CURRENT LOCALE nl-be

  • Voor 23:59 besteld, levering binnen 1-2 dagen
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
wandrailsysteem-maken 04 ліп

Wandrailsysteem maken

Terug naar overzicht

Heeft u ruimte te kort in uw woning? Wilt u een opbergsysteem maken dat achteraf nog aanpasbaar is? Wilt u uw eigen kledingkast maken? Of wilt u accessoires op een mooie manier presenteren? Dit allemaal en nog veel meer kunt u doen met een wandrailsysteem. Een wandrailsysteem is een systeem van plankdragers dat op verschillende standen in te stellen is. Daarnaast is het gemakkelijk te verwijderen wanneer u de ruimte even niet meer nodig heeft. In deze blog behandelen wij de montage van zo'n F-systeem, zodat u dit zelf gemakkelijk toe kan passen in of rondom uw woning. 

Wandrailsysteem aanbrengen

Wanneer u een wandrailsysteem gaat maken, begint u met de juiste plek bepalen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de plankdragers en de plank zelf. De eerste rail plaatst u met het bovenste montagegat, zodat de rail goed aan de muur blijft hangen. Vervolgens kunt u met een waterpas bepalen of de rail recht hangt, waarna u een volgend montagegat kunt vastschroeven. Mocht u de rails monteren op een stenen muur, maak dan gebruik van nylon pluggen. U bepaalt waar de schroeven komen, waarna u met betonboren een gat maakt voor de plug. Voor een nylon plug 6 x 30 neemt u bijvoorbeeld een betonboor 6 mm. Wanneer u eerst het bovenste montagegat gebruikt, kunt u erg makkelijk aftekenen waar de volgende schroef komt. Voor montage op (hard)hout kunt u het beste even voorboren. Voor een 5 mm dikke schroef neemt u dan hardhoutboren van 3 mm. 

Wandrail bevestigen

De tweede wandrail bevestigt u net zoals het eerste. Dus u begint weer bij het bovenste montagegat. Neem een meetlint om de rail op gewenste afstand te plaatsen ten opzichte van de eerste rail. Ook is het verstandig om uw waterpas weer bij de hand te houden, zodat de beide rails evenwijdig aan elkaar gemonteerd worden. Mocht uw waterpas te klein zijn om deze afstand te overbruggen, kunt u een lat, plank of balk nemen en deze boven op de rails plaatsen. Met de eerste schroef in het gat, kunt u de overige schroefgaten vastmaken met stevige schroeven. 

F-dragers plaatsen

Nu de wandrails gemonteerd zijn, kunt u verder met de plankdragers, ook wel F-dragers. Deze zijn speciaal gemaakt om in de sleuven van de wandrails te vallen. Zo kunt u de plankdragers zonder schroeven monteren. Wanneer de F-drager in de sleuven zit, duwt u deze naar binnen en beneden. De plankdrager zal zichzelf in de wandrails vasthaken. Voor de zekerheid kunt u met een rubberen hamer een tik aan de bovenkant van de plankdrager geven. U zult zien dat de plankdrager niet of weinig meer naar links en rechts schommelt. 

Legplank voor wandrails

Met de dragers stevig bevestigd, kunt u een legplank op het wandrailsysteem plaatsen. Hiervoor kiest u een plank met dezelfde lengte als de binnenlengte van de plankdragers. Sommige varianten hoeft u alleen de plank op het wandrailsysteem te leggen, maar bij andere varianten kunt u een schroef aan de onderzijde van de plank indraaien. Herhaal deze stappen tot u een systeem heeft welke voldoet aan uw wensen. Dit kan een groot wandrailsysteem van veel verschillende maten en hoogtes planken, maar dit kan ook één enkele plank zijn. De draagkracht van een gemiddeld wandrailsysteem is 55 kg per drager. Met dit gemiddelde zult u eigenlijk altijd veilig zitten. 

Instructievideo Wandrailsysteem maken

Mocht u liever een andere bevestiging hebben dan zo'n wandrailsysteem, kunt u een kijkje nemen in ons ruime assortiment plankdragers. Hier vindt u naast de wandrailsystemen ook leren plankdragers, blinde plankdragers, plankdragers industrieel, plankdragers zwaar verzinkt, plankdragers wit metaal, plankdragers aluminium en plankdragers zwart metaal

Producten die passen bij deze blog