CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 18:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
30 ліс

Waarom leisteen dakpannen perfect zijn voor uw dak en gevel!

Terug naar overzicht

Wat zijn dakleien?

Leipannen zijn van origine gemaakt van leisteen. Deze authentieke leipannen noemen we ook wel natuurleien. In de middeleeuwen waren de daken van woningen en andere gebouwen nog bedekt met riet. Wanneer de vijand een dorp binnendrong, staken ze deze rieten daken in de brand om hun tegenstander uit te schakelen. Deze rieten daken vlogen bijna net zo snel in de brand als aanmaakblokjes. Zo was een heel dorp binnen de kortste keren met de grond gelijk gebrand.

Om dit probleem op te lossen bedacht men om deze rieten daken te vervangen door steen. Steen brand namelijk niet en is wel waterdicht. Veel steensoorten zijn echter erg zwaar dus het moest licht en dun zijn. De leisteen dakpan werd geboren. Makkelijk te splijten, dun, licht en nog mooi ook.

Omdat leipannen van natuursteen worden gemaakt is geen enkele pan gelijk. U creëert er een natuurlijke en levendige uitstraling mee. Vooral architecten zijn gek op deze luxe dakpannen. Aan ons de taak om deze veelzijdige, prachtige dakpannen meer naamsbekend in Nederland en de rest van Europa te geven onder de rest van de inwoners en huizenbouwers.

Dakleien als gevelbekleding

Leipannen kunnen, naast schuin op een dak, ook verticaal worden bevestigd. Zo kunnen ze gebruikt worden als gevelbekleding op een woning of bedrijfspand. Leipannen dienen erg goed als gevelbekleding vanwege de duurzaamheid en het lichte gewicht. Een gevel bekleed met natuurleien gaat al gauw zo’n 100 jaar mee. Dit kan u met hout nimmer zo lang volhouden. Verder vereist een natuurleien gevel weinig onderhoud.

De dakleien zijn voorzien van 2 kleine gaatjes in de bovenhoeken van de pannen. Zo kunnen ze simpelweg met haaknagels of leispijkers worden vastgezet aan de onderconstructie van bijvoorbeeld ventilatielatten.

In de praktijk wordt ook wel voor kunstleien ofwel vezelcementleien gekozen. Deze namaak pannen gaan maar tot 20 jaar mee, maar zijn stukken goedkoper. De natuurlijke uitstraling wordt hier echter nooit mee gerealiseerd.

To show how to create blog post

Leipannen gebruiken voor een schutting 

Ook kunnen creatievelingen goed uit de voeten met leipannen. Denk bijvoorbeeld aan een schutting van leipannen. Plaats hardhouten palen in de grond met daar tegenaan horizontale panlatten of andere regels. Spijker de dakleien verticaal op deze onderconstructie en creëer een prachtige unieke dichte schutting. Houd er wel rekening mee dat een dichte schutting veel wind vangt. Zet hem dus op een slimme plek neer of zorg voor een solide constructie.

Leipannen gebruiken als gevelbekleding van een tuinhuis of overkapping

Blokhutten, tuinhuizen, overkapping en andere huisjes in de tuin zijn tegenwoordig overal te zien. Er zijn prachtige varianten met houten potdeksel wanden en bitumen daken verkrijgbaar, maar dit is niet echt uniek of duurzaam. Kiest u voor houten wanden, neem dan in ieder geval een duurzame houtsoort zoals bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd hout.

Wilt u echt iets unieks en super duurzaams? Kies er dan voor om je blokhut dak en/of wanden te bekleden met leipannen. De echte natuurleien zijn goed waterdicht wanneer u ze strak op elkaar plaatst en gaan soms wel 100 jaar mee. U geeft uw tuinhuis of overkapping een prachtige natuurlijke maar luxe uitstraling mee waar u decennia lang van kunt genieten.

To show how to create blog post

De voordelen van leipannen

Allereerst ziet het dak er prachtig uit. Niet alleen is een leien dak uniek omdat bijna iedereen voor gewone dakpannen kiest, maar u creëert er ook een enorm romantische en toch luxe uitstraling mee. 

De natuurlijke robuuste lei straalt vakmanschap, kwaliteit en net even wat anders uit. Vooral met de zwarte varianten van het product krijgt een woning of ander gebouw een dak met een luxe authentieke uitstraling.

Naast de prachtige uitstraling van leipannen hebben ze ook een aantal andere voordelen. Leisteen dakpannen zijn licht van gewicht, vanwege het kleine formaat ideaal voor verschillende vormen zoals bijvoorbeeld een rond dak en ze zijn erg duurzaam. Leipannen gaan eeuwen mee.

Meer informatie over de voor- en nadelen van leisteen dakpannen vindt u in onze eerdere blogs.

Verschillende soorten leipannen

In de vorige blog over leipannen hebben we deze onderverdeeld in drie verschillende soorten leien. Namelijk natuurleien van echt leisteen, namaak leien van kunststof en bitumen leien.

Hier willen we in dit artikel nog wat ver op in gaan. De 3 bovengenoemde leipannen behoeven geen verdere uitleg. Wel zijn er nog een aantal soorten aan toegevoegd.

Grijze betonnen namaak leipannen 

De eerste variant valt onder namaak leien en is gemaakt van beton. Hollandse dakpannen zien we al veel van beton. De betonnen dakleien zijn echter nog vrij onbekend. Rechte betonnen “tegels” worden in de vorm van leipannen in een mal gemaakt. Ze worden voorzien van 2 gaatjes waarmee ze bevestigd worden of ze worden laag voor laag op elkaar vast gemetseld. Betonnen leipannen gaan relatief kort mee omdat beton poreus is en snel vergaat en lelijk wordt door regen en vuil. De betonnen dakleien vallen op door hun grauwe grijze kleur. De echte natuurleien zijn mooi antraciet van kleur.

Rode keramische leipannen (kleipannen)

Een bekendere variant in Nederland is de Leipan van klei ofwel keramiek. Klei wordt in een mal in de looks van dakleien gevormd. Vervolgens worden ze dubbel afgebakken zodat ze waterdicht worden. Door het bakken van kleipannen krijgen ze de bekende rode, oranje kleur met zich mee. Voordat de kleipannen gebakken worden, worden er twee gaatjes in de dakpannen geprikt. Via dit gaatje worden de keramische leipannen met haaknagels vastgetimmerd aan de dakpanlatten.

To show how to create blog post

Inspiratie voor interieur en exterieur

Nu u van deze prachtige leipannen afweet, wilt u deze misschien wel op het dak van uw eigen huis of tuinhuis plaatsen. Of misschien gebruikt u deze leipannen wel voor het maken van een schutting of de wand van een tuinhuis. Bekijk hier ons dak en gevel assortiment.

Producten die passen bij deze blog