• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Filters

Sorteren
Voorraad
Prijs
tot

Rookmelders

Rookmelders redden levens. Voor de veiligheid van uzelf maar ook die van uw dierbaren is het belangrijk om rookmelders te plaatsen. Naast veiligheidsoverwegingen, zijn rookmelders verplicht per 1 juli 2022. Deze regel bestond al langer voor nieuwbouw, maar is nu ook doorgevoerd voor bestaande bouw. Een rookmelder plaatsen kunt u helemaal zelf doen. Hiervoor kunt u kiezen uit een dubbelzijdige plakstrip of schroeven. Wij raden aan gebruik te maken van schroeven, zodat uw rookmelder onder alle denkbare omstandigheden aan het plafond blijft zitten. 

0 producten
Sorteren op voorraad
1-0 van de 0 producten

Veelgestelde vragen

Door een rookmelder in uw woning of pand te plaatsen, zorgt u voor meer veiligheid. Daarnaast zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht. Voor een eventuele verzekering kan dit dan ook gevolgen hebben. Een rookmelder schaft u echter niet alleen aan omdat deze verplicht is. U zorgt ervoor dat u zelf altijd gewaarschuwd wordt voor brandgevaar. Zo houdt u uzelf en uw medemens veilig wanneer er een brand uitbreekt. 

Bij nieuwbouw zijn rookmelders al een langere tijd verplicht. Vanaf 1 juli 2022 zijn deze echter ook verplicht voor bestaande bouw. Iedere woning en ieder pand moet dan dus voorzien zijn van rookmelders. Deze dienen dan op iedere etage en afgesloten ruimte te hangen. 

Rookmelders zijn soms ook te koppelen met elkaar. Dit betekent dat wanneer een rookmelder boven op zolder rook detecteert, al uw rookmelders afgaan. Zo hoort u beneden ook dat er gevaar dreigt. Of uw rookmelder koppelbaar is, ligt aan het merk en type rookmelder. Slimme rookmelders zijn vaak te koppelen doormiddel van uw wifi netwerk. Ook zijn er rookmelders verkrijgbaar die u draadloos aan elkaar kunt koppelen. Hiervoor moet u meestal op een knop drukken. Deze zogeheten inleer-toets drukt u bij iedere rookmelder in totdat er een lampje gaat branden. De knop kan in een dun gat verwerkt zijn, wat betekend dat u een scherp voorwerp zoals een speld nodig heeft. Dit is echter verschillend voor ieder merk en type. 

Om maximale werking uit uw rookmelder(s) te halen, is het belangrijk de juiste plek te bepalen. Een rookmelder hangt u op iedere verdieping. Daarnaast is het belangrijk om uw rookmelder langs uw vluchtroute te plaatsen. Denk hierbij aan de overloop en de hal bij binnenkomst. Heeft u een groot oppervlak of afgesloten ruimtes? Dan is het verstandig extra rookmelders bij te plaatsen. Een rookmelder plaatst u ten minste 50 cm van een muur of hoek. Hierbij is het belangrijk dat deze niet op de tocht of bij een ventilator in de buurt hangt. Hang rookmelders altijd tegen het plafond, voor maximaal effect. 

Op sommige plaatsen kunt u beter geen rookmelder ophangen. Denk hierbij aan een plekje boven de verwarming of bij een ventilator. Ook op plaatsen waar veel tocht is kunt u beter geen rookmelder plaatsen. Bij stoom of damp van een fornhuis, kooktoestel of ander apparaat is het ook niet verstandig om een rookmelder te monteren. 

Een optische rookmelder is gebasseerd op basis van infrarood lichtstralen. Deze rookmelder heeft een infrarood zender met een aantal spiegeltjes en een ontvanger. Wanneer de infrarood lichtstralen onderbroken worden, komen deze niet meer binnen bij de ontvanger. Dit is het geval wanneer de rookmelder rook opvangt. In deze situatie gaat de rookmelder het alarmsignaal aanzetten, waardoor u gewaarschuwd wordt voor de rook en de vermoedelijke brand. 

Ionische rookmelders werden vroeger veel gebruikt. Deze rookmelders werken op basis van een licht radioactief deeltje. Deze licht radioactieve lading wordt beïnvloedt door de aanwezigheid van rook. Deze verandering van de lading zorgt ervoor dat de rookmelder overgaat op het alarmsignaal.  Dit type rookmelders wordt tegenwoordig niet meer verkocht, omdat het lichtradioactief afval lastig te verwerken is. 

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klussenbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Spoedleveringen mogelijk;
Zakelijk account

Een rookmelder plaatsen kunt u gemakkelijk doen. Bij de meeste vormen van brandpreventie krijgt u bevestigingsmateriaal meegeleverd, zo ook bij de rookmelders. De optische rookmelder plaatst u op iedere verdieping van uw woning of ander type pad. Zorg ervoor dat deze een stuk van de muur af hangt en altijd op het plafond zit.

Rookmelder plaatsen

De meest simpele montage van deze vorm van brandpreventie is met behulp van dubbelzijdige tape. Echter bestaat hierbij het risico dat de kleefkracht van de dubbelzijdige tape afneemt na verloop van tijd. Daarom randen wij aan uw rookmelder vast te schroeven. Hiervoor heeft u een boortje nodig, nylon pluggen en schroeven. In de meeste gevallen heeft u een betonboor nodig, omdat het plafond van steen/beton is. Dit boortje heeft dezelfde maat als die van de nylon plug. Voor bijvoorbeeld een 6 mm dikke plug, neemt u een betonboortje van 6 mm dik. Druk de plug in het plafond en neem de onderkant van uw rookmelder. Hierin zitten schroefgaten, waar u de schroeven doorheen haalt. Deze draait u in de plug, waarna u de rookdetector vastklikt. 

Rookmelders verplicht

Zoals gezegd zijn rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in iedere woning. Dit geldt voor zowel nieuwe- als bestaande bouw. Bij de rookmelder plicht is het de bedoeling dat consumenten en bedrijven op iedere etage ten minste één rookmelder plaatsen. 

Het belang van rookmelders

Rookmelders zijn belangrijk omdat ze u waarschuwen tegen brand. Bij een branduitbraak is het namelijk niet vanzelfsprekend dat u een brandlucht ruikt. Met name wanneer u slaapt zult u geen brandgeur ruiken. Dit komt doordat uw reuk zich uitschakelt wanneer u slaapt. Dit betekent dat u té laat wakker wordt, pas wanneer u de warmte of vlammen voelt. In circa 3 minuten kan het vuur zich zo snel ontwikkelen, dat u geen ruimte meer heeft om te ontsnappen. Daarbij duurt het gemiddeld gezien zo'n 8 minuten totdat de brandweer ter plaatse is. 

Rookmelders kopen

Een rookmelder kopen doet u gemakkelijk en snel bij Wovar. Wij leveren rookmelders uit eigen voorraad, waardoor u deze snel thuisbezorgd krijgt. Gaat u uw complete woning voorzien van rookmelders? Ook dan kunt u bij Wovar terecht. Wij bieden namelijk aantrekkelijke staffelkortingen bij afname van grotere partijen rookmelders. Koopt u de rookmelders zakelijk? Dan wijzen wij u graag op ons zakelijk account. Hiermee komen diverse bedrijven in aanmerking voor aanvullende voordelen. Denk hierbij aan een zakelijke korting op ons ruimte aanbod.