CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
Schuifdeuren op maat met schuifdeursysteem 19 сту

Schuifdeuren op maat met schuifdeursysteem

Terug naar overzicht

Maak eenvoudig zelf schuifdeuren op maat met ons zeer sterke schuifdeursysteem voor kasten. U kunt dit product gebruiken voor het maken van knieschotten voor een zolder kast, een schuifdeurkast als opbergruimte, een tv-meubel of een kledingkast. De mogelijkheden zijn eindeloos! Aangezien ons schuifdeursysteem geschikt is voor deuren tot maar liefst 50 kg per stuk, betreft het een vele malen sterker systeem dan u in de bouwmarkt zult aantreffen. Hoe u te werk gaat met ons schuifdeursysteem leggen wij in deze blog stap voor stap uit, maar allereerst geven wij u een korte uitleg hoe dit schuifdeursysteem precies werkt, welke materialen u nodig heeft en handige tips waar u rekening mee moet houden.

Schuifdeursysteem kast, schuifdeuren op maat

Het schuifdeursysteem werkt heel eenvoudig en bestaat uit een aantal onderdelen welke samen het complete systeem vormen. De verschillende onderdelen zijn:

- Bovenrail: dit profiel wordt rechtstreeks aan het plafond gemonteerd en fungeert als begeleider van de deuren.
- Onderrail: op deze rails zullen uw deuren heen en weer schuiven. Zowel het boven- als het onderprofiel zijn goed zelf in te korten met een ijzerzaag.
- Wielen sets: hiermee zorgt u ervoor dat de deuren kunnen schuiven over de rails. Wij bieden complete sets aan voor 2 of 3 deuren waarmee u alles in huis haalt wat nodig is!
- Greeplijst: gaat u aan de slag met de aanbevolen 18 mm dikke schuifdeuren? Dan zijn onze greeplijsten de perfecte, subtiele handgreep voor u.
- Borstelprofiel voor greeplijst: hiermee voorkomt u doorkijk tussen de deuren en sluit u de kastdeuren stofdicht af. Het borstelprofiel wordt ook wel een stofstrip genoemd en past perfect in de greeplijsten.
- Schuine wandbeugel: dit onderdeel is essentieel als u bijvoorbeeld een kastenwand op een slaapkamer of knieschotten op zolder wilt maken voor extra opbergruimte op uw zolder. De schuinte van het plafond kan hiermee worden gecorrigeerd, dit onderdeel is niet nodig bij een recht plafond of kastenframe.

Het is belangrijk om altijd systemen te gebruiken die corresponderen met elkaar. Zo weet u zeker dat de wielen en de rails goed in elkaar passen en dat u ook in de toekomst van dit prachtige systeem kunt blijven genieten. Aangezien dit een rollend kastensysteem is, dient de ondergrond volledig vlak te zijn. De luxe wielensets die wij leveren zijn per wiel nog 9 mm te verstellen, hiermee vangt u kleine oneffenheden in de ondergrond nog op. Indien u een groter hoogteverschil moet overbruggen raden wij aan om de ondergrond eerst te nivelleren. De wielensets hebben een draagvermogen van maar liefst 50 kg per deur. Hierdoor betreft dit een vele malen sterker systeem dan u in de bouwmarkt zult aantreffen.

Nu u precies weet welke materialen u nodig heeft, beginnen we met de montage ervan. Wij wensen u veel klusplezier met onderstaand stappenplan.

schuifdeursysteem

Stap 1: Kledingkast schuifdeur rails voorbereiden

Voordat u aan de slag kunt met de montage, is het belangrijk om eerst het gedeelte waar u de schuifdeuren wenst op te meten. Het opmeten doet u zowel aan de onderkant en de bovenkant van muur tot muur als aan de rechter- en linkerkant van vloer tot plafond. Wij bieden de schuifdeur profielen aan in diverse lengtes welke eenvoudig zijn in te korten met een ijzerzaag of haakse slijper. Bij gebruik van een haakse slijper dient u dunne doorslijpschijven te gebruiken. Houd met het opmeten van een kledingkast ook rekening met een tussenruimte van 10 cm tussen de legplanken en de schuifdeuren. Zo creëert u ruimte voor luchtcirculatie. Tot slot dient u rekening te houden met de breedte van de schuifdeuren, die mogen maximaal 110 cm bedragen. Bestel dus het juiste wielen pakket mee voor het juiste aantal deuren. Wij raden aan om de schuifdeuren te maken van 18 mm plaatmateriaal zoals MDF of multiplex. Deze panelen zijn makkelijk te bewerken en in elke gewenste kleur te schilderen. Door het draagvermogen van onze wielensets heeft u zelfs de mogelijkheid om een deur te voorzien van spiegelplaat voor een luxe uitstraling van uw kastenwand. 

Stap 2: Bovenrail schuifdeur bevestigen aan plafond

Wanneer u de onderrail en bovenrail voor schuifwand op de juiste maat heeft gemaakt, begint u met het bevestigen van de bovenrail aan uw plafond. Deze zet u vast met 4 x 40 mm schroeven rechtstreeks in houten dakbalken, middels nylon pluggen in beton of gebruik hollewandpluggen in een plafond van gipsplaten. Boor de gaten zowel in de linkerbaan van het profiel als in de rechterbaan met sterke 4 mm metaalboren. Belangrijk is om ook een verzinkboortje te gebruiken welke de schroefkopjes netjes wegwerkt in het metaal. Zorg dat u het bovenrail exact op de juiste plek monteert in een goede rechte lijn, de locatie van het bovenprofiel bepaalt namelijk de plek van de onderrail.

wielenset met bovenrail schuifdeur

De gaten in het bovenrail boort u op 10 cm vanaf de rand en vervolgens om de 50 cm in beide zijden van de rails. Maakt u gebruik van schuine wandbeugels dan plaatst u ook deze om de 50 cm verspreid over de bovenrails. Tussen de schuine wandbeugels en de bovenrails plaatst u een houten lat voor een eenvoudige montage. 

Stap 3: Onderrail schuifdeur monteren

U monteert het onderprofiel direct aan de vloer of de onderste plaat van uw kastenframe. Dit doet u heel eenvoudig met een stevige dubbelzijdige tape. Eventueel zou u ook kunnen schroeven in combinatie met bijpassende nylon pluggen, maar let op: u dient dan de schroefkopjes netjes weg te werken met een verzinkboortje. U heeft namelijk kans dat de schroefkopjes uw kastdeuren zullen ontsporen!

De juiste positie van de onderrails is op zo'n 25 mm naar binnen ten opzichte van de bovenrail. Een handig trucje is om eerst het bovenprofiel te plaatsen, daarna de onderrail los neer te leggen en hier tijdelijk een deur in te tillen. Deze schuifdeur rolt u eerst helemaal naar links en daar zet u verticaal de waterpas tegenaan. Door het onderrail nu naar voren of juist naar achteren te bewegen zorgt u dat de deze op de juiste plek komt te liggen. De juiste plek van de rails is wanneer de deur volledig waterpas in het rail systeem zit. U kunt nu de onderrail op de juiste plek markeren met een potlood en de deur naar de rechterkant van het onderrail schuiven om ook die kant goed waterpas te zetten. Ook deze kant van de onderrail markeert u middels een potloodstreepje waarna u de exacte positie van het onderrail te pakken heeft.

De onderrail schuifdeur zet u vervolgens vast door aan de onderzijde twee banen dubbelzijdig tape te plakken en het profiel op de gemarkeerde plek te plaatsen. Door het gewicht van de deuren hoeft u niet bang te zijn dat het profiel gaat schuiven. Gaat u te werk op een vloer met vloerbedekking? Dan raden wij aan om het vloerbedekking eerst te verwijderen, vloerbedekking is geen goede ondergrond voor het onderprofiel.

wielenset onderrail schuifdeur

Stap 4: Schuifdeuren zelf maken

Nu het grootste werk gedaan is, is de basis voor het schuifdeursysteem klaar voor gebruik. U dient nu de schuifdeuren te maken, zoals gezegd raden wij 18 mm plaatmateriaal aan. Dit zorgt voor stevige schuifdeuren waarmee u ook perfect een kastenwand maakt van vloer tot plafond, zonder dat de deuren wiebelig worden. Het plaatmateriaal dient altijd 4.1 cm korter te zijn dan de totale hoogtemaat. Heeft u dus een hoogte van 220 in totaal, exclusief de zojuist gemonteerde rails? Dan maakt u deuren van 216 cm hoog. Zo kunnen de wielensets nog worden gemonteerd op de schuifdeuren. 

De aanbevolen maximale hoogte van een deur is 260 cm, gaat u meerdere deuren naast elkaar gebruiken? Dan adviseren wij om te kiezen voor een overlap welke voorkomt dat u tussen de deuren doorkijkt. Een overlap van de deuren tussen de 2 á 5 cm is hierbij aan te raden. 

Voor de duidelijkheid geven wij hieronder een voorbeeld om de juiste deurbreedte te berekenen bij gebruik van 2 deuren:

- Beschikbare ruimte tussen muren = 200 cm.
- Overlap = 2 cm.
- Totale lengte = 202 cm.

De totale lengte deelt u door het aantal deuren wat een deurbreedte aangeeft van 101 cm. Houdt u een overlap aan van 5 cm, dan zullen de deuren 102,5 cm moeten worden. Houdt rekening met de maximale breedte van 105 cm per schuifdeur.

Gaat u een schuifdeurkast maken met drie schuifdeuren? Dan houdt u 2 x een overlap aan. Dan zullen alle schuifdeuren, bij 2 cm overlap, in totaal 68 cm breed worden. Houdt er in alle gevallen rekening mee dat, indien u een greeplijst toepast (aanbevolen) u per deur nog eens 2 cm extra breedte krijgt.

Stap 5: Wielensets en greeplijst bevestigen aan schuifdeur

Met het juiste aantal wielensets maakt u de deuren gereed. Zorg voor deuren van maximaal 105 cm breed zodat de loopwielen de schuifdeur optimaal begeleiden over de rails. Aan de onderzijde van de schuifdeuren monteert u de draagwielen op de deur. Deze gekogellagerde wielen hebben een draagvermogen van 50 kg per set. U monteert de wielen zo dicht mogelijk tegen de greeplijst aan maar houdt een tussenruimte van 1 a 2 mm aan, zo heeft u voldoende stevigheid in het hout. Het monteren van de wielen aan een deur van 18 mm doet u met onze verzinkte voldraadschroeven van 4 x 20 mm. De bovengeleiders maakt u eveneens dicht tegen de greeplijst aan de rand aan beide kanten. Bovengeleiders houden uw deur in de bovenrail en zorgen voor een soepel schuivende deur. Ook treft u in de wielensets 4 aanslagbeugels aan, deze plaatst u in het uiteinde van elke baan in het bovenprofiel en zullen de deuren opvangen om te voorkomen dat de schuifdeuren tegen de muur aan rollen.

greeplijst schuifdeur

Indien u het aanbevolen 18 mm dik plaatmateriaal voor uw deuren gebruikt, raden wij aan om onze greeplijsten te monteren. Deze lijsten klikken zich vast om het plaatmateriaal en zorgen voor een handgreep op uw schuifdeur. Greeplijsten zijn enkel geschikt voor 18 mm dikke deuren, indien u een andere dikte deur kiest, kunt u werken met een zogenaamde schuifdeurkom uit ons assortiment schuifdeurbeslag. Een greeplijst geeft uw schuifdeur een nette afwerking en zorgt voor een greep over de gehele hoogte van de deur. Bijpassend borstelprofiel zorgt voor stofdichte kastdeuren, hierdoor wordt het borstelprofiel ook wel stofstrip genoemd. Het borstelprofiel past in de sponning aan de achterzijde van de greeplijst en klemt hier automatisch in vast. U gebruikt de stofstrips enkel bij deuren aan de voorzijde zodat deze de ruimte met de achterste deuren afsluit. Het borstelprofiel is eenvoudig per meter te bestellen en is essentieel voor een stofdichte kast.

Wilt u alles nog eens stap voor stap terugzien hoe u knieschotten op zolder plaatst met ons schuifdeurstysteem? Bekijk dan ook onze handige instructievideo!

Video: Knieschotten op zolder plaatsen

Schuifdeursysteem kast bestellen

Zoals u merkt is ons schuifdeursysteem eenvoudig zelf te plaatsen. U maakt in een handomdraai een luxe kastenwand, verschuifbare knieschotten voor een schuine kast op zolder of een opgeruimde bijkeuken. Tevens is dit systeem goed te gebruiken in een zelfgemaakte tv-meubel door de strakke afwerking. Bezoek in dat geval ook zeker de categorie meubelbeslag. Door de aanhoudende trend van zwart deurbeslag, bieden wij ons systeem voor schuifdeuren ook aan met een moderne zwarte poedercoating. Hierdoor matcht het perfect met uw overige deurbeslag zwart. Bent u toch op zoek naar andere schuifdeursystemen? Bekijk dan zeker ons industriële schuifdeursysteem rails voor binnendeuren. Met dit systeem maakt u in een handomdraai van uw draaiende binnendeur een prachtige loftdeur.

Producten die passen bij deze blog