CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
Alles wat u moet weten over doorslijpschijven 26 чэр

Alles wat u moet weten over doorslijpschijven

Doorslijpschijven
Terug naar overzicht

Doorslijpschijven zijn gevaarlijk. Ze kunnen namelijk, bij verkeerd gebruik, uit elkaar spatten en ernstige verwondingen toebrengen. Het verkeerd gebruiken van doorslijpschijven is een van de hoofdoorzaken van letsel op de werkplek. Daarom is het van belang om altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen om er voor te zorgen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. In deze blog geven we uitleg over het juiste gebruik van doorslijpschijven, zodat u veilig aan het werk kunt gaan. Daarbij staan we stil bij veiligheidsmaatregelen, welke schijf u moet kiezen voor uw gereedschap, algemene tips om uw werk veiliger te maken en hoe u een slijpschijf moet gebruiken.

slijpen

Veiligheidsuitrusting

We beginnen met de verschillende soorten uitrusting die u het beste kunt gebruiken, wanneer u van plan bent aan de slag te gaan met doorslijpschijven. Draag ten eerste dikke werkschoenen, bij voorkeur met stalen neus. Gebruik vooral geen synthetische kleding. De vonken die van de slijpschijf afkomen kunnen oplopen tot een temperatuur van 1800 graden Celsius. Een synthetisch stuk kleding kan daar zo van in de brand vliegen. Zorg er ook voor dat de lagen onder uw kleding brandvertragend zijn. Draag bij voorkeur een lasjas die specifiek ontworpen is om brandvast te zijn. Een T-shirt biedt te weinig dekking tegen de vonken. Een lasjas is gemaakt van dikker materiaal en daarom beter bestendig tegen vonken.

Bedek uw hoofd en draag gehoorbescherming tegen het geluid van de machine. Draag altijd werkhandschoenen, het liefst gemaakt van leer, wat beter tegen vonken bestendig is. Gebruik zoals bij bijna elke klus in de werkplaats een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen. Wanneer u een haakse slijper op de juiste manier gebruikt, heeft u altijd twee handen aan de machine vast. Zorg er dus goed voor dat u uw materiaal goed vastzet met bijvoorbeeld klemmen, zodat u die niet met een van uw handen hoeft vast te houden. Gebruik naast een veiligheidsbril ook altijd een gezichtsscherm van goede kwaliteit.

slijpschijf

Tips voor het gebruik van doorslijpschijven

Onze tip is om een kleine magneet vast te maken aan de bovenkant van uw gezichtsscherm, waar het gezichtsscherm over de helm heen valt. De magneet zorgt er voor dat metaalstof- en deeltjes die in de lucht terecht komen op de magneet blijven vastplakken. Als u dan uw gezichtsscherm omhoog zet als u klaar bent, krijgt u in het geval van een lichte bries geen metaalstof in de ogen, wat op uw masker kan zitten of in de lucht hangt. De stofdeeltjes die op de magneet komen zitten kunt u na afloop gemakkelijk verwijderen.

Naast het dragen van de juiste kleding en uitrusting is het ook belangrijk dat u weet wat de specificatie van uw haakse slijper is. Controleer welk type slijper u heeft. Bijvoorbeeld welke maat schijf erop past. Wanneer u de slijper hanteert en aanpast, moet u deze altijd losgekoppeld laten. Controleer voor gebruik uw machine op scheuren, en controleer de kabel op knikken. Trek de stekker er nooit aan de kabel uit, maar pak hem altijd bij de stekker zelf vast wanneer u deze uit het stopcontact haalt. De doorslijpschijven van Wovar zijn speciaal ontworpen voor specifieke toepassingen. Gebruik onze doorslijpschijven dan ook nooit om af te bramen, maar gebruik ze alleen om door te slijpen.

slijpende schijf

Welke slijpschijf?

De grootte van de doorslijpschijf hangt af van de grootte van de haakse slijper die u gaat gebruiken. Let op dat u geen schijf aansluit die niet voldoet aan het toerental van uw slijptol. Een schijf die 10.000 toeren aankan, die gemonteerd wordt op een haakse slijper die op 11.000 toeren draait, kan exploderen, omdat het limiet van de schijf dan overschreden wordt. Wanneer de doorslijpschijf explodeert kan dat verwoestende gevolgen met zich meebrengen. Als de schijf te groot is voor de slijptol kan dit ook gebeuren. Het verkeerde gebruik van een slijpmachine is een van de grootste oorzaken van ongevallen op de werkplaats. Zorg er daarom alstublieft voor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen treft voordat u met een doorslijpschijf aan de slag gaat.

Wanneer slijpschijf vervangen?

Dan nog de gevallen waarin een doorslijpschijf vervangen moet worden. Als een van uw schijven ooit nat is geweest, door welke reden dan ook, moet u deze niet meer gebruiken. U kunt zien of de schijven nat zijn geweest op basis van oxidatie. Als u sporen van oxidatie ziet, moet u de schijf gewoon vervangen. Zorg er daarnaast voor dat er geen inkepingen, deuken, groeven of krassen op de schijf zitten. Als een schijf bijvoorbeeld wat afbreekt, omdat die verkeerd op tafel gezet wordt of op de grond valt, is de kans op uiteenspatting van de schijf een stuk hoger. Slijpschijven hebben bovendien een houdbaarheidsdatum die op de schijf zelf staat. Gebruik vanzelfsprekend nooit schijven die over de houdbaarheidsdatum heen zitten. Wees er bovendien bewust van dat een doorslijpschijf ook op allerlei andere manieren beschadigd kan raken en dus onbruikbaar wordt. 

slijpen met schijf

Hoe plaats je een slijpschijf?

Wanneer u een schijf op een slijper bevestigt, moet u er voor zorgen dat de moeren goed op de bout van de slijper zijn bevestigd. Gebruik een moersleutel om de bovenste moer aan de bout van de slijptol te bevestigen, zodat deze stevig vastzit. Zorg ervoor dat uw werkruimte veilig en opgeruimd is. Pas op dat het toerental van de schijf overeenkomt of groter is dan het maximale toerental van het gereedschap dat u gebruikt. Zet niet te veel druk op de schijven wanneer u gaat doorslijpen. Wanneer u te veel druk uitoefent verbrand u uw slijpschijf en haakse slijper sneller. Ontspan en laat het gereedschap zelf zijn werk doen. Hoe harder u duwt, hoe meer u het schuurmiddel verwarmt en hoe meer de betrouwbaarheid van de doorslijpschijf in gevaar komt. Let bij meervoudig gebruik van een doorslijpschijf op verschillende slijtagepatronen. Als de schijf na verloop van tijd te klein is om te worden gebruikt, beschadigd is of zijn levensduur heeft overschreden, vervangt u die met een nieuwe schijf.

Laat de schijf dus het werk doen en forceer deze niet tijdens het doorslijpen. Laten we het voorbeeld nemen van een stuk metaal dat u wilt doorslijpen. Begin aan een kant van het materiaal door een lijn in te schuren. Schuur continu de lijn, het snijden gaat vanzelf. Duw de machine niet de groef in. Blijf rustig heen en weer bewegen in de groef, ga vervolgens omhoog en ga verder met dezelfde beweging. Ga dan naar de andere kant en voer dezelfde beweging uit om het stuk af te snijden. Wanneer het stuk volledig doorgeslepen is zet u de machine uit en legt u die weg. Slijpmachines hebben pootjes waarop ze moeten worden geplaatst. Wacht tot de machine volledig is rondgedraaid voordat u die op een plek wegzet en plaats de slijper nooit op zijn zijkant.

Doorslijpschijven metaal

Zorg ervoor dat het te slijpen metaal stevig vastgeklemd is. Kleine onderdelen kunt u bijvoorbeeld vastzetten in een bankschroef. Houd materiaal nooit met de ene hand vast en de machine met de andere, gebruik altijd twee handen aan de machine. De schijf heeft instructies over welke benaderingshoek u moet gebruiken voor het snijden van materiaal. Gebruik bij werkzaamheden aan roestvast staal een masker met gasmasker voor de dampen die vrijkomen. Gebruik geschikte filters om er voor te zorgen dat u de dampen niet inademt. Dat kan ook met behulp van een mondmasker, maar die beschermt natuurlijk minder goed. Roestvast staal bevat zeswaardig chroom dat potentieel gevaarlijk kan zijn, dus u wilt dat niet inademen. 

Het is veel informatie om in een keer op te nemen, maar met deze tips kunt u wel veilig aan uw werk beginnen. Samenvattend moet u de juiste uitrusting gebruiken, de juiste doorslijpschijf uitzoeken die bij de specificatie van uw machine past, de machine zijn werk laten doen en niet forceren tijdens het slijpen, de schijf wegdoen als er gebreken zijn die we hebben benoemd en de juiste veiligheidsmaatregelen treffen. U kunt bij Wovar doorslijpschijven en veiligheidsgereedschap kopen. Deze vindt u terug op de categoriepagina's. Daarnaast hebben we ook een overzicht onder aan de pagina van de producten die u zou kunnen gebruiken voor het gebruik van onze doorslijpschijven.

Producten die passen bij deze blog