• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
 • 100 dagen recht op retour
 • Veilig achteraf betalen
 • Gratis bezorging vanaf 59 euro
 • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
Tijdelijke actie: gratis verzending vanaf €59,- in plaats van €79,-
Stijgende energieprijzen - Zo bespaart u op uw energierekening! 04 okt

Stijgende energieprijzen - Zo bespaart u op uw energierekening!

Energiebesparing
Terug naar overzicht

Met de forse stijgingen van energieprijzen is het nog nooit zo belangrijk geweest om uw woning goed te isoleren. Wist u dat het isoleren van uw huis helemaal niet veel moeite hoeft te kosten? In deze blog leggen wij uit wat u kunt doen om flink te besparen op uw energierekening zonder daar een flinke investering voor te hoeven doen.

1. Warmteverlies tegengaan

Een huis heeft ontzettend veel kleine kiertjes en gaatjes waar jaarlijks veel hitte verloren gaat. De materiaalkosten om deze kiertjes te dichten betaalt u slechts een keer, daarna heeft u hier lange tijd profijt van. Wanneer alle gaten en kiertjes in uw huis dicht zijn gemaakt dan kunt u de thermostaat een graadje omlaag zetten terwijl uw huis dus warmer aanvoelt! In Nederland neemt de verwarming gemiddeld 76% van het totale energieverbruik voor haar rekening. Gemiddeld gaat in een particulier huishouden zo’n 15% van het energieverbruik verloren aan slecht geïsoleerde deuren en ramen, hier kunt u dus mooi op besparen!

2. Ramen en deuren isoleren

Om te besparen op uw energierekening moet u er voor zorgen dat u zoveel mogelijk warmte in huis houdt, dan hoeft u de verwarming minder vaak aan te zetten. Voordat u aan de slag gaat met het isoleren van uw ramen en deuren is het verstandig om eerst uit te zoeken waar de meeste warmte verloren gaat. 

 • Woont u in een oude woning? Dan bestaat de kans dat uw woning is voorzien van oude, slecht geïsoleerde kozijnen met enkelvoudig glas. Hier valt dan nog veel winst te behalen, deze ramen hebben namelijk een zeer lage isolatiewaarde.
 • Hoort u veel geluid van buiten? Dit is ook een indicatie van slecht geïsoleerde ramen en/of deuren.
 • Voelt u een of meerdere tochtplekken in huis? Deze tochtplekken kunt u het beste direct aanpakken. Door deze plekken blijft er continu koude lucht naar binnenstromen die weer verwarmd moet worden, dat kost veel extra energie!
 • Weet u niet zeker of uw woning goed is geïsoleerd? Door een infraroodfoto te laten maken kunt u duidelijk in kaart brengen waar de meeste warmte verloren gaat. Meten is weten!

 

Warmtefoto huis

3. Tocht tegengaan

Wanneer u heeft vastgesteld waar de meeste warmte verloren gaat in uw woning is het tijd om een gepaste oplossing toe te passen. Gaat er warmte verloren door de brievenbus? Dan is het een goed idee om een tochtklep of deurborstel te plaatsen, dit is een simpele maar effectieve manier om tocht door de brievenbus tegen te gaan. Sluit uw deur niet goed of zit er een kiertje aan de onderkant? Maak dan gebruik van tochtstrips. Tochtstrips zijn een goedkope maar zeer effectieve oplossing voor tochtplekken, Wovar heeft veel verschillende soorten tochtstrips in diverse maten. Door gebruik te maken van tochtstrips kunt u volgens experts honderden euro’s per jaar besparen, tochtstrips verdienen zichzelf dus dubbel en dwars terug!

Het plaatsen van tochtstrips is eenvoudig en kost weinig moeite. Hieronder volgt een beknopt stappenplan:

 1.  Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vlak is, dit is belangrijk voor een goede bevestiging.
 2. Laat de ondergrond eerst goed drogen, het heeft geen zin om de (zelfklevende) tochtband aan te brengen op een vochtige ondergrond. De strip zal in dat geval niet goed vast blijven zitten.
 3. Verwijder het laagje beschermfolie, plaats de tochtstrip op de gewenste plek en druk deze vervolgens goed aan. 

4. Dring aan op deurdrangers

De meest eenvoudige maatregel tegen warmteverlies is het bewust omgaan met warmte. Door een deur op een kiertje of open te laten staan gaat er veel warmte verloren, dat is natuurlijk zonde! Het plaatsen van een deurdranger is een simpele maar zeer effectieve maatregel tegen dit onnodige warmteverlies. Wilt u weten hoe u een deurdranger eenvoudig monteert? Lees alles over het monteren van deurdrangers in deze blog over het monteren van deurdrangers. 

Deurdranger

5. Kozijnen en ramen vervangen

Woont u in een oud huis (met kozijnen van vóór 1995) en wilt u uw woning een stuk beter isoleren? Dan is het tijd om uw kozijnen te vervangen. Het vervangen van uw kozijnen is natuurlijk niet goedkoop en zal tijd kosten, maar zal op de lange termijn zeer rendabel zijn. Hieronder is een kort overzichtje van de voordelen:

 • Jaarlijks kunt u hiermee ruim 30% besparen op uw energierekening!
 • Comfortabeler wonen zonder tocht
 • Minder geluidsoverlast door nieuwe kozijnen en ramen
 • De waarde van uw huis neemt toe
 • De kosten van dit project zijn eenmalig en betalen zichzelf met de huidige energieprijzen binnen een enkele jaren al terug!

Grafiek terugverdientijd

Met de huidige stijging van energieprijzen is de terugverdientijd van verduurzaming tot wel drie keer verkort, dit is dus het perfecte moment om te hier iets mee te doen!

Overige bespaartips voor energie en geld besparen

Onderstaande leest u nog meer bespaartips. Check deze soms gekke, out of the box ideeën om energie en geld te besparen tijdens deze dure tijden. Pik er voor u een aantal uit die bij u passen. Maak een sport van besparen! Het is leuk en geeft voldoening.  

1. Koud (af)douchen scheelt behoorlijk op de gasrekening en helpt uw immuunsysteem. Bouw het langzaam op van de laatste 10 naar 20 en 30 seconden tot de laatste 2 minuten of helemaal koud douchen (in de zomer). Op een gegeven moment gaat u er naar verlangen zeggen de kenners zoals Wim Hof. Sluit uw ogen en doe alsof u net van het hete strand naar huis bent gelopen voor een koude douche. In de winter moeilijker? Dat is pure mindset. (-: Lees ook het boek van Wim Hof en voor u het weet maakt uw lichaam weer bruin vet aan.

2. Met een kleedje op de bank, de verwarming op 19 graden is dan beter te doen. 

3. Verwarming uit in ruimtes die u niet gebruikt. U doet het liever niet, maar in hele grote huizen is het soms wel een oplossing. Of een gedeelte verhuren (alleen in het weekend via Airbnb bijvoorbeeld) kan natuurlijk ook in sommige gevallen.

4. Speciale, isolerende raamfolie gebruiken en deze voor ramen plakken. Google op Isolerende raamfolie en kozijnfolie voor meer info.

5. Simpele rek en strek (of fitness / yoga) oefeningen houden u soepel en fitter. Doe dit bijvoorbeeld tijdens tv kijken. U gaat dan minder uw spieren aanspannen (vanwege de kou) en juist ontspanning zorgt er voor dat u beter tegen de kou kunt. Op internet vindt u 100 voorbeeld oefeningen. U kunt ook kijken naar yogaoefeningen online. Ook veel oefeningen zoals opdrukken tot hangen aan de trap kunt u thuis doen. Of loop naar het park om daar oefeningen te doen. Op steeds meer plekken staan ook buitenfitnesstoestellen. Scheelt weer een fitness of yoga abonnement. Bovendien zorgen een goede doorbloeding voor minder kou kleumen. 

9. Zelf groente, fruit, theekruiden of keukenkruiden kweken. Zelfs op het balkon kunt u grote producties halen. Het scheelt allemaal geld en is leuk om te doen 100% onbespoten. Wist u dat een fruitboom 25 kg aan fruit per jaar geeft? Bij appels rekent u met 4 euro per kilo! Via de nieuwsbrief van de website MakkelijkeMoestuin.nl krijgt u eenvoudige, haalbare ideeën voor zelf kweken. Of koop kant en klare fruit, kruiden en groenteplanten via de webshop van Yarinde.nl

Ook zijn er websites zoals Fairsy.nl waar u stalletjes langs dorpswegen vindt met goedkoop en veelal onbespoten groente en inheems fruit vindt. Thuis geen ruimte? Geen paniek. Check in de appstore de app 'Wildplukwijzer' met plekken waar u bessen enzovoorts in het wild kunt plukken. 

10. Vaker wandelen / (elektrisch) fietsen naar de supermarkt, bakker, sport enzovooets. Zet meteen uw Strava App aan om uw aantal kilometers bij te houden. Zo heeft u een extra doel, loop elke dag een andere route en ga voor het behalen van de digitale batch van bijvoorbeeld 100km per maand. Wandelen zorgt ook weer voor een goede doorbloeding, dus minder moeite met de kachel op 19 graden. In Zweden zeggen ze slecht weer bestaat niet, slecht kleden wel. Dus slecht weer kan geen excuus meer zijn.

11. Water drinken uit de kraan of thee maken ipv frisdrank / sappen uit pak. Dit scheelt heel veel geld en heel veel kilo's. Na 2 weken geen suiker of melk in de thee/koffie en u wilt nooit meer anders!

12. Voor de rokers onder ons. Zoethout kauwen (tenzij u een hoge bloeddruk heeft) in plaats van roken. Veel goedkoper dan roken en de zoete smaak is niet slecht voor uw tanden en superlekker. Bovendien geeft zo'n stokje in uw mond of hand een vergelijkbare afleiding. 

13. Intermittent fasting (alleen eten tussen 12 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds) zorgt ervoor dat u minder eten nodig heeft en u minder geld uit hoeft te geven aan voeding omdat uw maag kleiner wordt. Veel mensen die het doen zeggen dat ze hierdoor veel meer energie hebben.

14. Alle restjes eten bewaren en de volgende dag eten. Voeg er de volgende dag nog iets aan toe en u hebt weer een maaltijd.

15. Internetabonnement, Netflix, ESPN of Videoland account of andere abonnementen delen met de buren / familie. Ook kritisch kijken naar uw maandabonnementen qua mobiele telefoon, verzekeringen enzovoorts, wat kan weg / goedkoper? Blader eens door uw afschriften van de bank, wat valt u op?

16. Wie heeft in de buurt lekker gekookt en nog iets over qua eten? Op  https://thuisgekookt.nl/ staan vaak lekkere maaltijden van thuiskoks voor weinig geld.

17. Meer tijd doorbrengen buiten, in de bieb o.i.d. zorgt ervoor dat u thuis minder hoeft te stoken. In de ochtend als u opstaat en de deur uit gaat kan de verwarming wellicht ook uitblijven?

18. Vaker spullen lenen of huren in plaats van nieuw kopen. Met Peerby kunt u allerlei spullen lenen van mensen in de buurt. Of huur bij de bekende verhuurbedrijven uw klusbenodigdheden.

Wat is uw gouden tip voor het besparen van energie of geld? Wij horen graag al uw bespaartips via info@wovar.nl. 

Producten die passen bij deze blog