CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 20:00 besteld, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
Alles over boren en boormachines! 24 кас

Alles over boren en boormachines!

Boren en boormachines
Terug naar overzicht

Bent u een beginnende klusser en weet u weinig, of misschien wel helemaal niks over hoe u een gat in uw wand boort? Dan komt deze blog als geroepen! Hierin wordt namelijk alles uitgelegd over boormachines, boren en alles wat daarbij komt kijken. Zelfs als u al wat meer ervaren bent in het klussen, kan deze blog u nog verrassen met informatie die u nog niet wist! Om te beginnen geven we uitleg over het apparaat wat het boren mogelijk maakt; namelijk de boormachine.

Boormachine

accuboormachine

De meest populaire boormachine vandaag de dag is de boormachine. De reden waarom die zo populair is, is omdat het ideaal is voor de doorsnee klussen. Het is geschikt voor hout, zachtere steensoorten, kunststof en metaal. Naast boren kunt u met de boormachine ook schroefwerkzaamheden uitvoeren. Dankzij de accu hoeft u niet met een snoer te werken, waardoor u veel bewegingsvrijheid heeft tijdens het klussen. Voor de huis, tuin en keuken klusser is een accuboormachine een ‘must have’ om in huis te hebben.

Klopboormachine

klopboormachine

De klopboormachine is speciaal gemaakt voor zwaardere boorwerkzaamheden. De klopboormachine dankt zijn naam aan de kloppende op- en neergaande beweging die het maakt. Dankzij deze beweging is de klopboormachine in staat om door steen heen te boren. Hou er hierbij rekening mee dat het werken met een klopboormachine een stuk arbeidsintensiever is dan een accuboormachine. Ook zal het een stuk meer lawaai maken. Het mooie van een klopboormachine is dat het beschikt over meerdere standen. De klopstand kan zodoende uitgezet worden, zodat u doorgaans simpeler boorwerk ook kan uitvoeren met een klopboormachine. Voor de ervaren doe-het-zelver is de klopboormachine onmisbaar. 

Boorhamers

To show how to create blog post

Boorhamers zijn ontworpen voor de zwaarste boorwerkzaamheden. Het heeft een pneumatisch mechanisme, wat inhoudt dat het luchtdruk opbouwt en daardoor de hamerende beweging van de boorhamer in gang zet. Wanneer u wilt boren in beton of harde steensoorten is de boorhamer de juiste keuze. Boren in zacht steen of hout met een boorhamer is af te raden, omdat de enorme kracht die de boorhamer genereert erin kan resulteren dat u het steen of hout onnodig gaat beschadigen.

Boorhamer vs klopboor

Is het voor u niet duidelijk wat nu precies het verschil is tussen de boorhamer en de klopboor? Geen paniek, u bent niet de enige. Daarom adviseren wij van Wovar om goed bij uzelf na te gaan waar u de boormachine voor wilt gebruiken. Wilt u nauwkeurig boren in zacht steen, hout en metaal? En wilt u een boormachine die u ook kunt gebruiken voor simpeler boorwerk? Kies dan voor de klopboormachine. Wilt u moeiteloos door alle steensoorten én beton heen boren? Kies dan voor de boorhamer. 

Boorkoppen

Wanneer u een boormachine bestelt, zit de juiste boorkop die bedoeld is voor de desbetreffende boormachine meestal bij de boormachine meegeleverd. Toch is het handig om de verschillen in boorkoppen te weten. U kunt de boorkop op uw boormachine namelijk eenvoudig verwisselen met een andere boorkop.

boorkop

Verschillende boorkoppen zijn er voor verschillende soorten klussen. Wanneer u in hout gaat boren gebruikt u de snelspanboorkop en wanneer u in beton boort, is de SDS boorkop de juiste keuze. Het voornaamste verschil tussen de boorkoppen is de manier waarop u de boor in de boorkop bevestigt en hoe stevig de boor daardoor in de boorkop vastzit. Bij een snelspan kunt u de boor in de boorkop vastdraaien, terwijl u bij een SDS boorkop de boor er in vast klikt. Bij een kliksysteem is wegslippen onmogelijk, terwijl de boor alsnog heen en weer kan bewegen. Zodoende kan u met een SDS boorkop gaten maken in heel harde materialen zoals bijvoorbeeld beton.

Snelspanboorkop

Het merendeel van de klopboormachines en accuboormachines zijn voorzien van een snelspanboorkop. De snelspan is ideaal voor de lichte klussen, bijvoorbeeld wanneer u wilt boren in hout, metaal of zachtere steensoorten. Met deze boorkop kan u de boor vastzetten in de boorkop door het met de hand vast te draaien. Snelspanboorkoppen zijn er in een enkele of dubbele bus. Bij een dubbele bus heeft u twee handen nodig voor het vastdraaien en bij een enkele bus lukt het met één hand. 

SDS boorkop

Boorhamers en breekhamers zijn meestal uitgerust met een SDS boorkop. Hiermee kan u boren in hardere materialen zoals beton en natuursteen. Door het kliksysteem zitten boren stevig vast in de boorkop, wat het mogelijk maakt om door harde materialen heen te boren, zonder dat de boor wegglipt. 

SDS plus boorkop

De SDS plus boorkop is de opvolger en de verbeterde versie van de normale SDS boorkop. De normale SDS boorkop wordt nauwelijks meer verkocht, omdat de plus simpelweg beter is. Bij een SDS plus boorkop kan de boor bijvoorbeeld maar op één manier in de boorkop, waardoor de boor altijd goed erin zal klikken, waar u bij de normale SDS moet zoeken voordat u de boorkop kan vergrendelen. 

SDS max boorkop

SDS max boorkoppen zijn speciaal gemaakt voor het heftigste boorwerk. Dit is mogelijk omdat de grootste en sterkste boren geschikt zijn voor de SDS max boorkop. 

Soorten boren

Het kiezen van de juiste boor voor uw specifieke situatie is van groot belang. Wanneer u zomaar een boor gaat gebruiken loopt u grote kans dat u uw materiaal gaat beschadigen, überhaupt niet door het materiaal heen komt, of onnauwkeurig gaten gaat boren. Daarom zet Wovar alle verschillende soorten boren voor u op een rijtje, zodat u de correcte boor kiest voor uw situatie.

Houtboren

houtboor

Houtboren gebruikt u, niet geheel verrassend, voor het boren in hout. De herkenbare spiraalvorm en de scherpe punt zorgen ervoor dat u gemakkelijk, precies en geconcentreerd kan boren. Er zijn verschillende types houtboren. Hardhoutboren worden gebruikt voor het boren in compacte houtsoorten met een hoge dichtheid. Slangenboren zijn extra lange boren waarmee u diepe gaten kan maken; handig wanneer u bijvoorbeeld gaat boren in dikke balken. Vlinderboren zijn ideaal om wat grotere gaten mee te maken, waar u naderhand bijvoorbeeld elektriciteitskabels doorheen kunt trekken.

Metaalboren

metaalboor

De metaalboor lijkt op de spiraalvormige houtboor, maar heeft een iets minder scherpe punt. De hardheid van metalen verschilt per soort en daarom zijn er ook verschillende metaalboren. Merk daarom bij de aanschaf van de metaalboor eerst op hoe hard het metaal is waar u doorheen wilt boren en aansluitend welke metaalboor u daarbij kiest. Het voordeel van de metaalboren van Wovar is dat ze voorzien zijn van een TiN-coating. Hierdoor is de hardheid van het oppervlakte verhoogd tot ongeveer 2300 HV en zijn de boren bestand tegen temperaturen tot 600°C.

Steen- en betonboren

betonboor

Steenboren en betonboren zijn ideaal om in huis te hebben, omdat bijna alle huizen in Nederland zijn gemaakt van deze materialen. 
Voor de meeste steen- en betonsoorten kiest u dan ook voor één van deze boren. De steen- en betonboor is te herkennen aan het beitelvormige punt die het heeft. Maar wat is dan het verschil tussen deze twee boren? Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde. Bij een betonboor is dit niet het geval. De punt is van een harder materiaal genaamd wolframcarbide. Dit is zo ontworpen, omdat de punt van een betonboor van een harder materiaal moet zijn. Hou bij het gebruik van een steen-, of betonboor er rekening mee dat het verstandig is om daarna pluggen te bevestigen in uw geboorde gaten. 

Pluggen

pluggen

Pluggen zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om objecten aan niet-elastische materialen te bevestigen. Na het boren van een gat in uw muur plaatst u een precies passende plug in het niet-elastische materiaal. Om dit precies passend te laten zijn, kiest u voor pluggen met dezelfde diameter als de boor die u gebruikt. Zo zal de plug stevig in het gat blijven zitten. Wanneer u boort in steen of beton is het verstandig om daarna pluggen te gebruiken. Dit komt omdat het erg lastig is om schroeven in materialen te draaien wat niet meebeweegt. Wat betreft de lengte van de plug kiest u voor een lengte die net iets kleiner is dan de diepte van het geboorde gat. Is de diepte van uw boorgat bijvoorbeeld 55 mm? Dan kiest u voor een plug van 50 mm.
Wovar heeft een mooi assortiment aan pluggen in verscheidene lengtes die u kunt gebruiken voor verschillende materialen.

Hamerboren

hamerboor

Een hamerboor is een boor om in beton mee te hameren die enkel geschikt is voor een boorhamermachine. Dit heeft er mee te maken dat de boormachine moet beschikken over een hamerfunctie. Dit is iets wat een normale boormachine niet heeft. Wovar heeft een assortiment van hoogwaardige SDS-plus hamerboren. 

Diamantboren

diamantboor

Een diamantboor is perfect voor het boren in tegels. Wanneer u met een andere boor door kwetsbare tegels heen boort kan het nogwel eens voorkomen dat de tegels gaan breken. Een diamantboor heeft dit probleem niet, waardoor u kunt boren zonder het risico te lopen dat u uw tegels beschadigt. Ook is de diamantboor geschikt voor andere soorten steen.

Tegelboren

tegelboor

Tegelboren? Maar diamantboren zijn toch perfect voor het boren in tegels? Dat klopt inderdaad. Tegelboren zijn alleen speciaal gemaakt voor tegels, waar diamantboren ook nog op andere manieren kunnen worden toegepast. Diamantboren zijn over het algemeen dan ook een stuk prijziger dan tegelboren. Concluderend koopt u een tegelboor wanneer u enkel in tegels wilt boren en een diamantboor wanneer u in de toekomst ook nog in andere harde materialen wilt boren. 

Boren sets en cassettes

borensets

Vindt u al deze verschillende boren nou ingewikkeld? Dat kunt u ervoor kiezen om een borenset cassette aan te schaffen. Zo heeft u verschillende boren in allerlei maten verzameld in een koffer, die eenvoudig mee te nemen is. Zo kunt u in het assortiment van Wovar onder andere een hardhout en metaalboren cassette vinden!

Video: welke boor heb ik nodig?

Bent u er nog niet uit welke boor u precies moet gebruiken voor uw klus? Geen paniek! Wovar legt het in onderstaande video nog eens haarfijn uit.

Tot hoe laat mag ik boren?

Hou er rekening mee dat u geluidsoverlast zoveel mogelijk moet voorkomen wanneer u bouw- en sloopwerkzaamheden uitvoert. Dit staat namelijk in de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid: de Algemene Plaatselijke Verordening. Over het algemeen is de regel dat u tussen acht uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds wél mag boren. Daarvoor en daarna dus niet. 

Producten die passen bij deze blog