CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
grindpad-aanleggen 24 ліс

Grindpad aanleggen? Zo gaat u te werk!

Terug naar overzicht

Wilt u een grindpad aanleggen? Zo gaat u te werk! 

Wilt u een grindpad leggen rondom uw huis, in uw tuin of grind gebruiken als ondergrond van uw oprit? Voor het aanleggen van een grindpad is het belangrijk meteen goed van start te gaan. Volg onderstaande stappen om zo efficiënt mogelijk uw grindpad aan te leggen. 

Stappenplan voor het aanleggen van een grindpad

Stap 1: De plek van het grindpad bepalen

Bepaal op welke plek het grindpad komt en zet deze plek af met piketpaaltjes en wat touw. Span het touw tussen de paaltjes, wat zorgt voor een goed beeld van hoe het grindpad komt te liggen. Ook kunt u hierdoor later eenvoudig de randen plaatsen. Wordt het een looppad? Zorg er dan voor dat het pad minimaal 80 cm breed is. Tip: zet strepen op de paaltjes om de juiste hoogte van het pad aan te houden. 

Stap 2: De dikte van de grindlaag

Het bepalen van de juiste dikte van de laag met grind hangt af van de belasting van het pad. Wordt het pad bijvoorbeeld niet belast, dus er wordt niet op gelopen of gereden, dan is een dunnere laag grind ook goed mogelijk. Houd hierbij de volgende diktes aan: 

- Grindpad zonder belasting: sierpad leggen
Legt u een grindpad voor de sier, waarbij er dus geen belasting op het pad kan ontstaan, dan gebruikt u minimaal de standaard laagdikte van 5 cm. Maakt u gebruik van grind met een kaliber (afmeting) van 20 tot 40 mm? Zorg dan voor een dikkere laag van 6 tot 7 cm. Bij grind met een nog hogere kaliber gebruikt u een laagdikte van 6 tot 10 cm, afhankelijk van het type grind. Hoe groter de laagdikte en het kaliber van het grind, hoe kleiner de kans op onkruid. 

- Grindpad met weinig belasting: alleen lopen of fietsen
Als u een grindpad gaat leggen voor een pad met weinig belasting, dus alleen lopen of fietsen, gebruikt u ook de standaard laagdikte van 5 cm. Ook hier geldt dat het mogelijk is veel verschillende soorten kaliber grind te gebruiken. 

- Grindpad met veel belasting: een oprit of parkeerplaats
Wanneer u een pad met grind legt op een plaats waar over gereden wordt, waar de belasting dus hoog is, gebruikt u een dikkere laag grind. Aanbevolen is een 5-7 mm dikke grindlaag. Omdat u er met een auto overheen rijdt, is het niet aan te raden een te groot kaliber grind te kiezen. Aanbevolen is om voor een kaliber van tussen de 7 en 20 mm te kiezen. Hoe de ondergrond en fundering eruit moet zien, leest u in de volgende stappen. 

Stap 3: Ondergrond uitgraven

Voordat u de ondergrond uitgraaft, zorgt u ervoor dat deze schoon is en vrij is van oneffenheden. Haal resten onkruid, steen of ander puin weg. Graaf de benodigde diepte uit. Graaf bij een zachte ondergrond een dieper gedeelte uit, zodat u meer ruimte heeft om de ondergrond te verstevigen met zand of gebroken puin. Bij een looppad in de tuin die niet zwaar wordt belast, zal dit niet nodig zijn. Bij een zwaarder belast looppad of een oprit is het wel aan te raden de ondergrond goed te verstevigen.

Stap 4: De randen aanleggen

Om ervoor te zorgen dat het grind niet teveel ruimte krijgt om te bewegen, kunt u gebruikmaken van verschillende randen. Randen rondom een grindpad die veel gebruikt worden, zijn borderranden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder ook de cortenstaal borderrand. Ze zorgen ervoor dat het grind op zijn plek blijft liggen. De borderranden drukt u eenvoudig in de grond door de uitstekende pennen. 

Een andere manier voor het maken van de randen zijn opsluitbanden, ook wel betonranden genoemd, maar aanleg hiervan vergt wat meer tijd. Hiervoor graaft u een geul uit en brengt u wat metselzand om de opsluitbanden heen. Maakt u gebruik van meerdere lagen betonranden? Lijm deze dan aan elkaar vast met steenlijm, om spleten te voorkomen.

Stap 5: Het leggen van anti-worteldoek        

Na het uitgraven van de ondergrond en het plaatsen van de randen is het tijd om worteldoek te leggen. Anti-worteldoek zorgt er niet alleen voor dat het grind niet wegzakt, maar zorgt ook voor een stevigere ondergrond en voorkomt natuurlijk onkruidgroei. Anti-worteldoek is eenvoudig op maat af te snijden en zelfs per meter te bestellen. 

Aangeraden wordt om stukken worteldoek altijd 10 cm van elkaar te overlappen, om zo lichtdoorval te voorkomen. Zorg er ook voor dat deze ook bij de randen een gedeelte tegen de borderrand of betonrand aan komt te liggen, zodat ook onkruid daar geen kans heeft om langs te groeien. Plaats worteldoek extra stevig in de grond met om de 20 cm gronddoekpennen. Deze drukt u eenvoudig door het worteldoek heen diep de grond in.

To show how to create blog post

Stap 6: Het plaatsen van grindmatten 

Let op: deze stap kan worden overgeslagen wanneer het pad gebruikt gaat worden met weinig belasting, dus bijvoorbeeld wanneer het een sierpad wordt. Ga dan over naar stap 7. 

Nu het worteldoek ligt, plaatst u de grindmatten. Deze ervoor dat het grind stevig ligt en er geen mogelijkheid is dat het grind op een later moment verplaatst. Hierdoor ontstaan er geen onverwachte gaten in het grind een creëert u een stabiel vlak. Afhankelijk van de belasting van het pad, bepaalt u of hier nog een extra laag als fundering tussenkomt. 

Wordt het pad een oprit of parkeerplaats? Kies dan voor een extra laag puin (steenslag of betonpuin) van tussen de 10 en 20 cm dik tussen het worteldoek en de daarop komende grindmatten. Druk deze puinlaag goed aan en tril deze na. Bij een looppad plaatst u direct op het worteldoek de grindmatten, of u kiest nog voor een tussenlaag zand. 

De grindmatten beschikken over een honingraatstructuur en zijn eenvoudig in elkaar te klikken. Plaats om extra stevigheid te creëren de grindmatten in halfsteens verband. 

Stap 7: Het leggen van het grind

Nu is het tijd om het grind te gaan leggen. Stort het grind direct op het worteldoek of in de geplaatste grindmatten. Zorg ervoor dat u dit gelijkmatig verdeeld en de grindlaag dik genoeg is. Houd hierbij de diktes aan zoals benoemd in stap 2. Na het storten van het grind maakt u het eenvoudig egaal met een hark. Tip: het kan zijn dat het pad nog iets inzakt, zorg er daarom voor dat u altijd nog extra grind achter de hand houdt. 

Het aanleggen van een splitpad

Legt u liever een splitpad? Ook voor het leggen van een pad van split kunt u bovenstaande stappen aanhouden. Het stappenplan is daarnaast uiteraard ook geschikt voor veel andere materialen als gravel, schelpen of houtsnippers. Dus ook voor het leggen van een gravelpad, schelpenpad en houtsnipperpad gebruikt u dit handige stappenplan.

Producten die passen bij deze blog