CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Teak meubelen behandelen 02 сне

Teak behandelen - Zo behandelt u meubelen van Teak

Terug naar overzicht

Teakhout

Het is een zeer populaire houtsoort, zeker bij meubels, zowel in de tuin als binnen. Teakhout is ontzettend duurzaam en mooi. De populariteit maakt dat teak vrij schaars is. Het is een houtsoort dat al relatief weinig voorkomt en de enorme vraag drijft de prijs omhoog. Mensen investeren soms veel geld in deze meubelen en dan is het belangrijk dat de levensduur lang is. Om deze levensduur te verlengen zijn er meerdere mogelijkheden voor behandeling. Door uw teak met zorg te behandelen en te onderhouden bespaart u op lange termijn ontzettend veel geld en kunt u jaren lang genieten van uw prachtige tafel, bank of stoel. 

Teakhout schoonmaken

De eerste optie die u heeft is het regelmatig schoon maken van uw teak hout met groene zeep. Teakhout is een relatief vettige houtsoort. Groene zeep is ook vettig, dit zorgt er voor dat de originele en natuurlijke uitstraling weer goed naar boven komt. Houd 1x per week aan voor een goede behandeling. Dit hoeft niet heel uitgebreid. Kort met een doekje en wat groene zeep over het oppervlakte heen is genoeg. Het voordeel van deze behandeling is dat de originele kleur bewaard blijft. Deze techniek beschermt uw hout echter niet tegen zonlicht en regen, de twee grootste vijanden van hout. Dit maakt dat het meer een oplossing is voor meubels binnenshuis. Regen kan bij teak namelijk, net als bij alle andere houtsoorten, zorgen voor rot en schimmel. Zon zorgt voor verkleuring. De ultraviolet (UV) stralen in de zon zorgen er voor dat het hout lichter wordt van kleur. Na verloop van tijd zal het hout gaan vergrijzen bij te veel blootstelling aan zonlicht

Olie voor teakhout

Ook kunt u er voor kiezen om de meubels in de olie te zetten. Dat klinkt misschien ingewikkelder dan u denkt. Voor teak meubelen bestaan genoeg soorten olie die u kunt gebruiken. Bij Wovar hebben wij verschillende soorten olie voor meubels. Er is zelfs een olie speciaal voor teak meubels. Deze olie voor teak meubels zorgt voor een kleur die zo min mogelijk verschilt van de originele kleur van uw teak. Zo komen we gelijk bij het nadeel van olie. Om uw hout te beschermen tegen zonlicht, is het belangrijk om pigmenten aan te brengen. Dit werkt hetzelfde als de menselijke huid. Hoe meer pigmenten, des te beter beschermd tegen de zon. Deze pigmenten zorgen er dus wel voor dat het hout iets donkerder wordt. 

De olie is ook waterafstotend en dit voorkomt rot en schimmel. Wij adviseren om tuinmeubels altijd te behandelen met een olie. Rot en schimmel zijn namelijk de grootste vijanden van hout. Door deze vijanden te weren kan het hout vele jaren langer mee gaan. Ook bestrijdt de olie algen. Algen zorgen voor de groenige aanslag en glibberige plekken. Iets wat over het algemeen ook niet gewenst is op een bank, stoel, tafel of kast. 

Voor het behandelen van uw tuinmeubelen gemaakt van teak kunt u kiezen uit verschillende soorten olie. De beste oliën voor teak zijn: Bankirai olie, teak olie en hardhout(meubel)olie. 

Is uw tuinmeubel al vergrijst? Gebruik dan eerst een hardhout ontgrijzer en/of cleaner. Zo brengt u het hout eerst terug op kleur voor dat u de olie aanbrengt. Ook is het belangrijk om viezigheid en vlekken goed te verwijderen voor behandeling! Na behandeling zijn deze namelijk niet meer weg te krijgen. 

(Hardhout)beits

Tenslotte is het ook nog mogelijk om te beitsen. Tuinbeits zorgt voor een sterkere bescherming dan de meeste oliën. Hardhout beits zorgt voor een licht glanzend effect en kan gedaan worden in verschillende transparante of dekkende kleuren. Met speciale hardhoutbeits behoudt u de originele kleur van het hout. Het is wel zichtbaar dat er een beits is toegepast, met name door de zijdeglans van het product. Hardhoutbeits is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Één van deze kleuren is teak. Perfect dus voor het behandelen van uw teakhouten meubels!

Teak niet behandelen

Mocht u nou nog niet overtuigd zijn van het belang van goed onderhoud van hout? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om het hout niet te gaan behandelen. Teak is immers een duurzame houtsoort. Toch moet u zich er niet op verkijken hoe snel hout achteruit gaat. Hout is een natuurlijk product en dat neemt risico's met zich mee. Zeker wanneer uw hout wordt blootgesteld aan de weersinvloeden dan kan het snel gaan vergrijzing, schimmel en rot. Ook bij teak! Misschien denkt u dat behandeling van hout duur is, maar vergeet niet dat het vervangen van uw teak tafelblad of tuinset nog veel duurder is! Laat het daar dus liever niet op aankomen. 

Producten die passen bij deze blog