CURRENT LOCALE nl-be

  • Vandaag besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
zelf-schommel-bouwen 25 сак

Zelf een schommel bouwen

Terug naar overzicht

Buiten is het in het voorjaar en in de zomer prima vertoeven. Ook voor de kinderen is dit een heerlijk tijd om buiten te spelen. Om met veel plezier buiten te spelen, hebben uw kinderen natuurlijk ook speelgoed of materialen nodig om zich mee te vermaken. Dit kan iets simpels zijn als een springtouw of voetbal, maar ook grotere speeltoestellen vallen hier onder. In deze blog nemen wij u kort mee door het proces van een schommel bouwen. Wij vertellen u wat u nodig heeft en hoe u dit moet combineren tot een prachtige schommel voor de kinderen. Deze blog kan ook worden bijgesteld om bijvoorbeeld een schommelbank voor uzelf te maken. 

Waar komt de schommel?

Om te beginnen moet u natuurlijk bepalen waar u de schommel wilt plaatsen. Heeft u een klein hoekje in de tuin over of juist een zee van ruimte. De schommel is namelijk zo groot of zo klein te maken als u wilt. Na het vaststellen van de ruimte, kunt u bezig met de inkopen. Naast ijzerwaren (schroeven etc.), heeft u natuurlijk ook hout nodig. Voor 1 schommel heeft u een hoofdbalk nodig van tenminste 1 meter, waarbij u een schommelzitje van zo'n 50 cm kunt plaatsen. Zorg ook voor balken die ver genoeg de grond in kunnen (circa 1 meter).

Draagbalk

U heeft 1 draagbalk nodig, met aan weerszijden 2 steunbalken. Deze steunbalken worden met elkaar verbonden door middel van 2 planken voor stevigheid. De beide steunbalken bevestigd u aan de hoofdbalk met een schommelverbinding voor extra stevigheid. Een van de  schommelverbinders van Wovar is bijvoorbeeld geschikt voor balken met afmetingen van 7 × 7 tot 10 × 10. Deze gebruikt u in combinatie met 12 stuks M10 bouten per hoek. Voor houtdraadbouten M10 boort u voor met ene hardhoutboor van 8 mm. Voor extra stevigheid combineert u de houtdraadbouten met sluitringen. Nadat de balken met elkaar zijn verbonden, kunt u de palen verstevigen door de plank ertussen te monteren. Dit kunt u met houtdraadbouten doen, maar ook met normale bouten die helemaal door het hout heen gaan om aangedraaid te worden met een moer.

Verankeren constructie

Nu is het gehele skelet voor de schommel klaar. Deze kunt u in de grond aanbrengen met grondankers of door de palen in te graven en verstevigen met beton. Om ervoor te zorgen dat de palen niet rotten, kunt u deze voorzien van een verflaag of coating. Ook een paalhoes kan uitkomst bieden tegen houtrot. Dit doet u zodat u enorm lang kunt genieten van de schommel, zonder hier veel naar om te hoeven kijken. Nadat u ervoor heeft gezorgd dat het skelet stevig in de grond zit, kunt u verder gaan met de schommelhaken. Logischerwijs gebruikt u 2 schommelhaken per schommel. U kunt kiezen voor een schommelhaak die door de balk heen gaat en vast wordt gedraaid met een moer, maar ook een variant met schroefdraad is te verkrijgen. De schommelhaak monteert u in de hoofdbalk op de juiste afstand van elkaar (de breedte van het zitje). Hierna is de schommel zo goed als klaar. 

Schommelzitje ophangen

Het enige wat u nu nog te doen staat, is een schommel ophangen aan het bouwwerk. Mocht u geen schommelzitje hebben, of deze zelf willen maken, is dat natuurlijk ook mogelijk. Dit doet u als volgt: u neemt een aantal latten (plankjes) en monteert deze op twee balkjes. Vervolgens kunt u met een hardhoutboor 2 gaten boren, waar u een stuk touw doorheen haalt. Deze knoopt u aan de onderkant vast, waarna u het zitje kan ophangen. Mocht u liever kettingen gebruiken voor het zitje, monteert u oogbouten aan weerszijden. Hier maakt u kettingen aan vast, welke u met bijvoorbeeld karabijnhaken vast maakt. 

Producten die passen bij deze blog