CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
 • Besteld voor 20:00, morgen in huis
 • 30 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 79 euro
Houtopslag maken met Wovar haardhout rek - Stap voor stap uitleg 16 кас

Houtopslag maken met Wovar haardhout rek - Stap voor stap uitleg

Terug naar overzicht

De winter komt er aan dus uw huis moet de komende maanden weer flink verwarmd worden. Gewoon lekker de kachel aan zou u zeggen, ware het niet dat de forse stijging van de energie en gasprijzen het maakt dat het verstandig is om na te denken over alternatieve warmtebronnen. Als u beschikt over een open haard is het stoken van brandhout een goede optie. Wanneer u dagelijks gaat stoken gaat u veel hout verbruiken. Dit hout moet ergens, op de juiste manier, opgeslagen worden. En daar heeft Wovar een oplossing voor. Met de haardhout rek koppelingen van Wovar kunt u helemaal op maat uw eigen houtopslag samenstellen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe u met de haardhout rek beugels een stevige houtopslag in elkaar zet. 

Welk gereedschap heeft u nodig?

houtopslag maken benodigdheden

(Afbeelding 1: benodigdheden montage haardhoutrek)

Stap 1: bepaal de plek en de grootte van uw haardhoutrek

Kijk eens goed rond in uw tuin en zoek een geschikt plekje voor uw houtopslag. Wij raden aan om uw haardhout rek te bouwen op een plek waar de wind goed kan waaien. Dit zorgt er namelijk voor dat uw brandhout in uw houtopslag goed droog blijft, wat weer bijdraagt aan de brandbaarheid en kwaliteit van uw haardhout. Wanneer u een mooi plekje heeft gevonden bepaalt u de grootte van uw gewenste houtopslag. Met een meetlint meet u simpel de maten van uw haardhoutrek.

 

Stap 2: Bepaal wat u nodig heeft

Nu u de grootte van uw haardhoutrek weet kunt u de benodigdheden bepalen om uw houtopslag te gaan maken. Afhankelijk van hoe groot uw haardhout rek gaat zijn, heeft u namelijk een aantal haardhout rek koppelingen nodig. We raden aan om elke twee meter een koppeling te plaatsen, om zo een sterk fundament te garanderen. 

Bijvoorbeeld: Om een simpel houtrek van 2 bij 2 meter te maken heeft u 2 haardhout rek koppelingen nodig. Van 4 bij 2 meter heeft u 3 haardhoutrek koppelingen nodig. Voor 6 bij 2 meter heeft u 4 koppelingen nodig etc.

Het geraamte van het haardhout rek bestaan uit houten balken en palen die u kunt plaatsen in de koppelingen. Deze houten balken en palen vormen respectievelijk de onderkant en de zijkant van het haardhout rek. Voor de onderkant heeft u 2 balken nodig van 4,5 bij 7 cm. Voor de bovenkant van de koppeling heeft u 2 palen van 7 bij 7 cm nodig.

Om het geheel aan elkaar vast te bevestigen draait u houtdraadbouten in de schroefgaten van de haardhoutrek koppeling. Voor de rechtopstaande palen van het houtrek kunt u ook slotbouten gebruiken. U kunt de palen met 2 bouten per paal vastzetten. De liggende balken kunt u met 1 bout per balk vastzetten.

Concluderend heeft u voor een houtopslag van 2 bij 2 meter het volgende nodig:

 • 2 Wovar haardhout rek koppelingen
   
 • 4 houten 7 x 7 cm palen van 2 meter
   
 • 2 houten 4,5 x 7 cm palen van 2 meter
   
 • 12 houtdraadbouten M10 x 30 óf 8 slotbouten M8 x 90 en 4 houtdraadbouten M10 x 30

houtopslag maken benodigdheden

(Afbeelding 2: benodigdheden haardhoutrek)

 

Wilt u uw haardhout rek langer dan 2 bij 2 meter maken? Per extra 2 meter heeft u nog eens het volgende nodig:

 • Wovar haardhout rek koppeling
   
 • 2 houten 7 x 7 cm palen van 2 meter
   
 • 2 houten 4,5 x 7 cm palen van 2 meter
   
 • 6 houtdraadbouten M10 x 30 óf 4 slotbouten M8 x 90 en 2 houtdraadbouten M10 x 30


Stap 3: Plaats de balken en palen in de haardhout rek koppelingen

Nu u alle benodigdheden bij de hand heeft kunnen we bijna gaan beginnen met het plaatsen van de balken en de palen in de haardhout rek koppelingen. We beginnen met het onderstuk van het haardhout rek. Neem de 4,5 bij 7 cm balken en plaats deze in de balkhouders aan de onderzijde van de haardhout rek koppelingen.

houtopslag maken

(Afbeelding 3: plaats de balken in het haardhoutrek)

 

De balken mogen zo’n 5 cm uitsteken aan de zijkant (zie bovenstaande foto).

Plaats nu de palen bovenin het haardhoutrek.

houtopslag maken

(Afbeelding 4: plaats de palen in het haardhoutrek)

Stap 4: Tijd om te gaan boren

Nu is het tijd om gaten te gaan boren. Neem de 4,5 bij 7 cm balken en boor met een 6 mm dikke hardhoutboor door de gaten van het haardhout rek in het hout. U boort zo’n 20 mm diep. Zorg ervoor dat u in ieder geval niet dieper dan 30 mm boort.

To show how to create blog post

(Afbeelding 5: boor in de balken)

Vervolgens kunt u de 7 bij 7 cm palen erbij pakken. Boor twee gaten door de gaten van de haardhout rek koppeling. Gebruikt u slotbouten? Boor dan met een 8 mm hardhoutboor helemaal door de palen heen. Wanneer u twee gaten in iedere paal heeft geboord, is het tijd om uw haardhout rek te gaan monteren.

houtopslag maken

(Afbeelding 6: boor in de palen)

Stap 5: bevestig uw haardhout rek!

Nu kunt u uw haardhout rek gaan bevestigen!

Pak een steeksleutel, moersleutel, of dopsleutel met sleutelmaat 17 en draai een houtdraadbout in de balk. Herhaal dit proces met al uw 4,5 bij 7 cm balken en bevestig de onderkant van uw haardhout rek aan elkaar. Wanneer u dit voor iedere balk gedaan heeft, is het tijd voor de rechtopstaande palen.

houtopslag maken

To show how to create blog post

(Afbeelding 7: plaats een houtdraadbout in de balk)             (Afbeelding 8: bevestig de houtdraadbout in de balk)

Plaats een 7 bij 7 cm paal in de haardhoutrek koppeling. Per paal pakt u 2 slot- of houtdraadbouten erbij. Pak een steeksleutel, moersleutel, of dopsleutel met sleutelmaat 17 en draai de bout in de paal. Herhaal dit proces voor al uw palen. Gebruikt u slotbouten? Bevestig deze dan in zijn volledigheid door de gaten. Daarna geeft u met de een rubberen hamer een tik op de circa 20 mm brede kop van de slotbouten. Hierdoor klemt de slotbout in het hout. De M8 moer draait u aan de andere zijde van de paal vast met een 13 mm sleutel.

houtopslag maken

To show how to create blog post

 (Afbeelding 9: bevestig de houtdraadbout in de paal)         (Afbeelding 10: de houtdraadbouten zijn bevestigt)

Het houtrek is klaar!

houtopslag maken

 (Afbeelding 11: uw haardhoutrek is klaar)

U bent nu klaar met het maken van uw haardhoutrek! Wél zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Uw houtopslag is nog niet beschermd tegen mogelijke regen, sneeuw en hagel. Het is belangrijk uw haardhout te beschermen tegen deze elementen. Is het namelijk niet beschermd, dan kan u te maken krijgen met schimmelvorming in uw brandhout. Ook wordt de kwaliteit en brandbaarheid van het hout minder. Om dit tegen te gaan kunt u een afdekzeil van Wovar op uw houtopslag aanbrengen. Ook is een afdakje op uw haardhoutrek een goede optie.  Bovenop uw houtrek kunt u dakplaten plaatsen. Zorg ervoor dat de hoek van uw dakplaten minimaal 8 graden is. Zo kan regen goed van uw dakplaten afstromen en blijft het niet liggen. Verder is het belangrijk dat uw brandhout niet de grond raakt, omdat er via de grond alsnog vocht in uw hout kan trekken. Wanneer u uw haardhout niet korter dan 25 cm zaagt, kunt u uw brandhout in de lengte in uw houtrek leggen en zal uw hout op de houten balken van het houtrek rusten. Zo voorkomt u dat u uw brandhout in contact brengt met de grond.

Producten die passen bij deze blog