CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 18:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
10 сак

Welke gietrand past het beste bij mijn boom?

Terug naar overzicht

Door het veranderende weer met steeds drogere zomers zien we steeds vaker gietranden rond bomen in gemeente-plantsoenen, bedrijfstuinen en privé tuinen. Een goede ontwikkeling voor het welzijn van bomen. Lees in deze blog de voordelen, tips waar u op moet letten en de mogelijkheden qua materiaalsoorten.

Voordelen van gietranden rond bomen

Wij hebben een aantal voordelen voor u op een rijtje gezet.

 •  Water houdt langer vast rond de stam van de boom.
 •  Bescherming tegen schade van maaien, voertuigen enzovoorts.
 •  Barrière tegen onkruidgroei.
 •  Minder vaak bewateren. Voor bomen is het beter om minder vaak wat meer te krijgen dan elke dag een beetje. Daar worden bomen lui van. 

Gietrand maken, welke materiaal kiest u?

 • Cortenstaal. Bij Wovar zijn de cortenstaal gietranden erg populair. Deze hebben een luxe uitstraling, zijn zeer weerbestendig en gaan met gemak 25 jaar mee dankzij de speciale 'roest' behandeling van het metaal. 
 • Hout. Gietranden van 4 piketpalen met planken zijn betaalbaar, eenvoudig te maken en hebben een mooie, natuurlijke uitstraling. U kunt hierin bijvoorbeeld kiezen uit onbehandeld Lariks Douglas hout of gebruik overgebleven schuttingplanken/vlonderplanken voor een rand om uw boom. Let hierbij wel op dat u niet kiest voor te lange piketpalen, die kunnen de wortels beschadigen van grote bomen.
 • Kunststof. Kunststof gietranden zijn betaalbaar en gaan lang mee. Esthetisch gezien is het iets minder bijzonder. Vaak te verkrijgen in de kleur grijs of zwart.
 • Steen. Dit materiaal is iets minder gebruikelijk, maar wel mogelijk. Van opsluitbanden, oude stoeptegels (door midden gebroken), waaltjes, klinkers of stapelblokken kunt u ook gietranden maken. Denk er wel om dat er in de hoeken niet te veel water ontsnapt. 

Waar moet u op letten?

1. Gietranden waterdicht maken is vaak ondoenlijk en ook niet per se noodzakelijk. Zorg wel dat de randen goed stevig in de grond staan zodat water er niet te gemakkelijk onderdoor spoelt.

2. Een hoge rand houdt niet alleen meer water vast, maar het zorgt ook voor meer schaduw in de 'bak' zodat water minder snel verdampt. Zorg er dus voor dat de rand niet te hoog geplaatst wordt.

Snippers

Zorg dat de randen waterpas rond de stam van de boom zitten. Leg een beetje boomschors, houtsnippers of mulch binnen de rand zodat vocht minder snel verdampt. Bomen als Zwarte Els, Wilg, Lijsterbes en Amerikaans Krentenboompje houden van een vochtige grond, deze soorten dient u iets vaker te bewateren.

Is het een nieuwe boom en plant u deze in uw tuin? Dan dient u deze extra vaak water te geven. Vergeet niet de ondergrond goed los te maken voordat u de boom aanplant. Werk verder met voedingsrijke aanplantgrond en bewater zeker het eerste jaar extra, dan heeft de boom namelijk nog geen diepe wortels.

Formaat

Het is belangrijk dat u het gietvak niet te groot maakt, bijbvoorbeeld om de ongewenste groei te beperken of voor efficient watergebruik. Vaak wordt gekozen bij rechte bakken voor delen van 80 tot 100 cm en bij ronde gietranden van 80-120 cm diameter.

Aankleden met plantjes

Ook leuk om de gietranden te vullen met bloembollen, bomenbedekkers, vaste planten of siergrassen. Zorg wel dat de boom ook voldoende lucht krijgt. Breng niet een te dikke laag grond aan in de bak. Tot slot ook niet onderschatten dat veel bomen langdurig te nat staan in en rond de herfst en winter niet waarderen. Graaf geultjes, werk met drainage of maak de gietranden leeg helpt tegen wortelrot. Uitzondering zijn enkele boomsoorten die bestand zijn tegen tijdelijk onderwater staan.

Gietranden kopen

Wilt u gietranden kopen voor uw bomen? Bekijk dan het aanbod cortenstaal gietranden van Wovar. Profiteer van het gemak van bezorging aan huis. Overweeg ook onze boomschermers mee te bestellen, deze beschermen de bast tegen aanvreting van reeën en andere dieren. 

Welke gietrand past het beste bij mijn boom?