Wovar bevestigt het, keer op keer!
Het A-merk voor o.a. (tuin) schroeven en bouten
Veilig achteraf betalen na ontvangst
Maarliefst 100 dagen retourrecht

Wovar Hengen en duimen

Wilt u een tuindeur ophangen aan verzinkte hengsels? Of wilt u een erfpoort maken met bijvoorbeeld zwart gespoten duimhengsels? Wij hebben een ruim assortiment hengsels en scharnieren te koop. Hengsels worden ook wel lange scharnieren en duimhengsels genoemd. U monteert hengsels van Wovar eenvoudig met slotbouten of houtdraadbouten. 

Kies uit grijs verzinkte hengsels met verzet, recht of bocht. Of ontdek ons moderne assortiment in zwarte hengsels, duimen en scharnieren. Alle hengsels die wij aanbieden vallen onder tuinbeslag en zijn dus geschikt voor buitengebruik. De hengsels beschikken allemaal over een hoogwaardige beschermlaag. Daardoor zijn de hengsels goed beschermd tegen corrosie, roest en oxidatie.

De hengsels voor 16 mm dikke plaatduimen beschikken allemaal over 1 vierkant montagegat en een aantal ronde montagegaten. De ronde montagegaten hebben een diameter van 8.3 mm. Dat maakt onze M8-slotbouten en M8-houtdraadbouten geschikt om de hengsels te monteren. Slotbouten beschikken over een vierkant gedeelte onder de halfronde kop. Dit vierkante gedeelte past precies in het vierkante montagegat van de hengen voor D16-plaatduimen. 

Onze hengsels voor 10 mm plaatduimen hebben geen vierkant gat. Ook zijn de ronde montagegaten kleiner. Deze hengsels bevestigt u eenvoudig met onze 4 mm dikke tuinschroeven.

Wovar levert grof gezegd 3 verschillende soorten hengsels: rechte, met verzet of met bocht. Om een juiste keuze te maken zetten wij de verschillen voor u op een rij.

Hengsels recht

Wovar levert rechte hengsels in blauw verzinkt, thermisch verzinkt en zwart gepassiveerd staal. Rechte hengsels laten uw deur iets buiten uw deurkader vallen. Ze komen aan dezelfde kant van de plaatduimen. De draairichting van de deur is bij rechte hengen altijd aan dezelfde kant als de plaatduimen. Uw deur of poort valt iets buiten het deurkader doordat de duim van de plaatduimen circa 20 mm uitsteekt.

Hengsels met verzet

Hengsels met verzet of knik kiest u wanneer uw deur precies in het deurkader moet vallen. Als u een hengsel met verzet in combinatie met een plaatduim op een tafel legt, ligt het hengsel volledig recht op de tafel. Uw deur valt dus gelijk met de achterkant van uw plaatduim. Dat komt omdat hengsels met een verzet 20 mm naar binnen vallen. Daardoor valt uw deur of tuinpoort precies in uw deurkader. Deze hengsels met verzet zijn ook het populairst. 

Hengsels met verzet worden ook wel hengsels met knik genoemd. Wovar levert hengsels met verzet in verzinkt staal, zwart met punt en zwart met rustieke punt. De plaatduimen zitten aan dezelfde kant als de hengsels. Net als bij rechte hengsels is de draairichting aan dezelfde kant als de hengsels worden bevestigd.

Hengsels met bocht

Wovar levert hengsels met bocht in twee verschillende soorten. Namelijk in het blauw verzinkt en zwart gepassiveerd met rustieke punt. De rustieke punt zorgt voor een prachtige landelijke uitstraling. De bocht van deze hengsels maakt het mogelijk om de plaatduimen aan de achterkant van de paal te monteren. Daardoor kan uw deur niet doorwaaien. Door gebruik te maken van een hengsel met bocht valt uw deur 4 cm naar binnen. De gaten hebben een diameter van 8 mm. Dit maakt onze M8-slotbouten geschikt voor de montage van de hengsels.

Hoe monteer ik hengsels aan mijn deur of poort?

Hengsels monteren is vrij eenvoudig. Per hengsel staat aangegeven hoeveel montagegaten er zijn. Voor de bevestiging gebruikt u M8-slotbouten of houtdraadbouten. Het is belangrijk dat elk montagegat voorzien is van een slotbout of houtdraadbout. In elk hengsels zit 1 vierkant montagegat. Dat is bedoeld voor een slotbout M8. Het vierkante deel onder de halfronde kop van de Wovar-slotbouten valt hier precies in. Om de overige gaten vast te zetten kunt u ook kiezen voor M8-houtdraadbouten. U dient bij gebruik van houtdraadbouten voor te boren met een 6mm dik hardhoutboortje. Let op: boor niet helemaal door de deur heen als u de hengsels met houtdraadbouten monteert. Bij de montage van hengsels met slotbouten boort u wel volledig door de deur heen. Daarvoor gebruikt u een hardhoutboor 9mm.

Kruishengsels

Het grote verschil tussen kruishengsels en duimhengsels is dat kruishengsels bestaan uit één geheel. Bij duimhengsels is het nodig om plaatduimen los bij te bestellen. Bij kruishengsels hoeft dat niet. De plaatduim is bij een kruishengsel een metalen plaat. Kruishengsels zijn geschikt voor lichte deuren en poortjes. Anders dan bij duimhengsels worden kruishengsels vaak gemonteerd met spaanplaatschroeven. Wovar levert kruishengsels in vele verschillende soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor onze blauw verzinkte exemplaren voor een moderne uitstraling. Of creëer een landelijk gevoel en kies voor onze zwarte kruishengsels.

Hengsels bestellen

Bestel samen met uw hengsels bijpassende duimen, slotbouten, schroeven en houtdraadbouten. Bedrijven krijgen een persoonlijke kortingscode van Wovar. Heeft uw bedrijf nog geen kortingscode? Meld uw bedrijf hier aan.

Video: Welke hengsels moet ik kiezen voor mijn tuindeur?