CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Zelf laminaat leggen 30 кас

Laminaat leggen; hoe doe ik dat?

Terug naar overzicht

Vaak krijgen we de vraag; hoe moet ik zelfstandig laminaat leggen? We begrijpen dat dit op de voorhand een lastige klus lijkt, maar met het juiste gereedschap en benodigdheden bij de hand is het leggen van laminaat heel goed zelf uit te voeren. In deze blog nemen we u mee in het proces van laminaat leggen, waarin we u stapsgewijs uitleggen hoe u te werk moet gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u te werk gaat, dient u eerst een goede voorbereiding te treffen. Nadat u het geschikte laminaat heeft gevonden, laat u dit thuis eerst minimaal 48 uur rusten in de ruimte waar het materiaal uiteindelijk komt te liggen. Op deze manier kunnen de laminaatplanken wennen aan de temperatuur en het vochtigheidsgehalte in de ruimte. Vervolgens controleert u met een waterpas of de vloer mooi egaal is. Is het verschil groter dan 4,5 millimeter? Dan zal de vloer geëgaliseerd of zelfs opgevuld moeten worden. Als laatste voorbereiding zorgt u er voor dat de ondergrond netjes en stofvrij is. Veeg of stofzuig de ruimte daarom vooraf even goed schoon. 

Nu alle voorbereidingswerkzaamheden getroffen zijn, is het tijd om het juiste gereedschap bij elkaar te zoeken. Om het laminaat correct te leggen, heeft u in ieder geval de volgende gereedschappen en toebehoren nodig:

 • Slagijzer (ook aanslagijzer genoemd)
 • Klauwhamer
 • Legset voor laminaat
 • Rolmaat
 • Timmermanspotlood
 • Laminaatsnijder
 • Afstandhouders
 • Aftekenhulp
 • Zwaaihaak
 • Stanleymes
 • Decoupeerzaag

Zodra u al het benodigde gereedschap bij de hand heeft, kunt u beginnen met het leggen van het laminaat. Hiervoor hebben we een handig stappenplan voor u opgesteld:

Stap 1: Het leggen van de ondervloer

Om eventuele oneffenheden in de ondergrond te neutraliseren, leggen we onder het laminaat een ondervloer. De ondervloer neutraliseert oneffenheden tot wel 4 mm. Plaats de eerste rij met platen aan elkaar, met de korte kanten naar elkaar toe. Snijd de laatste plaat op maat, zodat u de eerste rij kunt voltooien. Begin de eerste rij weer met het overige gedeelte van de eerste rij. Eventuele lastige hoeken tekent u af met een timmermanspotlood en snijdt u eveneens op maat met een mesje.

Stap 2: Beginnen met laminaat leggen

Nu de ondervloer ligt, kan het echte werk beginnen. Bepaal vooraf de legrichting van het laminaat, bij voorkeur evenwijdig met het grootste raam in de ruimte, zodat het licht met het laminaat mee valt en het beste resultaat wordt gegarandeerd. 

Begin altijd in de hoek van de ruimte en leg de eerste plank met de groefkant naar je toe. Vervolgens klikt u de tweede plank aan de korte zijde van de eerste plank volgens de instructies die op het pakket met laminaat beschreven staan. Om een ruimte tussen de muur en het laminaat te creëren, plaatst u daar afstandhouders. Ga uit van een afstand tussen de 8 en 10 mm. U herhaalt deze handeling bij iedere stap, totdat de eerste rij gelegd is.

Hoogstwaarschijnlijk is de laatste plank te lang en dient deze te ingekort te worden. Leg laatste de plank neer op de 1 na laatste plank en duw hem strak tegen de muur. Vervolgens markeer je de plek waar de planken overlappen. Snijdt de plank over de lijn door met een laminaatsnijder. 

Het kan voorkomen dat u een hindernis tegenkomt, zoals bijvoorbeeld een radiatorbuis, bij het leggen van de laatste plank. Nu komt de aftekenhulp in beeld. Plaats de aftekenhulp tegen de radiatorbuis zodat de vorm van de radiatorbuis zich in het hulpstuk vormt. Vervolgens tekent u deze vorm af op de plank, zaagt deze uit en de plank is gereed om te plaatsen.

Stap 3: Rij twee van het laminaat leggen

Net als bij de ondervloer begint u de tweede rij met het restant van de laatste plank. Zo heeft u minder afval en creëert u een mooie overgang. De tweede rij brengt u gekanteld aan op de eerste rij, waarna u de planken naar beneden klikt. Geef de planken waar nodig een tik met behulp van een slagijzer en een hamer. U kunt hier ook een stootblok voor gebruiken. Eindig de rij wederom met een afstandhouder. Op deze wijze legt u ook het restant van de laminaatvloer.

Stap 4: Lastige hoeken 

Moet u laminaat leggen in een lastige hoek? U meet dan eerst de hoeken op om deze daarna af te tekenen op de laminaatplank. Met een decoupeerzaag zaagt u daaropvolgend de uitsparingen. Hou wederom een afstand aan van 8 tot 10 mm tussen laminaat en muur. Leg de laminaatplank op de juiste plek en tik hem vast met een hamer.

Stap 5: Laatste rij van het laminaat leggen

Om de breedte van de laatste rij op een correcte manier op te meten, legt u een plank op exact dezelfde manier op de 1 na laatste rij. Vervolgens legt u daar een tweede plank op, die u strak tegen de muur schuift. U tekent daaropvolgend de rand van de bovenste plank horizontaal af. Zaag de plank langs deze lijn af en plaats de plank op de laatste rij. Tik het geheel indien nodig vast met het slagijzer. Nadat deze stap is voltooid is de laminaatvloer gelegd en kunt u het afwerken met plakplinten of hoge plinten. 

Ga voor alle benodigdheden bij het laminaat leggen naar ons ruime assortiment laminaat gereedschap of neem een kijkje bij de bijbehorden producten hieronder.

Producten die passen bij deze blog