CURRENT LOCALE nl-be

1
Winkelwagen
2
Uw gegevens
3
Bevestiging
4.68 uit 8724 reviews
  • Besteld voor 20:00, morgen in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
bout-of-schroef 13 сту

Wat is het verschil tussen een schroef en een bout?

Terug naar overzicht

Het verschil tussen bouten en schroeven

Bouten en schroeven, bekende en veelgebruikte bevestigingsmaterialen in de bouw. Maar wat zijn nou exact de verschillen tussen de twee? Wanneer gebruik je de één en wanneer gebruik je de ander? Eigenlijk lijken ze best veel op elkaar en er zijn ook zoveel soorten. Geen zorgen! Wij leggen u in deze blog haarfijn uit wat de verschillen zijn.

Boutkop en schroefkop

Beide bevestigingsmaterialen lijken erg op elkaar, zowel het uiterlijk als het doel waarvoor ze dienen. Met allebei de producten kunt u namelijk materialen aan elkaar bevestigen (denk hierbij bijvoorbeeld aan planken en palen). Één manier om ze uit elkaar te houden is door te kijken naar de kop. Zo heeft een schroef een kop waarmee u de schroef vastdraait, met bijvoorbeeld een schroevendraaier of boormachine bitje. Dit kan zowel met een torx kop als een gewone kruiskop.

schroef kop=

 

Een bout heeft daarentegen vaak een 6 hoekige of een platte egale kop, die u niet met een boormachine of schroevendraaier aan kunt draaien. Zo draait u de 6 hoekige kop vast met een ringsleutel en de bout met platte kop dient te worden aangedraaid met een moer. Een voorbeeld van beide bouten vindt u op de afbeelding hiernaast.

bout kop

 

Waarvoor gebruikt u welke bout?

Er zijn verschillende soorten bouten, welke je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Voordat je bouten en moeren gaat gebruiken is het dus van belang om te weten welke bout je precies gaat gebruiken en waarom. Hieronder leest u welke soorten bouten er zijn en voor welke werkzaamheden u ze kunt gebruiken. Welke bout moet ik gebruiken? Dat leggen we u uit.

Allereerst de houtdraadbout. Zoals de naam al aangeeft, gebruikt u houtdraadbouten bij het vastmaken van

houtdraadbout

src="https://cdn.zilvercms.nl/30x140,fit/http://wovar.zilvercdn.nl/uploads/pagetree/images/houtdraadbout.jpg" style="float: right" />houten constructies. Doordat het schroefdraad van een houtdraadbout gelijk is aan een schroef, kan deze op dezelfde manier worden gebruikt. Echter, de houtdraadbout heeft een grotere kop dan een schroef, die bij het aandraaien niet wegvalt in het hout. Dit maakt dat de houtdraadbout geschikt is voor zware projecten. U kunt met deze bout bijvoorbeeld zelfs houten balken in betonnen muren verankeren.  

Een slotbout draait u vast met een moertje en gebruikt u wanneer u volledig door een verbinding heengaat. De moer zorgt ervoor dat u de verbinding heel stevig aan kunt draaien. De slotbout kan worden aangedraaid met een ringsleutel. Slotbouten zijn er in veel verschillende maten, die worden aangegeven met een M. Zo heeft u bijvoorbeeld M6 of M8 bouten. Dit betekent dat de diameter van het schroefdraad van een bout 8mm is (bij een m8 bout).

Een tapbout wordt voornamelijk gebruikt in de industrie en staalbouw. Doordat onder de kop het schroefdraad direct begint, sluit deze goed aan op het bevestigingspunt.

Tapbouten zijn te gebruiken voor zware constructies. De kwaliteitscode van een tapbout geeft aan hoe sterk hij is. 

tapbout

De inbusbout lijkt erg veel op een tapbout, alleen de kop is anders. De kop van inbusbouten is voorzien van een inbus opening. Door deze inbuskop is hij gemakkelijk stevig aan te draaien met een inbussleutel. inbusbout

Waarvoor gebruikt u welke schroef?

Schroeven zijn er in veel verschillende soorten en diktes. De kop van een schroef heeft een sleufje of een kruisje, waar een schroevendraaier of boormachine bitje in past om de schroef vast te draaien. De te bevestigen materialen en de soorten schroeven bepalen welke methode de voorkeur vereist. 

Een schroef met verzonken kop gebruikt u bij het bevestigen van hout aan andere hout objecten of voor het bevestigen van bijvoorbeeld scharnieren aan hout. Een schroef met verzonken kop, ook wel platkop genoemd, werkt mooi weg op houten oppervlaktes. U heeft dus geen last van uitstekende delen bij deze schroef. Van dit model zijn er onder andere vlonderschroevenspaanplaatschroeven en tuinschroeven

verzonken kop

De bolkopschroef is een schroef met een bolle kop. In principe is deze precies hetzelfde als de schroef met verzonken kop, alleen steekt deze na bevestiging een stukje uit. De bovenkant van de bolkopschroef ligt als ware op het bevestigingspunt. Schroeven met een bolkop vindt u onder ons assortiment zelftappers rvs

bolkop

De schroef met lenskop is een variant op de 2 bovengenoemde schroeven. De kop van deze schroef is redelijk bol, alleen de onderkant van de kop niet, waardoor deze schroef mooi wegvalt in het hout. De lenskopschroef steekt dus een stukje uit, maar hij blijft niet zo op het hout liggen als bij een bolkopschroef. Veel van onze zelftappers zwart beschikken over een lenskop. 

Zelftappers zijn schroeven die veelal gebruikt worden om metaal vast te maken. Door het scherpe schroefdraad kunnen zelftappers makkelijk in metaal worden bevestigd. Bij een gewone zelftapper bevelen wij bij Wovar aan om vooraf een gat te boren. Daarnaast zijn er zelftappers met boorpunt, waarbij het niet noodzakelijk is om voor te boren. Een andere benaming voor zelftapper is parker.

zelftapper

Gipsplaatschroeven beschikken over fijn schroefdraad en dat maakt ze geschikt voor het monteren van gipsplaten op metaalconstructies. Door de vlijmscherpe punt van de gipsplaatschroeven hoeft u deze niet voor te boren. Deze schroeven zijn gemaakt van ijzersterk staal, met een speciale laag, waardoor de schroeven niet roesten na het stuken. Andere benamingen voor deze schroeven zijn snelbouwschroeven en gipskartonschroeven.
gipsplaatschroef

 

Bouten en schroeven kopen

Wovar biedt een breed assortiment aan bouten en schroeven in verschillende uitvoeringen. Van verzinkt tot RVS en zelfs verschillende kleuren. Profiteer daarnaast van een aantrekkelijke staffelkortingen wanneer u een minimaal aantal sets besteld. Heeft u een hoveniers of bouw- en klusbedrijf? Ontvang dan vaste kortingen en andere voordelen door u aan te melden met een zakelijk account. Ook particulieren kunnen kopen in onze winkel. 

Producten die passen bij deze blog