CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
IPE hout behandelen met Hardhout olie 01 вер

IPE hout behandelen met Hardhout olie

Terug naar overzicht

In Nederland worden veel verschillende houtsoorten gebruikt. IPE valt onder de hardhoutsoorten. Dit maakt het een zeer geschikt materiaal voor vlonders, schuttingen, meubels en meer! Zo wordt IPE bijvoorbeeld ook vaak gebruikt voor plantenbakken. Het is een zeer stevige en sterke houtsoort met een hoge duurzaamheid. Echter gaat het wel vergrijzen en heeft het risico op bijvoorbeeld kromtrekken. Om verkleuring te voorkomen en extra bescherming te geven aan het hout, is het verstandig om hardhout olie te gebruiken. In deze blog gaan we een (licht) vergrijsde plantenbak laten zien en laten wij ook gelijk zien hoe deze weer op kleur te brengen is met een goede hardhout olie. 

Over IPE hout

Zoals gezegd, staat IPE of ipé hout bekend om zijn duurzaamheid en stevigheid. Dit maakt het dan ook één van de populairste houtsoorten voor vlonders of dragende balken bij bijvoorbeeld een schutting. Daarnaast kiezen veel mensen voor IPE omdat ze de kleur mooi vinden en omdat er een mooie 'tekening' in het hout zit. Echter heeft hout een nadeel. Omdat het een natuurlijk product is, is het nog altijd gevoelig voor bepaalde weersomstandigheden. Dit uit zich vooral in vergrijzing bij IPE. Door zonlicht wordt het hout al snel grijs. Op de onderstaande foto ziet u een plantenbak. Deze is in ongeveer 4 maanden tijd al flink grijs geworden zoals u kunt zien. Dit was te voorkomen geweest met een Hardhout olie, maar kan ook weer op kleur gebracht worden met dezelfde olie. 

ipe hout

Hardhout olie gebruiken op IPE

De reden dat mensen hardhout olie gebruik op hun ipé hout, is met name omdat ze de kleur langer willen behouden. Na enkele maanden gaat het hout al vergrijzen wanneer u geen olie gebruikt. Dat lieten wij al even zien op de bovenstaande foto. Op de foto is het nog in de beginnende fase, maar dit wordt uiteraard steeds meer. Door pigmenten aan te brengen met een olie. Zorgt u voor een bescherming tegen Uv-stralen. Dit maakt dat het hout niet gaat vergrijzen. Het is dan wel belangrijk om het goed bij te houden. Vaak, bij hardhout, is het daarom nodig om jaarlijks te oliën. Gelukkig is dit een relatief gemakkelijke klus! We leggen graag uit hoe het werkt. Maar eerst focussen we ons even op welk product u het beste kunt gebruiken. 

Welke olie voor ipé hout

Bij Wovar adviseren we altijd het gebruik van één van de volgende oliën: hardhout olie in de kleur naturel of bankirai óf de Woca exterior oil in een kleur naar keuze. Onze eigen olie is relatief een stuk goedkoper. Het grote voordeel van de Woca olie is dat deze in meer kleuren te verkrijgen is. Beide oliën bieden extra bescherming tegen vocht en voorkomen daarmee houtrot, schimmel, kromtrekken van planken en meer! Daarnaast hebben de oliën pigmenten. Waarbij geldt: hoe donkerder de kleur, des te langer de bescherming. Ipé hout staat bekend om het feit, dat deze vrij donker 'reageert' op olie. Om deze reden adviseren wij voor IPE hout specifiek, het liefste hardhout olie in de kleur naturel te gebruiken.

Hardhout olie aanbrengen op Ipé 

Wanneer u uw IPE hout gaat behandelen is het belangrijk om dit wel goed te doen. Voor het beste resultaat volgt u de volgende stappen. We hebben er ook nog een mooie video van gemaakt die precies, stap voor stap laat zijn hoe u het beste te werk kunt gaan. 

 1. Zorg dat het hout schoon en droog is. Vlekken kunt u eventueel nu nog wegschuren. 
 2. Verwijder met een stevige borstel al het stof dat zich nog op het hout bevindt. 
 3. Roer en/of schudt de olie flink door tot er een egale kleur ontstaat. 
 4. Breng de olie aan op het hout. Doe dit zo veel mogelijk van boven naar beneden in de lengte van het hout met een goede kwast of roller
 5. Na 20 minuten wrijft u de olie op met een pluisvrij doek om al het overtollige olie te verwijderen. 
 6. Laat het geheel minstens 15 uren goed drogen
 7. Klaar! 

Bekijk de onderstaande video voor nog meer handige tips!

Wilt u het hout nog een tikje donkerder? Gebruik dan onze olie in de kleur bankirai! Deze is ook nog eens sterker qua bescherming tegen zonlicht. Het geheel wordt dan dus wel wat donkerder. Zoals aangegeven reageert IPE hout relatief sterk op olie. Daardoor kleurt het bij de kleur naturel al best wel wat donker op. De foto's hier onder zijn gemaakt kort na het behandelen. Let op: de eerste weken trekt de kleur nog iets lichter bij. Daarna zal het geleidelijk in een jaar tijd af nemen tot dat een nieuw laagje nodig is ter onderhoud en om de kleur weer helemaal terug te krijgen. 

hout beits

hardhout beits

hout beitsen

Producten die passen bij deze blog