vergrijsd terras mooi maken 03 сак

Een vergrijsd terras weer mooi maken!

Terug naar overzicht

Een hardhouten vlonder is natuurlijk prachtig. Niet voor niks kiezen veel Nederlanders er voor om een houten terras aan te leggen. Dit hout heeft als eigenschap dat het na verloop van tijd zijn kleur verliest en grijs wordt. Sommige mensen vinden dit mooi, maar de meeste mensen vinden dit eigenlijk jammer. Zij willen de echte hout kleur liever behouden. Wij gaan u in deze blog uitleggen hoe u van een verouderd houten terras weer een mooie hardhouten vlonder maakt. Ook leggen wij uit hoe u het terras dient te onderhouden om ook mooi te houden! Want onderhoud, is ontzettend belangrijk!

Ontgrijzer gebruiken

Wat veel mensen niet weten, is dat de vergrijzing voor een groot gedeelte gewoon te verwijderen is. Dit kan op 2 manieren. De eerste methode is een ontgrijzer gebruiken. Dit is een middel die de vergrijsde laag verwijdert door een chemische reactie te veroorzaken. In onze webshop vindt u zo'n ontgrijzer. Met een intensiefreiniger en ontgrijzer kunt u lelijke zwarte vlekken verwijderen en vergrijzing doen verdwijnen. Dit heeft in sommige gevallen wel een dubbele behandeling nodig, afhankelijk van hoe vies en vergrijst het hout is. In de onderstaande foto's ziet u een regenton voor en na een dubbele behandeling met deze ontgrijzer. 

onbehandelde ton

behandelde ton

Vlonder schuren

Wat misschien nog beter werkt, is het schuren van uw terras. Dit kost wel wat moeite, maar het resultaat is vaak ontzettend mooi! Wij hebben dit onlangs nog gedaan op een ipé terras. Het beste is om een roterende schuurmachine te gebruiken met een grove korrel. Wij hebben korrel 80 gebruikt. Het schuren kost wat tijd. Ook is het belangrijk om veel pads in te kopen. Ongeveer per vierkante meter is een nieuwe pad nodig. Op de onderstaande foto ziet u duidelijk dat het de moeite waard is. Als het ware schuurt u het vergrijsde hout er gewoon af. Daaronder zit nog gezond en onaangetast hout. Ook lelijke vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon! Hoe harder de houtsoort hoe meer moeite het schuren kost. 

gebeitste vlonder

Stof en vuil vrij maken

Na het reinigen of schuren is het belangrijk dat al het stof en troep verwijderd wordt. Dit doet u door even goed te vegen. Het kan ook slim zijn om daarna nog even met een doek er overheen te gaan om al het stof te verwijderen. Dit stof kan er namelijk voor zorgen dat u niet lekker kunt oliën en zorgt voor een lelijk resultaat. Deze stap wordt nog wel eens door mensen overgeslagen en dit zorgt dan gelijk voor problemen. Na het schoonvegen en afnemen van de vlonder is het slim om uw schoenen uit te doen en enkel nog te betreden op (schone) sokken. 

Vlonder oliën

Vervolgens is het tijd om de vlonder in de olie te zetten. Dit kan in de eerste plaats veel kleur terug brengen, maar nog belangrijker: het beschermt uw hout. De bescherming zorgt er voor dat vocht niet meer ongelimiteerd in het hout kan trekken. Vocht kan namelijk zorgen voor problemen als houtrot, schimmel en alg en dit wilt u natuurlijk voorkomen. Daarnaast geeft een (licht) gekleurde olie bescherming tegen zonlicht. Dit zorgt er voor dat uw terras op kleur blijft en niet (weer) lelijk vergrijst. Wij adviseren om bij een nieuw terras altijd zo snel mogelijk te gaan oliën. U hoeft bij een nieuw terras natuurlijk niet eerst te schuren of te reinigen. U kunt dan gelijk stof afnemen en gaan oliën. 

U heeft de keuze uit verschillende soorten olie. In onze webshop vindt u onze hardhoutolie in de kleur bankirai. Deze kleur wordt vaak gezien als de standaard hardhoutkleur en is dan ook de meest gekozen olie. Onze hardhout olie beschermt zeer goed tegen verkleuring door de aanwezige pigmenten. Wovar hardhout olie kan overigens ook gebruikt worden op ander hardhout in de tuin zoals een schutting.

vlonder beitsen

Ook vindt u in onze webshop houtolie in verschillende kleuren. Verder vindt u Lacq vlonder & terras olie in de kleuren naturel en bankirai. Deze olie van Lacq staat bekend om zijn mooie kleur en hoge kwaliteit bescherming. De prijs is dan ook iets hoger dan ons eigen merk. Voor deze en andere merken en soorten terrasolie kunt u terecht bij Beitz.nl! Besef wel, dat een kleurloze olie, bijvoorbeeld in de kleur naturel, minder bescherming biedt tegen verkleuring dan een donkerdere olie zoals de kleur bankirai. 

Olie aanbrengen

Het aanbrengen van de olie is erg gemakkelijk met een goede blokkwast. Breng niet onnodig dik aan, maar gewoon een mooi dun laagje. Overtollige resten haalt u weg met een stofvrije doek. Dit is erg belangrijk voor een mooi resultaat! Breng de olie altijd aan in de lengte van het hout en werk systematisch het terras af. Beloop na het aanbrengen minstens 24 uur het geoliede hout niet! Dan kunt u last krijgen van lelijke vlekken. Ook is het belangrijk dat het minstens 24 uur lang droog blijft. Een goede dag kiezen is dus van groot belang! Aan het begin is het terras vrij donker. Na een paar dagen wordt dit weer lichter. 

verschil gebeitste vlonder

Op de bovenstaande afbeelding ziet u duidelijk het verschil na aanbrengen. De planken links zijn al wel geolied en rechts is enkel geschuurd. Zoals gezegd trekt de kleur nog wat bij, het wordt dus minder donker uit eindelijk. Het eindresultaat is te zien in de onderstaande foto. De stoel die u in beeld ziet, is behandeld met teak olie.

teak behandelde stoel

Terras onderhouden

Nadat u het terras weer mooi op kleur heeft, wilt u het natuurlijk mooi houden. Dit kan door goed te onderhouden. Ten eerste is het handig om regelmatig te vegen. Wij adviseren om 1x per week met een stevige bezem het terras schoon te vegen. Zo voorkomt u dat vuil en alg zich toch nog hecht aan het hout. Ook voorkomt u zo dat het terras glad wordt, iets wat bij veel mensen thuis het geval is. Naast vegen is het ook belangrijk om de olie op het terras bij te houden. Bij hardhout olie geldt dat u het beste minstens 1x per jaar kunt behandelen door een nieuw laagje olie aan te brengen. 

Onbehandeld hardhout

Zoals eerder in deze tekst beschreven, wordt hardhout dat niet is behandeld sneller lelijk en gaat het ook nog eens minder lang mee. Wat veel mensen niet beseffen, is hoe snel dit kan gaan. Voor deze blog hebben wij verschillende plankjes geschilderd. Om een idee te geven van hoe belangrijk dit is voor bijvoorbeeld uw vlonder. Wij hebben namelijk ook een bankirai plankje onbehandeld gelaten, zoals veel mensen dat toch doen bij hun houten terras. In de onderstaande afbeelding ziet u duidelijk wat er gebeurt. Deze foto is gemaakt na minder dan drie maanden! Binnen deze tijd is het onbehandelde plankje volledig vergrijsd. Om dit op te lossen moet u gaan schuren, schoonmaken en opnieuw behandelen. Al deze moeite kunt u voorkomen door gewoon zo snel mogelijk uw vlonder of ander hardhout te behandelen met een olie. Zo blijft het hout er goed uit zien!

bankirai planken

Producten die passen bij deze blog