CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
16 ліп

Zelf een poort maken; zo doet u dat!

Terug naar overzicht

De toegang tot uw tuin, erf of landgoed is vaak het allereerste aanzicht wanneer iemand zijn entree maakt bij u thuis. Een fraai tuinhek of een elegante poort is daarom een must. Het aanschaffen en het laten plaatsen van een dergelijke poort is over het algemeen vrij duur. Heeft u er daarom wel eens over nagedacht om zelf een erfpoort te bouwen en te plaatsen? Dit is namelijk helemaal niet moeilijk en kan u veel geld besparen! In deze blog nemen we u stapsgewijs mee in het maken van uw eigen tuinpoort.

Een goed begin is het halve werk

Voordat u begint met het bouwen van de poort, is het verstandig om een goede voorbereiding te treffen. Denk vooraf goed na over hoe u wilt dat de poort eruit komt te zien en waar u het wilt gaan plaatsen. Wilt u bijvoorbeeld veel of weinig ruimte tussen de planken? Teken vooraf een ontwerp uit en noteer hierbij de verschillende afmetingen, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Zodra het ontwerp klaar is, kunt u beginnen met bouwen.

Uw eigen poort maken

U zult zich nu vast afvragen waar u moet beginnen. We raden aan om te starten met het bouwen van de twee poortdelen, die u uiteindelijk open en dicht kunt doen. Begin met het leggen van de 4 verticale houten balken die de uiteinden van de poortdelen zullen vormen. Gebruik hier bij voorkeur balken van circa 50 mm dik en 120 mm breed voor. Als houtsoort adviseren wij om glad geschaafd lariks douglas hout te gebruiken. Tussen de verticale uiteinden monteert u vervolgens de horizontale delen, eveneens bestaande uit glad geschaafde planken van lariks douglas hout. Gebruik hiervoor planken van circa 20 mm dikte en 150 mm breedte. De lengte van de planken is afhankelijk van hoe breed uw poort moet worden. Om ervoor te zorgen dat uw poort extra stevig wordt, dient u op beide delen nog een diagonale ligger te plaatsen. Gebruik ook hiervoor planken van 20 mm dik. Op de bijgevoegde afbeelding ziet u deze duidelijk liggen.

 

To show how to create blog post

Afbeelding: schematische tekening erfpoort

 

Nu u het frame heeft uitgelegd, is het tijd om het geheel aan elkaar te bevestigen. Begin met het vastmaken van de schuine ligger aan de horizontale planken. Maak voor de meest stevige bevestiging gebruik van slotbouten. Afhankelijk van uw smaak kiest u uit zwarte, verzinkte of roestvaste slotbouten. Indien u gebruik heeft gemaakt van de geadviseerde plankdikte van 20 mm kiest u voor een slotbout M8 x 45 mm of M8 x 50 mm. Boor de gaten (zie de rondjes op de tekening) voor met een 9 mm dikke hardhoutboor. Steek vervolgens de slotbouten door de gaten en draai de moer aan de andere kant zeer stevig aan. 

De volgende stap omvat het bevestigen van de horizontale delen aan de verticale balken. Indien u gekozen heeft voor de geadviseerde balkdikte van 50 mm, gebruikt u hiervoor slotbouten met een lengte van 60 mm. Boor de gaten eveneens voor met een 9 mm dikke hardhoutboor.

Verticale staanders plaatsen

Nadat de poort in elkaar is gezet, is het tijd om de houten staanders in de grond te zetten. Hier zal de tuinpoort uiteindelijk aan vast worden gezet. Gebruik bij voorkeur palen van 20x20 of 25x25 cm met een lengte van ongeveer 220 cm. Dit is uiteraard afhankelijk van de gewenste hoogte van uw poort. Voor de meest solide verankering plaatst u de palen minstens 1 meter diep in de grond. Zet de palen een klein beetje scheef naar buiten toe, daar het gewicht van de inritpoort er uiteindelijk voor zorgt dat de palen weer recht komen te staan. Veranker het geheel vervolgens met snelbeton in de grond. De houten palen kunnen hier direct in worden geplaatst, er is verder geen bescherming nodig.  

Poort ophangen

Bij de laatste stap is het tijd om de tuinpoort op te hangen. Dit kan op meerdere manieren geschieden. Voor een subtiele uitstraling maakt u bijvoorbeeld gebruik van verstelbare duimhengen met winkelhaak. U heeft daarbij de keuze tussen een zwarte en roestvaste variant. Deze winkelhaak plaatst u aan de achterkant van de poort. Indien u voor een wat robuuster design kiest, kunt u gebruik maken van langwerpige hengen. Bij poorten van rond de 4 meter breed adviseren we om hengen van minstens 120 cm te bestellen. De hengen zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen, zoals hengen met een rustieke en moderne punt. De hengen bevestigt u aan de staanders met zogeheten plaatduimen. Als u gebruik maakt van lariks douglas hout, volstaan 2 duimhengen per poortdeel. Mocht u gebruik maken van een zwaardere houtsoort, zoals bijvoorbeeld eikenhout, raden we aan om minstens 3 hengen per poortdeel te gebruiken. 

Finishing touch met poort decoratie

Zodra het poortwerk af is, kunt u beginnen met het verfraaien van het geheel. Werk de staanders af met piramidevormige paalkappen. Zo zorgt u er niet alleen voor dat de palen langer mee gaan, het zorgt ook nog eens voor een mooier aanzicht. Met behulp van buitenlampen, bijvoorbeeld met een sensor, creëert u in de avond een sfeervolle entree en ziet u bovendien waar u loopt. Mocht u graag willen weten wie er voor de poort staat zonder daarvoor naar buiten te hoeven? Plaats dan een intercom en kom direct in contact met eventuele gasten. Om de levensduur van uw poort te verlengen en bovendien te beschermen tegen verkleuring of beschadiging, kunt u de afweging maken om het poortwerk van transparante beits te voorzien. Indien u de poort graag wilt afsluiten, heeft u meerdere opties. Denk bijvoorbeeld aan een valbeugel of één van de vele grendels die verkrijgbaar zijn. 

Producten die passen bij deze blog