• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
 • 100 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 59 euro
 • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
Wateroverlast voorkomen door middel van lijngoten 07 okt

Wateroverlast voorkomen door middel van lijngoten

Terug naar overzicht

Heeft u ook last van wateroverlast in uw tuin? De herfst is weer begonnen en dit betekent dat het weer flink kan gaan regenen. Niets is vervelender dan grote hoeveelheden regenwater in uw tuin aantreffen dat voor dagen zal blijven liggen omdat het geen kant op kan. Niet alleen is het vervelend, maar ook zorgt het voor beschadiging van uw bestrating. De zuurtegraad van het regenwater kan de tegels namelijk flink aantasten en vuil hecht zich sneller op het oppervlak, dit kunt u voorkomen!

Lijngoot tuin

Heeft u al eens gedacht aan het plaatsen van lijngoten langs uw bestrating? Wij zullen u uitleggen waarom dit niet alleen een functioneel idee is, maar ook nog eens een prachtige uitstraling biedt aan uw tuin of terras. Er zitten namelijk een tal voordelen aan de goten, wist u dat ze gemakkelijk zelf te monteren zijn? Het is een gebruiksvriendelijk product in combinatie met de accessoires. Over het algeheel kunt u de onderdelen bevestigen door middel van een kliksysteem, eenvoudig dus! Belangrijk is om het verschil te weten tussen de 2 verschillende varianten lijngoten, u kunt kiezen voor de gewone en de ondiepe variant. Het voornaamste verschil is de hoogte van de 2 goten, de gewone variant is 105 mm hoog en de ondiepe variant is 55 mm hoog.

Gebruik de gewone lijngoten op plekken waar een hoge capaciteit aan water afgevoerd moet worden, denk aan uw tuin of het terras. U dient ook rekening ermee te houden dat de bestrating lichtelijk zal moeten aflopen richting de goot, zo kan het regenwater de juiste weg vinden om vervolgens afgevoerd te worden. Wilt u de lijngoten plaatsen in uw serre, garage of op uw balkon? Dan zijn de ondiepe lijngoten de juiste keus voor u! Op deze plekken hoeven geen grote hoeveelheden aan water afgevoerd te worden, de ondiepe goot is zowel geschikt voor binnen als buitengebruik.

Voor het monteren van de lijngoten dient u ook enkele hulpmiddelen aan te schaffen om de goten zo goed mogelijk hen werk te laten doen. Door middel van de zijuitloop kunt u via de zijkant de goten verbinden aan de pvc-buizen om water eenvoudig af te laten voeren, dit is mogelijk aan het uiteinde van de goot of in een 90 graden hoek. De onderuitloop is daarentegen bedoeld om te bevestigen aan de onderkant van de goot voor hetzelfde doeleind. De eindkappen zijn van belang voor het afsluiten van de lijngoten, dit kan eenvoudig door middel van een kliksysteem. 

Regenwaterafvoer plaatsen

Voor u besluit om de lijngoten te monteren raden wij u aan om de lijngoten eerst oppervlakkig op de plek neer te leggen waar u ze uiteindelijk bevestigd wilt hebben. Op deze manier kunt u ook bekijken waar de hulpmiddelen geplaatst dienen te worden. Als u de juiste positie heeft bepaald kunt u van start gaan! Om het wat gemakkelijker te maken hebben we voor u een overzichtelijk stappenplan toegevoegd voor het monteren van de lijngoten:

 1. Kies de juiste plek voor de lijngoten en controleer of de bestrating naar de desbetreffende plek lichtelijk afloopt.
 2. Graaf een greppel van een spade breed, een spade diep en gebruik afvoerbuizen én koppelstukken van PVC 110 mm rond onder de grond.
 3. Bedenk waar u de goot op wilt aansluiten, bij uw huis zal dit de hemelwaterafvoer zijn. Toch liever de goot aansluiten op de riolering of een sloot achter uw huis? Vraag dit dan eerst even na bij de gemeente.
 4. Plaatst de pvc-buizen in de greppel en vul de grond weer op met zand, doe dit laag voor laag. Wij raden u aan om het zand per laag goed aan te stampen om een goede verdichting te waarborgen. Dit voorkomt verzakkingen van uw bestrating.
 5. Lijngoten dient u op 3 mm onder de bestrating te plaatsen. De diepte van deze sleuf hangt dus af van de hoogte van uw lijngoot. Graaf dus een sleuf en hoog deze op tot het de juiste diepte heeft bereikt. Vervolgens kunt voor de laatste keer het zandbed aanpassen door zand te mengen met cement. Dit zorgt voor een verharde bodem waardoor de goot niet zal verzakken.
 6. Plaats de lijngoten en de afvoerdelen voorzichtig, u kunt namelijk de positie hiervan niet meer corrigeren nadat het beton opgedroogd is. Bij gebruik van de onderuitloop dient u een gat te maken aan de onderkant van de lijngoot, hierdoor vloeit het water gemakkelijk richting de pvc-buis door naar de afvoer. 
 7. Vervolgens monteert u de eindkappen aan beide uiteinden van de lijngoten. Een eventuele zijuitloop monteert u aan de zijkant. Denk erom dat de zijuitloop slechts aan 1 zijde van beide kanten ingeklikt kan worden. Zet de goot vervolgens strak met de bestrating, het kan zijn dat er wat ruimte aan de zijkant zal overblijven. Geen zorgen, dit kunt u later nog herstellen.
 8. Op 1 afvoerpunt kan 6 a 7 meter aan goot bevestigd worden. Wilt u meer goten bevestigen? Plaats dan een extra zijuitloop of onderuitloop.
 9. Voor een mooie afwerking vult u de eventuele ruimte tussen de bestrating en de lijngoot op met zand, dit zorgt ervoor dat de lijngoot niet schuin wegvalt.  

Lijngoten kopen

Wovar beschikt over een volledig assortiment aan hulpmiddelen die u nodig heeft voor het monteren van de lijngoten, neem hiervoor vooral een kijkje in de webshop. Voor ons gehele assortiment kunt u een kijkje nemen in de gehele categorie lijngoten.

Producten die passen bij deze blog