Uw winkelwagen is momenteel leeg
Het regelmatig onderhouden van uw dakgoten voorkomt een hoop problemen. Door verstoppingen van zowel de goot als de regenpijp kunnen niet alleen lekkages optreden, op den duur zal door ophoping van vocht, bladeren en ander soort groen namelijk ook schimmel ontstaan. Vieze en drekkerige rommel kan dan op een gegeven moment langs uw muren naar beneden glijden. Dat moet natuurlijk voorkomen worden! Daarom leggen wij u in deze blog uit hoe vaak en op welke wijze u uw dakgoten goed kunt schoonmaken.
Een schone dakgoot
Het belang van een schone dakgoot wordt nog weel eens onderschat. Zoals aangegeven kan een dakgoot, wanneer deze niet wordt onderhouden voor veel overlast zorgen. Door bomen, maar ook door vogels zullen takjes, bladeren, insecten en ander groen in uw dakgoot belanden. Ook wanneer het op uw dak valt, zal een regenbui het vuil in de dakgoot spoelen. Het vuil zal zich na verloop van tijd ophopen in de goot, maar ook in de regenpijp. Dit zorgt ervoor dat het regenwater niet meer goed kan wegstromen en dus over de goot zal lopen. Water dat langs uw gevel over uw muren heen gaat stromen kan zorgen voor schade. Ook kan alle troep in de goot gaan rotten, wat zorgt voor een vieze geur en schimmels. Een schone dakgoot is dus zeer belangrijk als het gaat om lekkages, schade en hygiëne. Helemaal in een land als Nederland, waar jaarlijks nog steeds gemiddeld bijna 85 cm regen valt, is een goede waterafvoer dus van groot belang!
Dakgoot reinigen
Omdat het reinigen van de dakgoot belangrijk is leggen wij u uit hoe u dit het beste kunt doen. U kunt namelijk het beste een paar handschoenen gebruiken om het vuil uit uw dakgoot te verwijderen. Met een handstoffer en een vuilblad kunt u meestal eenvoudig de dakgoot leegscheppen. Op deze manier zult u de dakgoot niet beschadigen en zo voorkomt u natuurlijk lekkages. Na het verwijderen van het groffe vuil kunt u kleinere vuildeeltjes verwijderen met water. Gebruik hiervoor een gieter of bij voorkeur een tuinslang. Zo kunt u de goot goed doorspoelen. Met een borstel kunt u eventueel hardnekkig vuil wegborstelen terwijl er water door de goot stroomt. Een dakgoot kan nog wel eens flink ruiken, dus wellicht is een neusbeschermer ook geen overbodige luxe!
Hoe vaak een dakgoot schoonmaken?
De ene dakgoot raakt sneller verstopt door vuil dan de andere. Dit ligt bijvoorbeeld aan de breedte van de dakgoot, maar ook aan de plaats van de dakgoot. Wanneer een goot onder een boom is gemonteerd, zal deze natuurlijk sneller vol raken door vuil wat uit de boom valt. Over het algemeen wordt aangeraden om dakgoten tweemaal per jaar schoon te maken. Het kan natuurlijk nodig zijn om het vaker te doen, afhankelijk van de hoeveelheid vuil wat in de goot terecht komt. Het is dus verstandig om uw dakgoten zo nu en dan te controleren. Lukt het reinigen van de dakgoot niet of ervaart u obstakels? Dan kunt u natuurlijk altijd een expert inschakelen. Deze kunnen eventuele schade dan ook direct herstellen.
Bij Wovar kunt u terecht voor verschillende dakgoten, zowel kunststoffen als verzinkte dakgoten in verschillende breedtes. Hoe breder de goot hoe meer water er in één keer kan worden afgevoerd en hoe minder snel de goot verstopt zal raken. Voor al onze dakgoten neemt u een kijkje in het assortiment dakgoten.
Dakgoot repareren met gietgoot
Wanneer u tijdens het schoonmaken van uw dakgoot beschadigingen tegenkomt of ziet dat er scheurtjes beginnen te ontstaan, raden wij aan om onderhoud te plegen. Het onderhouden van uw dakgoot doet u het beste met onze Gietgoot. Dit is een vloeibaar product, dat u kunt gebruiken om scheuren en gaatjes in een dakgoot te repareren. Daarnaast kan het ook preventief gebruikt worden om uw dakgoot te onderhouden en te voorkomen dat het gaat lekken. Hieronder vindt u de Gietgoot. Door er op te klikken vindt u nog veel meer informatie over dit product en zelfs een handige video over het onderhouden van uw dakgoot met de Gietgoot van het merk Frencken! Deze en andere producten voor uw dakgoot, vindt u onder het kopje: daken & goten.