CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Tips bij het behandelen van een schutting 31 кас

Tips bij het behandelen van een schutting

Terug naar overzicht

Hout beschermen

Om uw hout te beschermen tegen wind, regen en de zon kunt u verschillende producten gebruiken. U heeft keuze uit oliebeits en verf. Elke stof heeft zijn eigen werking en eigen voor- en nadelen. Het is voor u vooral belangrijk om te bedenken welk resultaat u wenst. Wilt u de originele structuur zichtbaar houden? Dan kunt u kiezen voor een olie of een beits. Vindt u de originele structuur onderschikt aan de bescherming die een schutting beits kan bieden? Kies dan voor een dekkende beits. Wij raden het af om (lak)verf te gebruiken. Dit gaat op schuttingen namelijk al snel bladeren. Een dekkende beits brengt een laag over de originele kleur en structuur aan. Zo beschermt u uw hout maximaal tegen rot en zonlicht. Erg populair de laatste jaren is zwarte beits.

Houtolie

Zoals gezegd kunt u er voor kiezen om te oliën. Olie is wel de minst sterke variant. De meeste soorten olie moeten dan ook minstens 1x per jaar aangebracht worden, soms zelfs 2 maal per jaar. Het voordeel van olie is dat het de uitstraling van uw hout maximaal behoud. Vaak wordt het hout iets donkerder van kleur dan het voorheen was. Dit komt door de pigmenten die uw schutting beschermen tegen zonlicht en vergrijzing. Er bestaan ook soorten olie met een kleurtje. U ziet nog steeds de structuur van het hout goed alleen de kleur veranderd. Voorbeelden van deze kleuren zijn teak en antraciet. 

Transparante beits

Transparante beits is sterker dan olie. Het is een populaire keuze bij schuttingen. De beits trekt dieper in het hout en brengt een zichtbaardere laag aan. Net als bij olie bestaan er verschillende soorten transparante beits. Ook zijn er veel kleuren te verkrijgen. De structuur gaat wel iets meer verloren dan bij de olie. De afweging die hier gemaakt dient te worden is dus een afweging tussen bescherming en de authentieke uitstraling. Beits blijft vele jaren op het hout zitten en werken. De prijs ligt daardoor ook hoger dan bij olie. 

Zwarte tuinbeits van Beitz

Dekkende beits

Er bestaan ook verschillende beitsen in dekkende kleuren. Bij sommige van deze beitsen is een grondverf nodig om aan te brengen op uw schutting. Lees daarom altijd goed de productinformatie voor dat u aan de slag gaat. Dekkende beitsen zorgen voor de maximale bescherming en verlengen de levensduur van uw schutting enorm. Veel mensen vinden het echter wel jammer dat de structuur minder zichtbaar wordt of in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnt. De superdekkende beits van Wovar is daarin zeker uniek. Deze beits weet de structuur namelijk nog relatief goed te bewaren. De originele kleur van het hout gaat bij dekkende beitsen natuurlijk wel verloren. Het is een kwestie van smaak wat uw voorkeur heeft. 

Schutting behandelen

Bereid voor behandeling uw schutting goed voor. Maak deze eventueel eerst schoon. Het is ook handig om het hout eerst goed op te schuren. Vlekken en oneffenheden die nu in het hout zitten, kunnen niet meer verwijderd worden na behandeling. Roer de schutting beits of olie goed door voor gebruik. Vervolgens brengt u een niet te dikke laag beits of olie aan. Dit doet u het beste met een kwast, blokkwast of kleine vachtroller. Laat het hout vervolgens goed drogen. Als het droog is kunt u een tweede laag aanbrengen voor extra bescherming. Dit raden wij zeker de eerste keer altijd aan!

Dingen om rekening mee te houden:

  1. Schilder niet in de brandende zon
  2. Schilder bij voorkeur tussen de 10 en 25 graden
  3. Schilder alleen als het droog is buiten!
  4. Schilder altijd in de lengte van het hout
  5. Schilder niet onnodig dik

Producten die passen bij deze blog